Новини

Волинським громадським організаціям розказали, як прокачати організаційні біцепси

Вт, 28.09.21

За даними Західного міжрегіонального управління юстиції, на початок  2021 року у Волинській області було зареєстровано 2734 громадських об'єднання із різним статусом. Скільки з них стало працює протягом п’яти – десяти років? На жаль, немає такої статистики, яка б дала точну відповідь на це питання.

З цього виникає ще одне питання – що заважає громадським інституціям системно працювати? Відповідь шукали учасники майстер-класів  «Сталий розвиток громадського сектору: виклики та можливості», що відбулися 21 та 23 вересня у Луцьку та Володимирі-Волинському.

«Громадські об’днання багато уваги приділяють реалізації проєктів та організації заходів, пошуку фінансування та професійних працівників, але значно менше дбають про організаційний розвиток. Водночас, саме він є неймовірно важливим для сталої роботи», – зазначає тренерка заходу, керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Тобто, мова йде про детальне планування різних сфер роботи НГО (загальна діяльність, фінанансовий розвиток, комунікація, тощо); аналіз сильних та слабких сторін; навчання тим навикам, які впливають на роботу всієї команди.

Звісно самотужки здійснювати якісний організаційний розвиток складно. Тому, найкраще залучати крутих фахових експертів. Де шукати таких фахівців і де взяти кошти на їх послуги? – про це також ішлося під час згаданих майстер-класів.

Громадська організація ІСАР «Єднання» має круту ініціативу, що допомагає НГО бути потужнішими. MARKETPLACE - платформа з організаційного розвитку для організацій громадянського суспільства в Україні. Один з її компонентів – це гранти, кошти яких спрямовуються на оплату послуг тренерів, консультантів, коучів чи менторів.

«Будь-яка українська некомерційна організація (якщо мова йде про технічні спроможності у сфері ВІЛ/СНІД, то й державна установа) може подати заявку, щоб отримати грант на власний організаційний або технічний розвиток. За допомогою грантів можна “придбати” необхідні послуги: тренінг, семінар, короткострокові/довгострокові консультації, експертну оцінку тощо. Загалом в рамках Системи грантів уже підтримано більше 300 проектів розвитку на загальну суму понад 3 млн. грн.», – йдеться на сайті ІСАР «Єднання».

Іншими словами, якщо хочете зрозуміти свій вектор руху і свою життєздатність на кілька років вперед; якщо вам потрібна фандрейзингова стратегія; якщо  хочете налагодити діалог зі своєю цільовою аудиторією; якщо потрібна консультація фахівця, щоб посилити проєктний менеджмент організації, то гранти з організаційного розвитку саме для вас.

«Щоб громадський сектор не боровся з різними викликами тоді, коли вже припікає, а міг працювати на перспективу, дуже важливо приділяти увагу своєму організаційному розвитку. Отримана інформація була для мене однозначно корисною. Рада, що взяла участь у цьому майстер-класі», – зазначає координатора громадянської мережі ОПОРА на Волині Катерина Шарпата.

Більше про те, як взяти участь у конкурсі грантів з організаційного розвитку, читайте тут – http://cd-platform.org/granti.

Довідково:

Організатор майстер-класів – Мережа хабів України у партнерстві з ГО «Волинський Інститут Права» за підтримки Isar Ednannia в рамках проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства.

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»