News

Як волинські громадські організації реагують на виклики сьогодення?

Thu, 07.07.22

 

Попередження емоційного вигоряння волонтерів; підсилення професійності фахівців, які працюють з переселенцями; облаштування бомбосховища; організація навчань з домедичної допомоги; адаптація внутрішньо переміщеної молоді до життя у новій для них громаді… Все це, але насправді більше, зробили п’ять громадських організацій з різних волинських громад протягом травня – червня.

Про результати виконаної роботи йшлося під час презентації результатів проєктів, що були реалізовані в межах конкурсу адвокаційних ініціатив Волинського Інституту Права (ВІП) та Національного фонду на підтримку демократії (NED). Які ж саме проєкти були реалізовані?

Завдяки громадській організації (ГО) «Велика ідея» у Ковелі відбулися воркшопи для волонтерів. Їх мета – підсилити роботу тих, хто працює у Міжнародному логістичному центрі «МАРЛОГ». Під час першого воркшопу йшлося про командну роботу, а під час другого – про техніку запобігання емоційного вигорання.

П’ять тренінгів з домедичної допомоги – ці заходи організували у Ківерцях представники ГО «Школа безпеки та виживання дітей «Тивер». Учасники цих навчань мали змогу більше дізнатися про безпечне поводження з електроприладами; як  діяти, коли виникла пожежа; що робити під час критичної кровотечі, зупинки дихання та втрати свідомості; як правильно зібрати тривожну валізу.

Ще одні навчання в рамках вже згадуваного конкурсу відбулися у Володимирі та Нововолинську. Їх організувала громадська організація «АГЕНЦІЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ «ПРИБУЖЖЯ» для всіх тих фахівців, які працюють з вимушено переміщеними українцями. Тема тренінгів – запобігання психологічному вигорянню.

У Торчинській громаді з ініціативи ГО «МолоДіжка» організували навчання з домедичної підготовки у тих селах, де подібні заходи раніше не відбувалися. Також було облаштовано  бомбосховище в Торчині. До його впорядкування долучилися не лише місцеві жителі, а й переселенці.

А ще, в межах конкурсу був реалізований проєкт ГО «Вікторія» у Колківській громаді. Щоб посилити адаптацію та соціалізацію внутрішньо переміщеної молоді, було організовано арт-терапевтичні заняття, екскурсія до музею історії, еко-акція, неформальна зустріч з місцевими посадовцями.  Також завдяки проєкту відбувся дводенний тренінг для психологів загальноосвітніх навчальних закладів Колківської громади щодо роботи із внутрішньо переміщеними дітьми.

«Як бачите, реалізовані проєкти присвячені безпековій тематиці, підтримці волонтерів і роботі з переселенцями. Більшість громадських організацій, які втілили ці ініціативи в життя, раніше не працювали в обраних темах, але вони адаптували свою роботу до нових викликів. Як на мене, вміння швидко реагувати на нові суспільні потреби свідчить про дієвість громадського сектору», – вважає керівниця ГО «Волинський Інститут Права» Ірина Гайдучик.

Крім презентації результатів своїх проєктів, учасники зустрічі для грантерів конкурсу громадських ініціатив, мали можливість поспілкуватися про підходи в роботі з вимушено переселеними українцями.

«Шляхом мозкового штурму ми напрацьовували теми та ідеї заходів, які сьогодні можуть привернути увагу переселенців. Все це для того, щоб активізувати їх та інтегрувати в життя нових для них громад» – зазначає модератор заходу Павло Медина.

До слова, якщо у вас є ідеї, що сприятимуть соціалізації та адаптації ВПО, запроваджуватимуть сталі умови для розвитку громадського сектору, допоможуть жителям громад активніше долучатися до процесів прийняття владних рішень, пропонуватимуть інструменти зміцнення діалогу між владою та жителями, то у Волинського Інституту Права та Національного фонду на підтримку демократії (NED) є для вас хороша новина. Уже цього літа буде оголошено новий Конкурс адвокаційних ініціатив. Більше інформації про це ще буде поширено у місцевих ЗМІ та соціальних мережах.

Довідково: Презентовані проєкти були підтримані в рамках ініціативи «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

News

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.