Новини

Топ 5 ініціатив Волинського Інституту Права у 2019-му

Пт, 27.12.19

 

Минулого року у нас виникла ідея підсумувати все зроблене і поділитися з вами найбільш важливими ініціативами Волинського Інституту Права. Подумали, зробили і нам це сподобалося. А те, що подобається треба продовжувати. Тому й цього року не обійдеться без нашого «топчика». Отож:

Спільне звітування громадських організацій Волині

У перший день весни, 1 березня, з ініціативи Волинського інституту права та за підтримки ПРООН в Україні 7 місцевих громадських організацій спільно прозвітувалися про свої напрацювання у 2018 році. До ініціативи приєдналися ГО  «Громадське.Волинь», Центр журналістських розслідувань «Сила правди», ОМГО «Волинський Інститут Права», ГО «Розвиток Волині», ГО «Переселенці Криму та Донбасу», Любешівська районна громадсько-екологічна організація «Світ навколо нас», ГО «Молодіжна Платформа».

Закупівля обладнання для оцінки якості води у школах; створення потужного комунікаційного майданчика для розвитку волинської молоді; публікація матеріалів, які виводять на чисту воду корупційні схеми; проведення фестивалю громадської активності, завдяки якому більше тисячі лучан дізналися про роботу місцевих ГОшок; більше 70 волинян отримали гранти на обладнання для започаткування або розширення власної справи – це лише маленька частинка зробленого за 2018 рік на Волині громадськими організаціями, які взяли участь у звітуванні. Все це мотивує та надихає до подальшої роботи.

WORKSHOP для громадських активістів

Цього року, як і в минулому, Волинський Інститут Права продовжив практику навчань для NGO Волині. У 2019 році нашою командою було організовано 5 тематичних тренінгів для громадських активістів, які спрямовані на покращення їх професійних навичок. Тему кожного тренінгу визначали його учасники методом онлайн-голосування. Таким чином, більше 70 волинян змогли покращити свої навички у публічному виступі, стратегічному плануванні, організаційному лідерстві, волонтерстві, соціальному підприємництві та базових інструментів громадської організації.

Фестиваль думок у Луцьку

Щодня у соціальних мережах можна спостерігати чимало обговорень на різну тематику, що хвилює волинян. Водночас, до дискусій, презентацій, круглих столів, які відбуваються в Луцьку чи інших містах області, долучається відносно мало охочих.

Саме тому, щоб стимулювати громаду спілкуватися на важливі теми в живому форматі, з ініціативи Волинського Інституту Права та Ресурсного центру ГУРТ було організовано перший Фестиваль думок у Луцьку. Захід відбувся в останню неділю вересня у Центральному парку імені Лесі України та зібрав більше 600 лучан і гостей міста.

Усі відвідувачі дійства могли долучитися до обговорень, які відбувалися у чотирьох дискусійних платформах. А саме: «Влада+громада=…», «Молодь та зміни», «Громада у смартфоні», «Соціальні проблеми та їх рішення». Крім дискусії усі відвідувачі Фестивалю думок у Луцьку могли взяти участь в тренінгах з енергоефективності, фінансової грамотності, розвитку молоді; побачити фотовиставку громадських лідерів та лідерок Волині та ярмарку громадських організацій;  долучитися до флешмобу «Збери свою громаду».

Підтримка реалізації реформи освіти в ОТГ

Одним із важливих напрямків роботи команди Волинського Інституту Права у 2019 році є стратегічне планування впровадження профільних реформ із використанням інструментів громадської участі. Особливої уваги ми приділили реалізації реформи освіти в ОТГ.

Завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження», кропіткій роботі експерта з питань освіти Сергія Пазюка та всієї команди ВІПу було проведено чисельні фокус-групи, обговорення, тренінги, консультації та напрацьовано Стратегію розвитку освітньої мережі у Голобській ОТГ.

Завдяки заходам проведених цьогоріч у Вишнівській та Головненській ОТГ планується, що подібні документи будуть прийняті у 2020 році й в цих волинських громадах.

Проте, є ще одна громада – Поромівська ОТГ, яка завдяки участі ВІПу у партнерському проекті Центру Доброчин, який фінансувався Посольством Великобританії в Україні отримали План розвитку освіти, який наразі активно впроваджується.

Волинь NGO Форум 2019: «Дії творять зміни»

Більше сотні громадських активістів, представників органів влади та міжнародних донорських організації зібралися  13 грудня у Луцьку в рамках Волинь NGO Форуму 2019. Мета – поговорити про актуальні проблеми громадського сектору та обмінятися досвідом реалізації успішних ініціатив.

Чи можливе громадянське суспільство без громадян? В яких одиницях вимірюється рівень організаційного розвитку громадських організацій? Чому про громадські організації мало пишуть у ЗМІ? Чи має шанс громадський сектор стати «замовником» трендів розвитку? Мережування: тренд чи необхідність? Відповіді на ці запитання учасники Форуму могли почути під час мотиваційних виступів авторитетних всеукраїнських експертів, дискусій та майстер-класів.

Родзинкою цьогорічного Форуму стали зустріч з донорами та  презентація аналізу діяльності громадського сектору Волині у 2019 році. Так, на Волинь NGO Форум 2019 завітали представники Посольства Сполучених Штатів Америки, Міжнародного фонду «Відродження», ІСАР Єднання, програми EGAP, Програми розвитку ООН в Україні. Всі вони розповіли про особливості співпраці з громадським сектором та поінформували присутніх про поточні та майбутні конкурси підтримки проектів.

 

ПС. Звісно, це далеко не всі ініціативи, реалізовані командою Волинського Інституту Права у 2019 році. Чисельні тренінги, презентації, консультації, фокус-групи не на словах, а на ділі підтверджують гасло нашої організації «Дії творять зміни». Водночас, прекрасно розуміємо, що усі ці дії та зміни не можливі без наших партнерів та учасників всіх ВІП-ініціатив. Дякуємо вам усім і до зустрічі в новому році!

 

Новини

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями
Пт, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії
Ср, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини
Пт, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську
Ср, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.