News

У Боратинській громаді завершився проєкт «Шляхи до інтеграції: посилення ролі ВПО у бізнес-спільноті Волині»

Fri, 22.09.23

Коли говорять про питання соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб в нових громадах, то часто згадують притчу про рибу та вудочку. Соціальні виплати більше не можуть бути панацеєю і замість того, щоб давати людям рибу (продукти, одяг, гроші), треба шукати для них вудочку (забезпечувати роботою, інструментами для відкриття власної справи, сприяти культурній та соціальній інтеграції, тощо).

У Боратинській громаді біля Луцька нині мешкає близько 600 ВПО. Це трохи менше 10% від загальної кількості населення. Тож для громади це величезний потенціал, який може перетворитися не тільки в робочі руки, а й в нові бізнеси, цікаві ідеї, свіжий погляд і інший досвід. Але є проблема – потрібні «вудочки».

Вирішувати цю проблему взялася громадська організація «Агенція міжнародної співпраці». Вони перемогли на конкурсі міні-ґрантів від Волинського Інституту Права.

 

 

«Я недавно відвідувала заходи з ВПО і просто окреслила для себе проблеми з працевлаштуванням, з адаптацією з такої ділової сторони. У той же час не раз чула думку бізнесу, що вони завжди шукають людей і працівників. Я розуміла, що тут є прогалина і треба якимось чином це вирішувати», – розповідає голова ГО «Агенція міжнародної співпраці», Інна Войло.

Таким чином народилася ідея проєкту «Шляхи до інтеграції: посилення ролі ВПО у бізнес-спільноті Волині». Вже з назви можна зрозуміти основні завдання, які поставили перед собою ініціатори. Однак, давайте зосередимось на найприкладнішому – створенні інструменту, який допоможе в комунікації між бізнесом (роботодавцями), переселенцям і владою. Розробка майданчика для налагодження зв'язків між цими спільнотами – це і є та сама «вудочка».

Такий майданчик має декілька складових. Впродовж кількох місяців відбувалося формування  бази даних про професії, посади, товари, послуги, що надаються внутрішньо переміщеними особами в громаді. Також важливою частиною цього був збір інформації про потреби та запити ВПО і бізнесу, щоб можна було знайти точки дотику. І врешті, на основі зібраної інформації, створили онлайн-портфоліо тих, хто зголосився взяти участь в проєкті.

 

 

«Ми так розробили форму для бази даних, щоб люди могли трошки більше заявити про себе. Це така кристалізація трудового ресурсу, і наша потенційна аудиторія для наших подальших заходів, і для комунікації більш такої конкретної, ну, бо якщо ці люди хоча б заповнили анкету, то це вже свідчить про те, що вони більш-менш активні, йдуть на контакт, і вони готові брати участь в проєктах і висловлювати свої думки, їм це цікаво», – пояснює авторка проєкту.

Однак це не просто проєкт про створення локального майданчика для рекрутингу. Важливою складовою (а їх тут багато) було спілкування. Нетворкінгові зустрічі в форматі ВПО-бізнес-влада-жителі громади допомогла «розтопити лід».

 

 

«Було надзвичайно важливо зблизити ці групи, адже спільний діалог сприяє розумінню та спільному розвитку. Під час нетворкінгу ми активно працювали над інтеграцією ВПО в бізнес-спільноту громади. Створення можливостей для встановлення нових контактів та партнерств є ключовим фактором у розвитку громади. Особливу увагу приділили подоланню бар'єрів, стигм та підтримці учасників у вірі в свої сили», – каже Інна Войло.

 

 

Такою підтримкою віри в свої сили став тренінг з комунікацій. Навички спілкування, вміння розповісти про себе, подолання комунікаційних бар'єрів – це не лише про спосіб отримати роботу, а й про налагодження соціальних зв'язків, які важливі в процесі інтеграції.

«В ході втілення проєкту бізнес зрозумів, що внутрішньо переміщені особи це ресурс і потенціал, і сільська рада ще раз для себе акцентувала на деяких питаннях увагу і це лягло вже в якесь подальше стратегічне планування. Ми вже маємо перші успіхи. Завдяки такій співпраці один ВПО вже знайшов собі роботу», – констатує голова ГО «Агенція міжнародної співпраці».

 

 

Однак, окрім працевлаштування і саморозвитку важливою є ще й інтеграційна складова. В рамках проєкту чимало активностей були спрямовані на культурну та соціальну інтеграцію. Що важливо, до цієї інтеграції долучені не тільки переселенці, а й постійні жителі громади. Бо такий процес двосторонній і необхідно долати бар'єри, які існують з обох сторін. Для цього ініціатори проєкту влаштували емоційно-розвантажувальний інтеграційний похід в музей-скансен у селі Гірка Полонка.

 

 

 «Ми так поринули в історію козаччини та історію ОУН-УПА, яку люди не дуже добре знають, особливо ті, хто переїхали зі східних областей. І це, насправді, мало успіх. Потім в нас було таке маленьке частування, пікнік та діалог. І люди розкривалися, говорили», – пригадує Інна Войло.


Матеріал підготовлено у рамках проєкту Київський Діалог: Створення в українських регіонах соціального капіталу для громадських ініціатив, орієнтованих на реформи, що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»