News

Чому Годомичі стали центром сортування сміття Колківської громади?

Wed, 01.12.21

Збільшення активності громадського сектору в екологічній тематиці – це тренд чи потреба часу? Відповіді різні, але факт є фактом: протягом останніх років зросла зацікавленість щодо проблем навколишнього середовища. Як приклад, серед п’ятьох проєктів, що у вересні – жовтні були реалізовані у волинських  територіальних громадах (ТГ) в рамках конкурсу українсько-німецької програми «Київський Діалог» та Волинського Інституту Права, три присвячено екологічній тематиці. Один із них – проєкт «Живи відповідально – сортуй сміття» у Годомичах.

Це село завдяки активним місцевим мешканцям, стало, так би мовити, еко-центром Колківської ТГ. Минулого року, тут було встановлено контейнери у трьох різних локаціях, а нині їх кількість зросла. Завдяки проєкту було закуплено 15 контейнерів. Таким чином нині в Годомичах вдалося облаштувати ще 5 зон із роздільного збору сміття. Це значно більше ніж в інших населених пунктах згаданої громади.

«Оскільки ми системно працюємо у цій темі, тому й не було довгих вагань, яку проблему хочемо вирішувати. Завдяки участі в Школі адвокації та партисипації від «Київського Діалогу» і Волинського Інституту Права ми змогли внести певні корективи у нашу ідею. А завдяки конкурсу, реалізувати її на практиці», – розповідає директор Годомицького ліцею, керівник громадської організації «Вікторія» Василь Шавук.

Щоб підвищити еко-свідомість мешканців вже згаданого села, в рамках проєкту було не лише облаштовано зони роздільного збору сміття, а й організовано ряд освітніх заходів. Зокрема, у вересні та жовтні відбулися тренінги для шкільної та учнівської молоді щодо важливості сортування сміття.

«Все це ми робили у інтерактивній формі. Тобто не лише розказували всім учасникам наших заходів важливу інформацію про охорону довкілля, а й давали їм можливість через рольові ігри долучитися до напрацювання місцевої еко-політики», – зазначає заступниця директора Годомицького ліцею з навчально-виховної роботи Оксана Попович.

Крім цього, у жовтні в Годомичах відбулася благодійна ярмарка, під час якої учні продавали зроблені власними руками солодощі. Шістдесят відсотків отриманих коштів вони віддали на реалізацію еко-інціатив у їх селі.

«Встановити контейнери для роздільного збору сміття – це дуже добре, але цього недостатньо для того, щоб люди ними належно користувалися. Саме тому, правильно, що команда активістів з Годомич поєднала, так би мовити, практичні кроки з освітніми заходами. За їх словами, місцеві мешканці переважно сортують сміття належним чином, а це означає, що вони не лише хочуть жити в чистій громаді, а й навчені маленьким, але важливим правилам, як це робити», – вважає керівниця Волинського Інституту Права Ірина  Гайдучик.

Важливо й те, що у Годомичах не планують зупинятися на досягнутому. Ще одною актуальною місцевою еко-проблемою є сезонне паління сухого очерету та трави на берегах річки Стир. Як зазначає Василь Шавук, нині саме над зміною такої ситуації міркують активісти ГО «Вікторія». Тому, сподіваємося, що невдовзі напишемо про ще одну їх успішну історію.

          Довідково:

Реалізація цієї ініціативи у Годомичах відбуласяя в рамках проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Проєкт має на меті посилити адвокаційну спроможність громадських ініціатив у Полтавській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській та Волинській областях шляхом проведення тренінгів, отримання досвіду проєктного менеджменту, доступу до мереж і експертизи, а також обміну кращими практиками з інших регіонів і країн.

News

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

Wed, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Fri, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Wed, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.