News

Волинським громадським організаціям розказали, як прокачати організаційні біцепси

Tue, 28.09.21

За даними Західного міжрегіонального управління юстиції, на початок  2021 року у Волинській області було зареєстровано 2734 громадських об'єднання із різним статусом. Скільки з них стало працює протягом п’яти – десяти років? На жаль, немає такої статистики, яка б дала точну відповідь на це питання.

З цього виникає ще одне питання – що заважає громадським інституціям системно працювати? Відповідь шукали учасники майстер-класів  «Сталий розвиток громадського сектору: виклики та можливості», що відбулися 21 та 23 вересня у Луцьку та Володимирі-Волинському.

«Громадські об’днання багато уваги приділяють реалізації проєктів та організації заходів, пошуку фінансування та професійних працівників, але значно менше дбають про організаційний розвиток. Водночас, саме він є неймовірно важливим для сталої роботи», – зазначає тренерка заходу, керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Тобто, мова йде про детальне планування різних сфер роботи НГО (загальна діяльність, фінанансовий розвиток, комунікація, тощо); аналіз сильних та слабких сторін; навчання тим навикам, які впливають на роботу всієї команди.

Звісно самотужки здійснювати якісний організаційний розвиток складно. Тому, найкраще залучати крутих фахових експертів. Де шукати таких фахівців і де взяти кошти на їх послуги? – про це також ішлося під час згаданих майстер-класів.

Громадська організація ІСАР «Єднання» має круту ініціативу, що допомагає НГО бути потужнішими. MARKETPLACE - платформа з організаційного розвитку для організацій громадянського суспільства в Україні. Один з її компонентів – це гранти, кошти яких спрямовуються на оплату послуг тренерів, консультантів, коучів чи менторів.

«Будь-яка українська некомерційна організація (якщо мова йде про технічні спроможності у сфері ВІЛ/СНІД, то й державна установа) може подати заявку, щоб отримати грант на власний організаційний або технічний розвиток. За допомогою грантів можна “придбати” необхідні послуги: тренінг, семінар, короткострокові/довгострокові консультації, експертну оцінку тощо. Загалом в рамках Системи грантів уже підтримано більше 300 проектів розвитку на загальну суму понад 3 млн. грн.», – йдеться на сайті ІСАР «Єднання».

Іншими словами, якщо хочете зрозуміти свій вектор руху і свою життєздатність на кілька років вперед; якщо вам потрібна фандрейзингова стратегія; якщо  хочете налагодити діалог зі своєю цільовою аудиторією; якщо потрібна консультація фахівця, щоб посилити проєктний менеджмент організації, то гранти з організаційного розвитку саме для вас.

«Щоб громадський сектор не боровся з різними викликами тоді, коли вже припікає, а міг працювати на перспективу, дуже важливо приділяти увагу своєму організаційному розвитку. Отримана інформація була для мене однозначно корисною. Рада, що взяла участь у цьому майстер-класі», – зазначає координатора громадянської мережі ОПОРА на Волині Катерина Шарпата.

Більше про те, як взяти участь у конкурсі грантів з організаційного розвитку, читайте тут – http://cd-platform.org/granti.

Довідково:

Організатор майстер-класів – Мережа хабів України у партнерстві з ГО «Волинський Інститут Права» за підтримки Isar Ednannia в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства.

News

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

Wed, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Fri, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Wed, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.