Новини

У Боратинській громаді завершився проєкт «Шляхи до інтеграції: посилення ролі ВПО у бізнес-спільноті Волині»

Пт, 22.09.23

Коли говорять про питання соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб в нових громадах, то часто згадують притчу про рибу та вудочку. Соціальні виплати більше не можуть бути панацеєю і замість того, щоб давати людям рибу (продукти, одяг, гроші), треба шукати для них вудочку (забезпечувати роботою, інструментами для відкриття власної справи, сприяти культурній та соціальній інтеграції, тощо).

У Боратинській громаді біля Луцька нині мешкає близько 600 ВПО. Це трохи менше 10% від загальної кількості населення. Тож для громади це величезний потенціал, який може перетворитися не тільки в робочі руки, а й в нові бізнеси, цікаві ідеї, свіжий погляд і інший досвід. Але є проблема – потрібні «вудочки».

Вирішувати цю проблему взялася громадська організація «Агенція міжнародної співпраці». Вони перемогли на конкурсі міні-ґрантів від Волинського Інституту Права.

 

 

«Я недавно відвідувала заходи з ВПО і просто окреслила для себе проблеми з працевлаштуванням, з адаптацією з такої ділової сторони. У той же час не раз чула думку бізнесу, що вони завжди шукають людей і працівників. Я розуміла, що тут є прогалина і треба якимось чином це вирішувати», – розповідає голова ГО «Агенція міжнародної співпраці», Інна Войло.

Таким чином народилася ідея проєкту «Шляхи до інтеграції: посилення ролі ВПО у бізнес-спільноті Волині». Вже з назви можна зрозуміти основні завдання, які поставили перед собою ініціатори. Однак, давайте зосередимось на найприкладнішому – створенні інструменту, який допоможе в комунікації між бізнесом (роботодавцями), переселенцям і владою. Розробка майданчика для налагодження зв'язків між цими спільнотами – це і є та сама «вудочка».

Такий майданчик має декілька складових. Впродовж кількох місяців відбувалося формування  бази даних про професії, посади, товари, послуги, що надаються внутрішньо переміщеними особами в громаді. Також важливою частиною цього був збір інформації про потреби та запити ВПО і бізнесу, щоб можна було знайти точки дотику. І врешті, на основі зібраної інформації, створили онлайн-портфоліо тих, хто зголосився взяти участь в проєкті.

 

 

«Ми так розробили форму для бази даних, щоб люди могли трошки більше заявити про себе. Це така кристалізація трудового ресурсу, і наша потенційна аудиторія для наших подальших заходів, і для комунікації більш такої конкретної, ну, бо якщо ці люди хоча б заповнили анкету, то це вже свідчить про те, що вони більш-менш активні, йдуть на контакт, і вони готові брати участь в проєктах і висловлювати свої думки, їм це цікаво», – пояснює авторка проєкту.

Однак це не просто проєкт про створення локального майданчика для рекрутингу. Важливою складовою (а їх тут багато) було спілкування. Нетворкінгові зустрічі в форматі ВПО-бізнес-влада-жителі громади допомогла «розтопити лід».

 

 

«Було надзвичайно важливо зблизити ці групи, адже спільний діалог сприяє розумінню та спільному розвитку. Під час нетворкінгу ми активно працювали над інтеграцією ВПО в бізнес-спільноту громади. Створення можливостей для встановлення нових контактів та партнерств є ключовим фактором у розвитку громади. Особливу увагу приділили подоланню бар'єрів, стигм та підтримці учасників у вірі в свої сили», – каже Інна Войло.

 

 

Такою підтримкою віри в свої сили став тренінг з комунікацій. Навички спілкування, вміння розповісти про себе, подолання комунікаційних бар'єрів – це не лише про спосіб отримати роботу, а й про налагодження соціальних зв'язків, які важливі в процесі інтеграції.

«В ході втілення проєкту бізнес зрозумів, що внутрішньо переміщені особи це ресурс і потенціал, і сільська рада ще раз для себе акцентувала на деяких питаннях увагу і це лягло вже в якесь подальше стратегічне планування. Ми вже маємо перші успіхи. Завдяки такій співпраці один ВПО вже знайшов собі роботу», – констатує голова ГО «Агенція міжнародної співпраці».

 

 

Однак, окрім працевлаштування і саморозвитку важливою є ще й інтеграційна складова. В рамках проєкту чимало активностей були спрямовані на культурну та соціальну інтеграцію. Що важливо, до цієї інтеграції долучені не тільки переселенці, а й постійні жителі громади. Бо такий процес двосторонній і необхідно долати бар'єри, які існують з обох сторін. Для цього ініціатори проєкту влаштували емоційно-розвантажувальний інтеграційний похід в музей-скансен у селі Гірка Полонка.

 

 

 «Ми так поринули в історію козаччини та історію ОУН-УПА, яку люди не дуже добре знають, особливо ті, хто переїхали зі східних областей. І це, насправді, мало успіх. Потім в нас було таке маленьке частування, пікнік та діалог. І люди розкривалися, говорили», – пригадує Інна Войло.


Матеріал підготовлено у рамках проєкту Київський Діалог: Створення в українських регіонах соціального капіталу для громадських ініціатив, орієнтованих на реформи, що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Новини

Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями
Пн, 29.04.24
Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями

Розповідаємо, як на Волині працюють громадські організації, створені ВПО, перед якими труднощами постають та зібрали поради від експертів, як варто розвивати свою громадську організацію.

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права