Новини

Топ 5 ініціатив Волинського інституту права у 2018-му

Ср, 26.12.18

 

 

«ТОП важливих події 2018», «Топ успішних політиків року», «Топ музичних композицій», «топ…» , «топ…» , топ…» –  подібними заголовками рясніють всеукраїнські та місцеві ЗМІ в останні тижні грудня. І не тому, що це модно, а тому, що підбивати підсумки важливо для розуміння загальної картинки у тій чи іншій тематиці. Команда Волинського інституту права теж вирішила підтримати цю «топову лихоманку» і визначити п’ять найуспішніших ініціатив організації у 2018-му.

Отож, поїхали!

Фестиваль громадської активності «uCRAZYans»

Більше двох тисяч відвідувачів, унікальні інтерактивні експонати, цікаві лекції та дискусії – все це і не тільки відбулося у Луцьку під час фестивалю громадської активності «uCRAZYans».

Усі, хто відвідав це дійство мали змогу краще познайомитися з активними громадськими організаціями завдяки інтерективній виставці. Наприклад, представники Волинського інститут права пропонували усім бажаючим виміряти їх громадський пульс. Тобто, перевірити свої знання на тему діяльності місцевих громадських організацій, інструментів взаємодії з владою, тощо. Представники театру-студії «ГаРмИдЕр» гадали усім бажаючим на фразах з їх вистав. ГО «Переселенці Криму та Донбасу» закликали усіх писати свої побажання щодо того, яким вони хочуть бачити Луцьк у майбутньому.

Також зазначимо, що чимало бажаючих зібралися послухати виступи авторитетних місцевих громадських активістів під час лекційної частини фестивалю. А наймолодші відвідувачі «uCRAZYans» у Луцьку мали змогу цікаво провести час завдяки дитячій ігровій зоні «Лідери майбутнього».

Волинь NGO Форум: Можливості впливу громадського сектору на місцеві реформи

Більше 60 представників волинських громадських організацій зібралися у Луцьку щоб оговорити можливості та способи впливу на місцеві реформи під час Волинь NGO Форум.

Окрім участі в профільних дискусіях та обговореннях учасники  Форуму мали змогу поспілкуватися з представниками Міжнародного фонду «Відродження», Програми розвитку ООН в Україні, Українського жіночого фонду та дізнатися про пріоритети їх роботи з громадськими організаціями у 2019 році.  Також в рамках Волинь  NGO Форум відбулися майстер-класи на тему антикорупційної діяльності; соціального підприємництва; використання інструментів громадської участі, тощо.

Важливою частиною заходу була ярмарка громадських організацій, де усі бажаючі могли презентувати свою роботу та знайти партнерів для подальших ініціатив. За підсумками Волинь NGO Форум було напрацьовано рекомендації щодо роботи громадської ради при Волинській ОДА та щодо покращення реалізації регіональної цільової програми «Волинь. Громадський рух – 2020».

«Партнерство «Відкритий Уряд» – кроки назустріч співпраці»

Партнерство «Відкритий Уряд» (ПВУ) –  міжнародна ініціатива, яка покликана об’єднати зусилля урядів та громадянського суспільства для створення позитивних змін у житті громадян. Україна приєдналась до Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» в 2011 році. За цей час спільно з громадянською суспільством реалізовано 3 дворічні плани дій.

Доступ до відкритих даних та архівів комуністичного режиму, Єдиний веб-портал використання бюджетних коштів, система електронних публічних закупівель «ProZorro», електронні петиції, електронні декларації – це лише частина ініціатив, які впроваджено в рамках ПВУ.

Задля промоції ПВУ та напрацювання ідей для четвертого плану дій цієї ініціативи команда Волинського інститут права разом з партнерами в інших областях реалізувала у 2018 році проект «Партнерство «Відкритий Уряд» – кроки назустріч співпраці».

В рамках проекту на Волині було проведено два тематичних обговорення, створено ролик про успішну практику ПВУ в регіонах. Як результат, нам вдалося не тільки поінформувати активних волинян про важливість Партнерства «Відкритий Уряд» та його напрацювання, а й створити ініціативну групу волинян, які попередньо готові відстежувати та допомагати реалізації ініціативи на Волині у 2019 році.

Відкритий простір: «Зміни на місцях: що ми можемо робити спільно?»

У Волинській області чимало громадських організацій та ініціатив, але їх представники відносно рідко спілкуються між собою, обмінюються досвідом та ідеями. Саме для того, щоб надати таку можливість для активістів з різних куточків Волині, й було організовано обговорення у форматі «відкритого простору» на тему «Зміни на місцях: що ми можемо робити спільно?».

За результатами заходу, було напрацьовано план дій для реалізації культурних і соціальних проектів та створення місцевих мереж громадських організацій задля кращої комунікації активних громадян та ефективної реалізації спільних ініціатив. Організатори заходу – Волинский інститут Права, Громадська Спілка «Громадські ініціативи України», громадська організація «Принцип».

WORKSHOP для громадських активістів

У 2018 році нашою командою було організовано чотири тематичні тренінги для громадських активістів, які спрямовані на покращення їх професійних навичок. Тему кожного тренінгу визначали його учасники методом онлайн-голосування. Таким чином, більше 70 волинян змогли покращити свої навички у проектному менеджменті, фандрайзингу, Public Relations та у використанні соціальних медіа.

Роботу у цьому напрямку Волинський інститут права планує продовжити і у 2019 році. Зокрема, планується провести 6 тренінгів. Традиційно, їх тематику визначать самі учасники.

ПС.  Звісно, всі ці та інші ініціативи Волинського інститут права у 2018-му не були можливі без підтримки Програми розвитку ООН,  Міжнародного фонду «Відродження», USAID/ENGAGE, Pact Ukraine, ІСАР «Єднання», Програми «U-LEAD з Європою» та всіх наших партнерів, перелік яких перевищує об’єм тексту цієї публікації. Дякуємо вам за співпрацю!!!

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»