News

Як у Ківерцівській громаді напрацьовували Програму безпеки дорожнього руху

Thu, 02.12.21

Системні ДТП та факти порушень правил дорожнього руху; навантажена автотраса, що пролягає територією громади; значна кількість водіїв транспортних засобів – саме ці та багато інших факторів вмотивували громадських активістів та посадовців з Ківерець до дій, які творять зміни. У вересні – жовтні цього року в рамках Конкурсу малих грантів від українсько-німецької програми «Київський Діалог» та Волинського Інституту Права вони реалізували проєкт «Дорога безпечного життя». 

«З темою безпеки життя людей ми працюємо давно. Зокрема, організовуємо навчання для дорослих та дітей з домедичної допомоги. Водночас, завдяки нашому досвіду ми розуміємо, що точкові заходи – це добре, але для того, щоб досягнути масштабніших результатів, треба щось більше», –  розповідає координаторка громадської організації «Школа безпеки та виживання дітей «ТИВЕР» Анастасія Дем’янчук.

Тому, вникла ідея розробки та затвердження місцевої програми з підвищення безпеки дорожнього руху у Ківерцівській територіальній громаді, яка б передбачала організацію тематичних освітніх заходів та облаштування відповідної інфраструктури (поновлення розмітки, становлення дорожніх знаків, «лежачих поліцейських», тощо). Для якісного напрацювання цього документу була створена робоча група до якої увійшли посадовці, депутати, правоохоронці, громадські активісти.

«Проєкт Програми підвищення безпеки дорожнього руху в населених пунктах Ківерцівської громади на 2022 – 2024 роки вже напрацьовано. Його буде розглянуто у грудні під час найближчої сесії. Я неодноразово спілкувалася з депутатами та посадовцями місцевої влади щодо цього питання. Бачу, що вони розуміють важливість прийняття такого документу. Тому в мене є багато підстав вважати, що програма буде затверджена», – зазначає депутатка Ківрецівської міської ради Людмила Тананайська.

Але, не програмою єдиною! Щоб актуалізувати тему безпеки дорожнього руху серед мешканців громади, ківерцівська команда вирішила організувати ряд цікавих та важливих освітніх заходів. Зокрема, семінар-тренінг від експертки з Києва Ольги Дробушевої про сучасні підходи викладання предмету «Охорона праці та безпеки життєдіяльності» і навчання з домедичної підготовки для учнівської та студентської молоді, вихованців автошкіл, велосипедистів і всіх зацікавлених.

«Ще у червні ми з «Київським Діалогом» організували «Школу адвокації та партисипації», в якій брали участь представники різних громад ( в тому числі й Ківерцівської). Тренери цього чотириденного навчання неодноразово наголошували, що адвокаційній проєкти варто реалізовувати із залученням різних цільових аудиторій. Більше того, тема і формат заходів, які організовуються, повинні відштовхуватися від бажань та можливостей цих цільових аудиторій. Рада, що ківерцівська команда прислухалася до таких рекомендацій і це, як на мене, один із факторів успіху їх ініціативи», – вважає керівниця «Волинського Інституту Права» Ірина Гайдучик.

Водночас, повернемося до неодноразово згадуваної Програми. Оскільки вона ще не затверджена, то ставити крапку в цій історії поки не будемо. Натомість уважно стежитимемо за голосуванням депутатів і обов’язково напишемо про їх рішення у соціальних мережах Волинського Інституту Права. Тому, to be continued…

   Довідково:

Реалізація цієї ініціативи у Ківерцівській громаді відбуласяя в рамках проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Проєкт має на меті посилити адвокаційну спроможність громадських ініціатив у Полтавській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській та Волинській областях шляхом проведення тренінгів, отримання досвіду проєктного менеджменту, доступу до мереж і експертизи, а також обміну кращими практиками з інших регіонів і країн.

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»