News

Волинські НГО реалізують 5 проєктів для подолання нових суспільних викликів

Thu, 05.05.22

На початку лютого цього року п’ять громадських організацій отримали кошти на реалізацію ідей, що направлені на вирішення актуальних місцевих проблем. Мова йде про підвищення активності молоді у Ківерцівській, Вишнівській та Колківській територіальних громадах, зміцнення безпеки у Торчинській ТГ та вдосконалення механізму громадського бюджету у Володимирській громаді. Відбулося це в рамках конкурсу адвокаційних проєктів Волинського Інституту Права та Національного фонду на підтримку демократії (NED).

«Згадувані ініціативи були, так би мовити, на низькому старті, але після повномасштабного вторгнення росії їх реалізація зупинилась. Громадський сектор – це не консервативна структура і має оперативно реагувати на нові виклики. Тому, ми дали можливість грантерам конкурсу подати нові заявки на вирішення актуальніших проблем і раді, що вони відгукнулися», – розповідає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Таким чином, ГО «Велика ідея» вирішила приділити увагу розвитку волонтерства серед молоді Ковеля (в тому числі й залучених до цієї справи переселенців). Щоб попередити емоційне вигоряння тих, хто працює у Міжнародному логістичному центрі «МАРЛОГ», заплановано організувати серію воркшопів. Це сприятиме колективному взаєморозумінню, психологічній розрядці, та мотивуватиме їх до подальшої роботи. До речі, один з таких заходів вже відбувся 29 квітня і, за словами його учасників, це стало ковтком свіжого повітря для поновлення внутрішніх ресурсів.

Громадська організація «Школа безпеки та виживання дітей «Тивер» має багаторічний досвід з реалізації освітніх безпекових проєктів. Тому й вирішили не видумувати велосипеда і зробити те, в чому вони фахівці. Зокрема,  щосуботи (з 7–го травня по 5-те червня) планується організувати в Ківерцівській громаді серію занять з надання допомоги постраждалим під час виникнення різноманітних надзвичайних ситуацій. До участі в цих заходах будуть залучені ВПО та місцева молодь.

Ще один проєкт буде реалізовано у Колківській громаді. ГО «Вікторія» планує організувати серію заходів спрямованих на соціалізацію та адаптацію вимушено переміщеної української молоді. Зокрема, в травні відбудеться серія арт-терапевтичних занять, екскурсія до музею історії, еко-акція, неформальна зустріч з селищним головою. Також, їх ініціатива передбачає організацію дводенного тренінгу для психологів загальноосвітніх навчальних закладів Колківської громади щодо роботи із вимушено переміщеними дітьми.

Підсилити професійний рівень фахівців, що працюють з переселенцями, та запобігти їх психологічному вигоранню – така мета проєкту ГО «АГЕНЦІЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ПРИБУЖЖЯ». Для цього вони планують організувати ряд тренінгів у Володимирі та Нововолинську. Участь в цих заходах візьмуть спеціалісти, що працюють з ВПО, волонтери та, власне, люди, які виїхали з рідних домівок через війну.

П’ятий проєкт, що підтримано в рамках конкурсу, буде реалізовуватися в Торчинській громаді. Його мета – підвищити безпеку жителів завдяки облаштуванню укриття в підвалі місцевого ліцею та організації  просвітницьких заходів з основ домедичної допомоги і кібербезпеки. Реалізують цю ініціативу громадська організація «МолоДіжка» у партнерстві з Торчинською селищною радою.

«Всі проєкти будуть реалізовані у травні та червні цього року. Тому, всім зацікавленим рекомендую стежити за сторінками згаданих громадських організацій в соціальних мережах і долучатися до активностей», – зазначає Ірина Гайдучик.

Довідково: Проєкти підтримано в рамках ініціативи «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

News

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

Wed, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Fri, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Wed, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.