Новини

Як на Волині юристи допомагають людям долати виклики війни

Чт, 02.03.23

“Нас дуже часто питають чи справді ми допомагаємо безкоштовно”, - Керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик розповіла глядачам телеканалу ГІТ про те, як на Волині працює “Безплатна юридична допомога”.

Проєкт розпочав роботу в жовтні 2022 року як відповідь на виклики повномасштабного вторгнення. Команда Волинського Інституту Права реалізує його спільно з Данською радою у справах біженців (DRC).

 

 

“Наші цільові групи, кому ми можемо надавати безплатну допомогу, це люди, які постраждали від війни. До цієї категорії ми можемо віднести практично кожного українця. Зрозуміло, що фокус у нас спрямований на ВПО. Але ми намагаємося допомогти всім, хто до нас звертається, хто цього потребує”, - розповідає Ірина Гайдучик.

Робота не обмежується лише консультуванням бенефіціарів (так називають людей, які звертаються за допомогою). Юристи також допомагають готувати необхідні документи, звернення, заяви чи позови. Однак вони усе це роблять без представництва в суді.

Керівниця проєкту розповіла, що в них є кабінет постійної консультації, який працює в Луцьку. Там впродовж робочого дня є юрист, до якого можна прийти і проконсультуватися особисто. Це приміщення надав Департамент соціальної політики Луцької міської ради. Воно у РАЦСі і це дуже зручна локація. 

Також вона розповіла і про головний страх бенефіціарів: “Багато запитань про те, чи справді це безкоштовно. Так - це справді безкоштовна правова допомога. У нас працюють чотири юристи. Це люди, які мають досвід роботи зі справами різної складності і вони сьогодні готові допомагати кожному”. 

 

Юридична консультація для підприємців у Володимирі

 

На початку фокус діяльності команди був зосереджений на внутрішньо переміщених особах, тому, каже Ірина, чимало звернень стосуються відновлення втрачених документів, або ж певної процедури стосовно втраченого чи пошкодженого майна. Також є багато питань, які стосуються пенсійного або соціального забезпечення, дуже актуальне питання комунальних платежів: “Ми, наприклад, консультуємо людей, які нині проживають в прихистках на Волині, а їм нараховується плата за тепло і інші послуги там, за домівки, які вони були змушені покинути через війну”. Частим також є питання щодо процедури по зниклих безвісти на окупованих територіях чи територіях, де ведуться активні бойові дії. 

“Зараз ми все більший акцент робимо на військовослужбовцях і їхніх сім'ях. Але наголошу, що не лише ВПО і військовослужбовці, а кожен волинянин має можливість звернутися за консультацією. Зрозуміло, що з огляду на те, що у нас є приставка “люди, які постраждали від війни”, то ми не можемо брати якісь дуже особисті справи, такі як розлучення, для прикладу. Ми говоримо більше про ті речі, які є реакцією на виклики і загрози, які зараз є в Україні”, - наголошує керівниця Волинського Інституту Права.

Для ефективної роботи важлива доступність. Тому в роботі проєкту використовують усі доступні канали, щоб людям було максимально зручно звертатися за юридичною допомогою.

“Часто проводимо виїздні консультації в прихистках. Ми збираємо запитання від мешканців, приїжджаємо з юристами туди і вже безпосередньо на місцях консультуємо чи збираємо необхідні документи, щоб можна було в подальшому їх опрацьовувати. Також ми проводимо і так звані пасивні консультації. Маємо сторінку в Фейсбуці “Безкоштовна юридична допомога_Волинь”, де постійно інформуємо про важливі законодавчі зміни, пояснюємо актуальні теми”, - розповіла Ірина Гайдучик. 

Однак чи не найзручнішим способом комунікації є безкоштовна гаряча лінія і можливість телефонувати/писати на месенджери (Viber і Telegram).

Очільниця громадської організації також додала: “Волинський Інститут Права працює вже 13 років і має величезний досвід у реалізації соціальних проєктів. Тож ми не могли стояти осторонь тих викликів, які нині постали перед українцями. Ми реалізуємо проєкт спільно із Данською радою у справах біженців на території Волині, але є такі ж ініціативи і в інших областях. Тому, якщо звертаються люди з іншої області, то ми можемо перенаправити до наших колег”.

 

Сконтактувати з юристами проєкту за телефонами гарячої лінії:

0800 408 100 (дзвінки в межах України безкоштовні);

067 110 36 42 (є Viber і Telegram);

067 1209140 (є Viber і Telegram);

067 108 50 66 (є Viber і Telegram).

Дзвінки приймаються у понеділок-п’ятницю з 9:30 до 17:00.

Також можна відвідати громадську приймальню та особисто поспілкуватися з юристами. Прийом здійснюється з 9:30 до 17:00 (понеділок-п’ятниця) за адресою: проспект Соборності, 18 (філія № 1 департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

Новини

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями
Пт, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.