News

Як у Смідинській громаді сприяють відкриттю власної справи

Tue, 20.12.22

Сприяти започаткуванню власної справи місцевими жителями та переселенцями – одне із завдань проєкту, що було реалізовано у Смідинській громаді цієї осені. Втілила його у життя громадська організація «Смідин» у партнерстві з місцевою владою за підтримки українсько-німецької програми «Київський діалог» та Волинського Інституту Права.

«Однією з найактуальніших проблем нашої громади є високий рівень безробіття місцевих жителів та переселенців віком від 25 до 35 років. Один із варіантів її вирішення – це започаткування бізнесу. Але більшість людей погано обізнані в цьому. Щоб покращити їх знання, ми вирішили організувати декілька тематичних заходів», – розповідає представниця ГО «Смідин» Олена Крук.

Зокрема, з вересня по жовтень у Смідині відбулося два тренінги для молоді. Їх учасники дізналися більше про  напрацювання бізнес-ідеї та бізнес-плану, ознайомилися з важливими моментами підприємницької діяльності в Україні, краще зрозуміли, які навики необхідні для ведення власної справи.

Також в рамках проєкту було організовано рольову гру «Світ громад». Завдяки їй усі зацікавлені мали змогу вдосконалити критичне мислення, покращити вміння ведення ділових переговорів, розвинути підприємливість та навики стратегічного планування.

Крім цього, у жовтні відбувся круглий стіл, який зібрав на одному майданчику підприємців, місцеву владу та всіх, кому цікава тема підприємництва. Учасники заходу спілкувалися про проблеми, з якими зіштовхуються бізнес, та обговорили шляхи їх вирішення.

Фінальним публічним заходом проєкту став візит трьох переселенців, які мешкають у Смідинській громаді, до Агенції регіонального розвитку Прибужжя (м. Володимир). Учасники поїздки ознайомилися з роботою цієї організації та, зокрема, із тими напрямками, які стосуються підтримки бізнесу.

«Кожен захід був по-своєму цікавий. Я отримала не лише цінні знання, а й заряд мотивації для власного розвитку. Важливим було і те, що цей проєкт об’єднав людей, які вже мають власну справу або ж тільки планують цим займатися. Ми краще познайомилися і взагалі більше дізналися про бізнес-ідеї одне одного», – ділиться враженнями Євгенія Лаврентьєва, яка приїхали до Смідина з Бахмута.

До слова, в межах проєкту вона також пройшла онлайн курси з  «Моделювання бізнес-процесів» та «Базова психологічна допомога в умовах війни». Нині Євгенія на волонтерських засадах надає всім зацікавленим місцевим жителям та ВПО консультації щодо створення бізнесу і наповнює сайт громади відповідною інформацією.

«Вважаю, що проєкт був успішно реалізований. Завдяки йому нам вдалося підвищити обізнаність людей щодо започаткування власної справи та залучити активних переселенців до процесів розвитку громади. Ще один важливий результат – це поява місцевого інформаційно-консультаційного центру створення та розвитку підприємництва. Якщо ви хочете мати свій бізнес, але не знаєте з чого почати, то звертайтеся сюди за порадами», – зазначає Олена Крук.

Вона додає, що команда ГО «Смідин» не зупиняється на досягнутому. Вони і надалі планують організовувати різноманітні тематичні заходи у цьому напрямку.

Матеріал підготовлено у рамках проєкту Київський Діалог: Створення в українських регіонах соціального капіталу для громадських ініціатив, орієнтованих на реформи, що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

News

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

Wed, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Fri, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Wed, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.