News

Як волинські депутати і посадовці «знання гострили»

Thu, 30.12.21

Хтось колись з мудрих порівняв знання із зброєю. І мова не лише про те, що чим більше людина обізнана, тим кращих результатів досягає. Щоб знання добре служили, їх також треба доглядати, плекати і, так би мовити, гострити. Саме цим і займалися депутати і посадовці Шацької та Старовижівської селищних рад під час тренінгів «Взаємодія з населенням, як основа розвитку громади. Форми та інструменти залучення жителів, особливо периферійних громад, у процеси прийняття рішень».

«Щоб бути фаховим депутатом чи посадовцем місцевого самоврядування, треба не лише хороша практика, а й теоретичні знання. Оскільки різноманітні профільні навчання у містечках, селищах чи селах відбуваються рідко, то організовані нами тренінги були потрібними і важливими», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Про актуальність цих заходів свідчить й активність їх учасників. Хоча цікавили їх  різні теми, все ж можна визначити 3 ЧаПи (часті питання), що звучали і в Старій Вижві, і в Шацьку. А саме:

1. На яких засіданнях колегіальних органів влади мають право бути присутніми громадяни?

Законом України «Про доступ до публічної інформації» передбачено право доступу громадян до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень. Сесія місцевої ради складається із пленарного засідання та засідань постійних комісій ради. Відповідно до вже згадуваного закону, вільний доступ громадян має бути забезпечений в обох випадках. Те саме стосується і засідань виконавчого комітету.

2. Як правильно організувати оприлюднення публічної інформації на офіційному веб-сайті ради?

Законодавство містить певні вимоги щодо оприлюднення публічної інформації на веб-сайтах органів влади:

  • цей Інтернет ресурс має бути  офіційним і про це має свідчити відповідне рішення, що прийняла рада;
  • під час публікації інформації слід вказати дату її оприлюднення і, в разі потреби, дату оновлення інформації;
  • для інформації, яка підлягає обов’язковому оприлюдненню, зазначені конкретні терміни. Наприклад, частина 3 статті 15 Закону «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що проєкти рішень органів місцевого самоврядування, повинні оприлюднюватись не пізніш як за 10 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

3. Чим громадські слухання відрізняються від громадських обговорень?

   Громадські слухання є інструментом прямої демократії і їх рішення підлягають обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування. Громадські слухання є в першу чергу правом громади заслуховувати посадовців та виборних осіб. Натомість, рішення громадських обговорень не мають чітких правових наслідків, а форма їх проведення визначається організаторами.

  «Як зазначали самі учасники цих тренінгів, навчання були для них корисними. Адже одне – самому читати цю інформацію, а зовсім інше чути детальне  її роз’яснення від фахівців. Тому, раді, що допомогли депутатам і посадовцям Шацької та Старовижівської громад стати кращими і більш професійними», – ділиться своїми враженнями Ірина Гайдучик.

Довідково:

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»