Новини

У Луцьку разом зустрілися представники інститутів громадянського суспільства та влади, щоб шукати шляхи майбутнього відновлення

Нд, 23.07.23

20 липня, в конференц-залі Волинської Торгово-Промислової палати в Луцьку відбулася відкрита зустріч представників громадського сектору та влади «Відновлення та розвиток територіальних громад Волині з використанням практик громадської участі».

На одному майданчику вдалося зібрати десятки представників органів місцевого самоврядування, проактивних громадських організацій та внутрішньо переміщених осіб, щоб не лише обговорити, а й напрацювати конкретні проєкти для своїх громад, які можуть дати результати вже в короткостроковій перспективі.

 

 

Ірина Гайдучик, виконавча директорка Волинського Інституту Права, який організував цю зустріч, переконана, що питання розвитку та відновлення не можна відтягувати на «після війни», бо це вже буде надто пізно: «Сьогодні для України відкрите вікно можливостей. Західні партнери, як ніколи, готові допомагати, а це означає, що залучити донорське фінансування до громад – значно легше. Ми – представники громадського сектору та влади, повинні об’єднати свої можливості для відновлення соціальної інфраструктури. Нам сьогодні, як ніколи важливо налагоджувати взаємодію для демократичних змін».

 

 

Вона вважає, що якщо Волинь хоче стати територією сталого розвитку, то необхідний пошук і запровадження нових інклюзивних інструментів громадської участі: «Нині держава готує реформи, втілювати які доведеться громадам. Місцева влада має на це повноваження і ресурс, але  робить тільки те, що дозволено, а інститути громадянського суспільства мають ширші рамки і роблять те, що не заборонено. Тож спільна робота призведе до якіснішого втілення реформ. Саме для цього ми і створили цей майданчик».

 

 

На важливості залучення інститутів громадянського суспільства до планування та реалізації реформ на місцях наголосив під час виступу перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук. Одним із першочергових завдань для співпраці від бачить просвітництво.

 

 

«У нас дуже низька політична свідомість. Громадяни, як правило, не знають, хто за що в країні відповідає. Вони не знають, де відповідальність уряду, а де місцевої влади. Якщо ми хочемо якісних змін в країні, то це потрібно виправляти», – запевняє Юрій Поліщук.

Налагодження діалогу та співпраці – дуже важливе для впровадження ініціатив громадського сектору. Про це свідчать представлені під час заходу результати команд змінотворців волинських громад, які взяли участь у конкурсі малих адвокаційних ґрантів,  що реалізовував Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

 

Більше про їхні проєкти:

Необхідність співпраці та діалогу розуміють і у владних кабінетах, запевнив міський голова Нововолинської міської територіальної громади Борис Карпус під час панельної дискусії «Громадянське суспільство та влада: спільнодія у реалізації реформ на місцях заради розвитку та відновлення», яка відбулася в рамках заходу.

 

 

«Нововолинська міська рада відкрита до співпраці із громадським сектором. Маємо чимало прикладів ефективності такої співпраці. Не потрібно боятися активних мешканців, а навпаки – ми вважаємо це своїм пріоритетом. Нам (владі) є чого повчитися у них. Однак, вчитися насправді потрібно усім, бо за рівнем компетенції ми ще не дотягуємо до Європи дуже сильно», – зазначив очільник Нововолинська.

 

 

З таким підходом згідна й інша спікерка панельної дискусії – регіональна координаторка Програми EGAP у Волинській області Оксана Киричук. Адже донори готові працювати з тими, хто хоче вчитися та розвиватися.

 

 

Одним із головних лейтмотивів дискусії було питання як владі та третьому сектору можна краще співпрацювати й ефективно комунікувати, адже саме брак і невміння налагодити комунікації породжує більшість проблем.

«Представники влади можуть сприймати представників громадського сектору некомпетентними та своїми конкурентами, але потрібно не боятися і комунікувати. Потрібно знайти там свою людину, яка буде відкрита до спілкування», – впевнена начальниця відділу молодіжної політики у Департаменті молоді та спорту Луцької міської ради Заріна Дацик.

 

 

На її думку, людські якості, прагнення до ефективної комунікації, взаємоповага, відкритість - не пусті слова. У поєднанні з високою компетенцією та любов'ю до своєї роботи - вони здатні «творити дива». 

 

 

На важливості комунікації наголосив під час свого виступу і Захар Ткачук, виконавчий директор ГО «Молодіжна Платформа»: «Відкритий діалог й активна участь громадськості - це ключ до створення збалансованих та ефективних рішень. Аби забезпечити успішну реалізацію змін на місцях важлива згуртованість і спільна робота громадян та органів влади».

Про успішні приклади спільної роботи розповіла Ірина Колковська, керівниця Громадської організації “Розвиток Волині”. Зокрема, вона навела кейс із тим, як їхня організація допомагає впроваджувати на Волині Резолюцію Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

 

 

Однак, попри наявність позитивних прикладів є маркери, які викликають занепокоєння. Як розповів Юрій Горбач, голова центру журналістських розслідувань «Сила правди», сьогодні влада багато в чому демонструє відкат в питаннях відкритості. Зокрема, за його спостереженнями, з початком повномасштабного вторгнення дуже погіршилась ситуація із доступом до інформації. І це тривожний дзвіночок, який потрібно виправляти, адже закритість породжує загрозу корупційних ризиків.

 

 

Після обговорень учасники заходу взялися за практичну складову. Під модерацією професійної тренерки та експертки з залучення Оксани Дащаківської учасники напрацьовували каталог спільних рішень “Як мають змінитись громади до перемоги”. 

 

 

«Такі заходи сьогодні дуже важливі. Це важливо для того, що якщо є якась спільна проблема, то вона звучить голосніше,  коли вона озвучена декількома. Це сила голосу, того самого громадянського суспільства, тих самих громад, того самого місцевого самоврядування. Бо голос одинокого в пустелі – він нічого не вартий. А тут, коли ми можемо звучати разом, це значно сильніше», – резюмувала тренерка.

 

 

Захід відбувася в рамках проєкту «Підтримка діяльності громадського сектору Волині у період нових викликів та потреб», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»