News

Як змінювати молодіжну політику в громадах. Досвід Нововолинська

Wed, 17.05.23

У листопаді минулого року в Нововолинську створили нову молодіжну раду (МР). Цікавість цієї події в тому, що такий орган в місті вже існував. Однак, і активна молодь і влада громади вирішили його перезапустити. Причину такого кроку пояснює один з ініціаторів ідеї та керівник молодіжного центру «Нові Крила» Павло Медина: «Молодіжна рада в громаді насправді була створена ще за древніх часів і не функціонувала як молодіжна рада, а була суто як декорація, яка з попередньою владою раз на рік фоткалась і жодних функцій своїх не виконувала».

 

 

Окрім того, каже громадський активіст, змінилося законодавство, а минула рада йому не відповідала. Тож була створена робоча група, яка відповідала за початок демократичного процесу створення нової молодіжної ради. 

«Ми розуміли, що для того, щоб ця рада працювала — її треба навчити. Тому в нас виникла така ідея, що ми можемо організувати цей процес і запросити експертів, щоб цю МР прокачати, поменторити і щоб вона сама напрацьовувала зміни, які стосуються молодіжної політики в громаді, та виконувала свою безпосередню функцію як дорадчий орган при міській раді, а не була декоративним органом, який просто виконує прохання чи побажання департаменту молоді або міського голови», — розповідає Павло Медина.

 

 

Для втілення задуму команда подала заявку на конкурс адвокаційних грантів, який реалізується в рамках проєкту «Підтримка діяльності громадського сектору Волині в період нових викликів та потреб», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

У рамках проєкту було проведене дводенне навчання за напрямками розвитку інституційної спроможності молодіжної ради. Відбулася стратегічна сесія, де планували подальшу роботу і напрацьовували ключові напрямки. Також були проведені зустрічі з молоддю та владою. 

 

 

Першочергово в фокус подальшої роботи потрапила програма підтримки молоді громади на 2021-2025 роки. Над внесенням змін молодіжна рада працювала спільно з представниками міської ради.

«Представники влади, так би мовити, на пальця, пояснили, як напрацьовується програма заходів, що воно таке, як вона відбувається і затверджується. А далі всі разом пропрацьовували заходи, які є вже неактуальними (там були заходи, які впроваджувалися надцять років тому і з року в рік їх під копірку повторювали). Тож проговорювали всі ці заходи, вибирали, які варто забрати, додати, замінити, розширити», — пояснює Павло.

 

 

15 лютого, за кілька місяців після початку роботи, депутати затвердили напрацьовану програму на сесії міської ради.

Ініціатор проєкту додає: «Міська влада в цьому всьому процесі була дуже контактна. Видно було, що вони хочуть, щоб цей інструмент запрацював. Окремо відзначу, що завдяки адвокації відділу в справах молоді та спорту навіть вдалося суттєво збільшити бюджет програми». 

 

 

«Щоб протягнути якісь зміни, влада насправді має чути. З владою треба говорити. Не завжди це легко, але якщо не буде діалогу, то ці рішення можуть просто не бути прийнятими, або якщо й їх приймуть, то вони ризикують не бути втіленими через якісь нюанси. Тому комунікація дуже важлива і вона повинна працювати на всіх етапах від початку і до кінця», — резюмував Павло Медина.

Таким чином завдяки синергії та діалогу в Нововолинській громаді відбулася невеличка реформа молодіжної політики і, як запевняють учасники проєкту, ця політика стала дійсно близькою потребам молоді громади.

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»