News

Про маленькі кроки Шацької громади для досягнення великої мети

Fri, 03.12.21

Станом на 2019 рік полігон твердих побутових відходів Шацької громади був переповнений на 120 відсотків. Ситуація з того часу не дуже змінилася, але завдяки проєкту, що був реалізований командою активістів та місцевих посадовців у вересні – жовтні цього року, для досягнення великої мети були зроблені перші кроки. А почалося все з бажання та навчання.

Так, у червні на Волині відбулася чотириденна «Школа адвокації та партисипації» від українсько-німецької програми «Київський Діалог» та громадської організації «Волинський Інститут Права» (ВІП). Участь в цьому заході взяли представники шести громад (в тому числі й Шацької).

 «Я й раніше відвідувала подібні заходи, але саме це навчання систематизувало мої знання і навички. Завдяки крутим тренерам, ідея нашої команди змінити ситуацію поводження з сміттям та підвищення еко-культури мешканців стала більш чіткішою. Отримані знання ми використали для написання заявки на Конкурс міні-грантів від «Київського Діалогу» та ВІПу і наш проєкт «Відсортуй сміття – подаруй майбуття» був підтриманий», – розповідає представниця громадської організації «Еколого-культурне об’єднання «Буг» Катерина Баришева.

Реалізовувалася ця ініціатива у вересні та жовтні. Зокрема, було організовано прибирання місцевих озер, здійснено опитування жителів громади на тему сортування сміття і компостування, облаштовано еко-куточок. Щодо останнього, то зокрема на стіні шацького будинку культури, яку планують використовувати як екран для вуличних кінопоказів, було створено два мурали на еко-тематику. Також було встановлено інформаційний стенд та лавки з піддонів. Ще один захід – це форум «Взаємодія влади, бізнесу та громадськості у вирішені проблеми накопичення відходів на території громади».

«Є у нас свідомі підприємці, які на своїх базах відпочинку, готелях, ресторанах самотужки роздільно збирають сміття. Тому, на форум  ми запросили їх, а також представників місцевої влади та активістів, щоб разом напрацювати зміни до вже існуючої програми поводження з твердими побутовими відходами у частині сортування сміття. Захід вийшов конструктивний і показав, що в людей є бажання до дій», – ділиться враженнями керівник «Еколого-культурного об’єднання «Буг», головний спеціаліст відділу економічного розвитку, інфраструктури, залучення інвестицій Шацької селищної ради Микола Полінкевич.

Як і передбачалося проєктом, за результатом форуму була створена робоча група, що надалі працюватиме над змінами у частині сортування сміття до діючої профільної програми. Водночас, на думку Миколи Полінкевича та Катерини Баришевої, найважливіший ефект їх проєкту – привернення уваги до теми поводження з побутовими відходами.

«Зрозуміло, що зменшити розміри сміттєзвалища і покращити еко-культуру людей за два місяці не можливо. Водночас за цей час були зроблені перші кроки, які, сподіваюся, мотивуватимуть мешканців Шацької громади до подальшої роботи в цьому напрямку», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

   Довідково:

Реалізація цієї ініціативи у Шацькій громаді відбулася в рамках проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Проєкт має на меті посилити адвокаційну спроможність громадських ініціатив у Полтавській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській та Волинській областях шляхом проведення тренінгів, отримання досвіду проєктного менеджменту, доступу до мереж і експертизи, а також обміну кращими практиками з інших регіонів і країн.

News

Mon, 29.04.24
Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями

Розповідаємо, як на Волині працюють громадські організації, створені ВПО, перед якими труднощами постають та зібрали поради від експертів, як варто розвивати свою громадську організацію.

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права