Новини

Як змінювати молодіжну політику в громадах. Досвід Нововолинська

Ср, 17.05.23

У листопаді минулого року в Нововолинську створили нову молодіжну раду (МР). Цікавість цієї події в тому, що такий орган в місті вже існував. Однак, і активна молодь і влада громади вирішили його перезапустити. Причину такого кроку пояснює один з ініціаторів ідеї та керівник молодіжного центру «Нові Крила» Павло Медина: «Молодіжна рада в громаді насправді була створена ще за древніх часів і не функціонувала як молодіжна рада, а була суто як декорація, яка з попередньою владою раз на рік фоткалась і жодних функцій своїх не виконувала».

 

 

Окрім того, каже громадський активіст, змінилося законодавство, а минула рада йому не відповідала. Тож була створена робоча група, яка відповідала за початок демократичного процесу створення нової молодіжної ради. 

«Ми розуміли, що для того, щоб ця рада працювала — її треба навчити. Тому в нас виникла така ідея, що ми можемо організувати цей процес і запросити експертів, щоб цю МР прокачати, поменторити і щоб вона сама напрацьовувала зміни, які стосуються молодіжної політики в громаді, та виконувала свою безпосередню функцію як дорадчий орган при міській раді, а не була декоративним органом, який просто виконує прохання чи побажання департаменту молоді або міського голови», — розповідає Павло Медина.

 

 

Для втілення задуму команда подала заявку на конкурс адвокаційних грантів, який реалізується в рамках проєкту «Підтримка діяльності громадського сектору Волині в період нових викликів та потреб», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

У рамках проєкту було проведене дводенне навчання за напрямками розвитку інституційної спроможності молодіжної ради. Відбулася стратегічна сесія, де планували подальшу роботу і напрацьовували ключові напрямки. Також були проведені зустрічі з молоддю та владою. 

 

 

Першочергово в фокус подальшої роботи потрапила програма підтримки молоді громади на 2021-2025 роки. Над внесенням змін молодіжна рада працювала спільно з представниками міської ради.

«Представники влади, так би мовити, на пальця, пояснили, як напрацьовується програма заходів, що воно таке, як вона відбувається і затверджується. А далі всі разом пропрацьовували заходи, які є вже неактуальними (там були заходи, які впроваджувалися надцять років тому і з року в рік їх під копірку повторювали). Тож проговорювали всі ці заходи, вибирали, які варто забрати, додати, замінити, розширити», — пояснює Павло.

 

 

15 лютого, за кілька місяців після початку роботи, депутати затвердили напрацьовану програму на сесії міської ради.

Ініціатор проєкту додає: «Міська влада в цьому всьому процесі була дуже контактна. Видно було, що вони хочуть, щоб цей інструмент запрацював. Окремо відзначу, що завдяки адвокації відділу в справах молоді та спорту навіть вдалося суттєво збільшити бюджет програми». 

 

 

«Щоб протягнути якісь зміни, влада насправді має чути. З владою треба говорити. Не завжди це легко, але якщо не буде діалогу, то ці рішення можуть просто не бути прийнятими, або якщо й їх приймуть, то вони ризикують не бути втіленими через якісь нюанси. Тому комунікація дуже важлива і вона повинна працювати на всіх етапах від початку і до кінця», — резюмував Павло Медина.

Таким чином завдяки синергії та діалогу в Нововолинській громаді відбулася невеличка реформа молодіжної політики і, як запевняють учасники проєкту, ця політика стала дійсно близькою потребам молоді громади.

Новини

У Турійську та Камені-Каширському відбулися діалогові зустрічі
Пт, 11.10.24
У Турійську та Камені-Каширському відбулися діалогові зустрічі

Представники влади, активні жителі та молодь вчилися спільно вирішувати проблеми у громаді. А ще – багато говорили про владно-громадську співпрацю та те, як її можна покращити.

Як бути актуальними і йти в ногу з часом? Ми поговорили про це з п'ятьма керівниками громадських організацій Волині і Рівненщини
Ср, 02.10.24
Як бути актуальними і йти в ногу з часом? Ми поговорили про це з п'ятьма керівниками громадських організацій Волині і Рівненщини

П'ятеро наших грантерів поміркували над тим, яким чином громадські організації повинні шукати актуальні теми для роботи, як співпрацювати з владою навіть попри її недовіру та які теми для проєктів станом на 2024 рік є найбільш важливими та актуальними.

Зберегти Україну і зберегти демократію. Про що говорили на форумі «Дії творять зміни»
Вт, 24.09.24
Зберегти Україну і зберегти демократію. Про що говорили на форумі «Дії творять зміни»

Волинський Інститут Права організував міжрегіональний форум «Дії творять зміни» у Луцьку. Понад сто учасників, серед яких представники громадського сектору, влади та донорських структур говорили про роль інститутів громадянського суспільства у розвитку та відбудові України.

«Молодь відчула, що потрібна своїй громаді».  Наші грантери проадвокували створення молодіжних рад у двох громадах
Ср, 18.09.24
«Молодь відчула, що потрібна своїй громаді». Наші грантери проадвокували створення молодіжних рад у двох громадах

У рамках проєкту наші грантери, ГО «Центр суспільного розвитку та ініціатив», працювали над налагодженням продуктивної співпраці між владою та молоддю Цуманської та Шпанівської громад.

Проєкт «Жінки лідерки». Як на Волині працюють над активним залученням жінок до творення змін у громадах
Пт, 13.09.24
Проєкт «Жінки лідерки». Як на Волині працюють над активним залученням жінок до творення змін у громадах

Наші грантери, ГО «Молодіжний простір “Тандем”», проводили навчання та тренінги для жінок-лідерок у чотирьох громадах Волині. За підсумками цих тренінгів були створені Координаційні ради з гендерних питань.

Змінити суспільство через соціальні ініціативи. Як у Нововолинську розвивають соцпідприємництво
Пн, 09.09.24
Змінити суспільство через соціальні ініціативи. Як у Нововолинську розвивають соцпідприємництво

Наші грантери, ГО «Агенція регіонального розвитку Прибужжя», проадвокували прийняття оновленої Програму підтримки бізнесу, яка повинна стати опорою у розбудові соцпідприємництва в Нововолинській громаді.

Рівні права для жінок та чоловіків. Як у Здолбунові працюють над темою гендерної рівності
Пт, 06.09.24
Рівні права для жінок та чоловіків. Як у Здолбунові працюють над темою гендерної рівності

Завдяки адвокаційному гранту ГО «Жінки в громаді» провела ряд заходів у Здолбунівській громаді на тему гендерної рівності, а також проадвокатувала створення Координаційної ради з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

«Відчувати, що ти не один». Як у Торчинській громаді підтримують військовослужбовців та їхні родини
Ср, 28.08.24
«Відчувати, що ти не один». Як у Торчинській громаді підтримують військовослужбовців та їхні родини

Завдяки ефективній адвокаційній кампанії, проведеній ГО «Чарівне янголятко», у громаді організували низку заходів для родин військовослужбовців, а також ініціювали прийняття програми підтримки військових та їхніх родин на 2025 та 2026 роки.