Новини

Про маленькі кроки Шацької громади для досягнення великої мети

Пт, 03.12.21

Станом на 2019 рік полігон твердих побутових відходів Шацької громади був переповнений на 120 відсотків. Ситуація з того часу не дуже змінилася, але завдяки проєкту, що був реалізований командою активістів та місцевих посадовців у вересні – жовтні цього року, для досягнення великої мети були зроблені перші кроки. А почалося все з бажання та навчання.

Так, у червні на Волині відбулася чотириденна «Школа адвокації та партисипації» від українсько-німецької програми «Київський Діалог» та громадської організації «Волинський Інститут Права» (ВІП). Участь в цьому заході взяли представники шести громад (в тому числі й Шацької).

 «Я й раніше відвідувала подібні заходи, але саме це навчання систематизувало мої знання і навички. Завдяки крутим тренерам, ідея нашої команди змінити ситуацію поводження з сміттям та підвищення еко-культури мешканців стала більш чіткішою. Отримані знання ми використали для написання заявки на Конкурс міні-грантів від «Київського Діалогу» та ВІПу і наш проєкт «Відсортуй сміття – подаруй майбуття» був підтриманий», – розповідає представниця громадської організації «Еколого-культурне об’єднання «Буг» Катерина Баришева.

Реалізовувалася ця ініціатива у вересні та жовтні. Зокрема, було організовано прибирання місцевих озер, здійснено опитування жителів громади на тему сортування сміття і компостування, облаштовано еко-куточок. Щодо останнього, то зокрема на стіні шацького будинку культури, яку планують використовувати як екран для вуличних кінопоказів, було створено два мурали на еко-тематику. Також було встановлено інформаційний стенд та лавки з піддонів. Ще один захід – це форум «Взаємодія влади, бізнесу та громадськості у вирішені проблеми накопичення відходів на території громади».

«Є у нас свідомі підприємці, які на своїх базах відпочинку, готелях, ресторанах самотужки роздільно збирають сміття. Тому, на форум  ми запросили їх, а також представників місцевої влади та активістів, щоб разом напрацювати зміни до вже існуючої програми поводження з твердими побутовими відходами у частині сортування сміття. Захід вийшов конструктивний і показав, що в людей є бажання до дій», – ділиться враженнями керівник «Еколого-культурного об’єднання «Буг», головний спеціаліст відділу економічного розвитку, інфраструктури, залучення інвестицій Шацької селищної ради Микола Полінкевич.

Як і передбачалося проєктом, за результатом форуму була створена робоча група, що надалі працюватиме над змінами у частині сортування сміття до діючої профільної програми. Водночас, на думку Миколи Полінкевича та Катерини Баришевої, найважливіший ефект їх проєкту – привернення уваги до теми поводження з побутовими відходами.

«Зрозуміло, що зменшити розміри сміттєзвалища і покращити еко-культуру людей за два місяці не можливо. Водночас за цей час були зроблені перші кроки, які, сподіваюся, мотивуватимуть мешканців Шацької громади до подальшої роботи в цьому напрямку», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

   Довідково:

Реалізація цієї ініціативи у Шацькій громаді відбулася в рамках проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Проєкт має на меті посилити адвокаційну спроможність громадських ініціатив у Полтавській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській та Волинській областях шляхом проведення тренінгів, отримання досвіду проєктного менеджменту, доступу до мереж і експертизи, а також обміну кращими практиками з інших регіонів і країн.

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»