News

Ідеї та рішення – результат проєкту «Супровід розвитку територіальних громад в умовах викликів спричинених війною»

Fri, 24.03.23

Ми вже багато розповідали вам про усілякі фокус-групи, допомогу в інтеграції внутрішньо переміщених осіб у життя громад, де вони нині перебувають, розвиток громадського сектору та формування нових напрямків у роботі місцевих рад. Цілий калейдоскоп заходів, активностей, напрацювань і подій вдалося провести впродовж кількох місяців. Усе це ми робили в рамках проєкту «Супровід розвитку територіальних громад в умовах викликів спричинених війною», що підтримується програмою «Демократія та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

НАВЧАННЯ

Аби, щось робити, треба знати як. Тож ми значну увагу приділяли саме навчанню. Зокрема, проводили тренінги для психологів і соціальних педагогів в Люблинецькій та Голобській громадах. Вчилися роботі з дітьми в умовах війни. Основну увагу тренерка Світлана Сасюк приділила наданню першої психологічної допомоги та формуванню особистої психологічної «тривожної» валізки. Отримані знання допоможуть учасникам заходу на практиці результативніше долати травматичні наслідки війни у переселених школярів в різні періоди стресу, а також сприятимуть підвищенню адаптації в нових умовах перебування.

 

 

Також  в Голобах провели дводенне бізнес-навчання для ВПО і жителів громади, де професійна бізнес-тренерка Ольга Іванків

розповіла учасникам безліч корисностей. Зокрема про те, як почати власну справу, як напрацювати фінансову та описову частини бізнес-плану та найголовніше – де шукати ресурси для початку свого бізнесу. 

Це навчання не просто слугуватиме стимулом відкрити власну справу, а й буде додатковим чинником інтеграції в середовище нинішнього перебування. 

 

 

Активних мешканців громади вчили проєктному менеджменту. Фаховий тренер, засновник Фундації імені князів-благодійників Острозьких Руслан Краплич давав дуже практичні поради про те як написати проєкт, що буде цікавий донору. А також де шукати ресурси для реалізації задуманого, які найчастіші помилки допускають громадські організації при написанні аплікаційної форми та як зробити ідею інноваційною.

 

 

Не випустили з уваги і молодих змінотворців. Керівник Нововолинського молодіжного ресурсного центру «Нові крила» Павло Медина вчив активну молодь Люблинецької громади впливати на владу. Першочерговим питанням було залучення активних підлітків до прийняття рішень селищної ради. Аби краще інтегруватися в ці процеси робоча група напрацювала перший крок – план заходів знайомства молоді з роботою влади громади. Окрім того, спілкувалися про налагодження роботи молодіжного простору та важливість інтеграції внутрішньо переміщених осіб, які теж можуть принести цікаві ідеї для втілення в громаді.

 

 

Зазначимо, що питання молодіжної політики в умовах війни загострилось. Фокус уваги громад змінився на питання підтримки військових і внутрішньо переміщених осіб. Багато активістів, які виступали драйверами цього напрямку, пішли у волонтерство. Тому привернення уваги до теми розвитку і самореалізації молоді, на нашу думку, є надзвичайно актуальним. Важливою стала і тема пошуку нових сенсів у роботі сфери культури, яка зараз набуває все більшої важливості. 

КУЛЬТУРА

Як і будь-які наслідки війни, психологічні травми самі по собі нікуди не зникнуть. Саме тому в Люблинецькій громаді вирішили створити театральну студію «Байрактар», де всі охочі можуть відволіктися від тривог війни і проговорити тягар пережитого. 

 

 

І в межах цієї студії за сприяння Волинського Інституту Права організували творчо-навчальну лабораторію «Зародження театру». Керівниця та режисерка театру «Гармидер», співзасновниця і викладачка театральної майстерні «ДогориДриґом» Руслана Порицька виступила тренеркою для учасників лабораторії. 

 

 

Заняття стали чимось більшим ніж розповідь про принципи функціонування театру. Це стало підтримкою впровадження нових соціокультурних послуг в громаді, чи то пак, підтримкою реформи. Адже,  культура в наші дні не може працювати за старими правилами і треба шукати нові форми і змісти. Саме це і зробила майстерня.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Напевно, найголовнішим питанням усього проєкту було те, як зробити так, щоб з ряду гостей чи тимчасових жителів внутрішньо переміщені особи відчули себе частиною громади. Аби не тицяти пальцем в небо потрібна розвідка. Такою розвідкою в цьому питанні стали організовані Волинським Інститутом Права в Голобській і Люблинецькій громадах дві змішані фокус-групи. Завдяки цьому вдалося виявити та проаналізувати практики залучення місцевих жителів і ВПО до вирішення локальних проблем й викликів. Зокрема, за допомогою інтерактивних заходів у формі «світове кафе». Таким чином, спільними зусиллями вдалося створити дорожню карту для інтеграції переселенців у життя згаданих громад і подолання існуючих викликів.

 

Результатом нашої роботи стали ідеї та рішення, які будуть втілюватися на місцях. Подібні комплексні проєкти допомагають громадянам і громадам долати ті виклики, з якими ми усі зіткнулися внаслідок повномасштабного російського вторгнення. І тут йдеться не лише про інтеграцію і адаптацію внутрішньо переміщених осіб, а й глибше долучення місцевих жителів у процеси прийняття рішень в їхніх населених пунктах.

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»