Новини

Дорожня карта для культури Нововолинської громади

Сб, 22.04.23

У Нововолинську завершили роботу над програмою розвитку культури громади. Впродовж кількох місяців учасники проєкту «Культурний шлях» із Агенції регіонального розвитку Прибужжя разом із менторами, працівниками культурного сектору міста та представниками влади творили, шукали, вчилися і втілювали в життя найкращі практики культурної та громадської сфери Волині. Як результат - вдалося створити єдиний документ, який стане дорожньою картою розвитку галузі на 2023-2025 роки.

 

 

Допомагала робити все правильно експертка, директорка фестивалю «Фронтера», Елла Яцута. Саме вона модерувала головні засідання робочої групи.

 

 

«Стратегія розвитку культури має велике значення для кожного регіону. Для культури, як і для інших сфер, планування і стратегічне бачення є надзвичайно важливими», - переконана культурна експертка Елла Яцута.

На думку фахівчині, для працівників закладів культури, громадських організацій чи незалежних митців не менш важливим є формування простору та умов для реалізації себе і своїх задумів. Вони мають почуватися потрібними, розуміти, що їхні плани та проєкти відповідають напрямку, в якому рухається місто і громада в цілому. 

 

 

Також вона впевнена: «За таких умов сильнішими стають усі, формується фундамент для потенційно значущих та масштабних ініціатив, які працюють в локальному, всеукраїнському чи міжнародному контексті».

Ґрунтовна робота розпочалася ще на етапі набору команди. Було оголошено відкритий набір учасників. Обирали людей з урахуванням їхнього попереднього досвіду та мотивації. Таким чином вдалося сформувати робочу групу із справді зацікавлених.

Ще одним важливим нюансом на шляху до створення стратегії був обмін досвідом. В рамках проєкту робоча група їздила до Луцька, де знайомилася з тамтешніми практиками та напрацюваннями в цій царині. 

 

 

Робота над документом вилилася у щось більше і вже показує результати. Одним із таких результатів є співпраця. Громадський сектор став глибше залученим у культурний процес Нововолинська за рахунок покращення зв’язків із установами та владою, які напрацювалися в ході розробки стратегії.

Керівниця відділу культури Нововолинської міської ради Марія Душук  зауважила, що розроблений протягом трьох місяців документ допоміг систематизувати побажання, бачення та плани. 

«Ми з фахівцями галузі культури громади вже 150 разів зустрічалися поза межами проєкту і вирішували тактичні завдання, їх було дуже багато, але не мали можливості та часу стратегічно все систематизувати. Нарешті такий документ у нас з'явився. Ми розуміємо, що хочемо це втілити, ми будемо стукати в усі двері, щоб втілити заплановане. Ми рухаємося в правильному напрямку», - резюмувала Марія Душук.

У свою чергу Елла Яцута переконана, що «Культурний шлях» створив важливі напрацювання не лише для Нововолинської громади. Вона висловила надію, що подібну практику - запровадження програми розвитку культури - будуть переймати й інші.

Відтак документ, який розробляли впродовж кількох місяців, стане дорожною картою для розвитку культури малих міст і громад на кілька років.

 

 

«Програма – це карта, яка буде постійно під рукою і дозволить планувати та робити більше, шукати фінансування саме для заходів, які заплановані. Надзвичайно важливо, що зробили таку програму», - розповів провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею, Юрій Велінець.

Наступний крок - це погодження усіх напрацювань на виконкомі для підготовки проєкту рішення. І вже на сесії Нововолинської міської ради мають остаточно затвердити документ. Громадська організація «Волинський Інститут Права» закликає владців оперативно розглянути та підтримати програму розвитку культури громади.

Робота над програмою відбулася в межах  проєкту «Підтримка діяльності громадського сектору Волині у період нових викликів та потреб», що реалізовує Волинський Інститут Права  за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Новини

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями
Пт, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.