Новини

Як Ківерцівська громада впровадила інструмент публічних онлайн-консультацій з жителями

Пт, 05.07.24

Як налагодити порозуміння між владою і громадськістю? Більше комунікувати з жителями та залучати їх до прийняття рішень за допомогою зручних та прозорих інструментів.

 

Саме тому в Ківерцівській громаді у рамках проєкту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» взялися впроваджувати інструмент публічних онлайн-консультацій. Він дасть змогу міськраді обговорювати з громадянами важливі питання та збирати чіткі пропозиції. Перша консультація передбачає залучення жителів до обговорення Статуту громади, однак у подальшому обговорювати з жителями планують не лише програмні документи, а й, наприклад, перейменування вулиць.

Про те, як Ківерцівська громада втілює проєкт, читайте у статті.

Однією з найпоширеніших проблем у багатьох громадах є брак порозуміння між владою та жителями. Громадськість вважає, що влада приймає рішення без урахування думки мешканців, а влада натомість нарікає на відсутність конструктивних пропозицій та пасивність громадян.

Цю проблему визнали учасники фокус-груп, проведених у Ківерцівській громаді на початку вересня. Згодом під час діалогових заходів вдалось визначити перший крок, щоб вирішити цю проблему: впровадити у громаді інструмент публічних консультацій.

«Ми довго консультувалися з представниками Волинського Інституту Права та залученими експертами. Визначили, що для нас цей інструмент буде базовим, який хотілось би апробувати у громаді, аби покращити взаємодію між владою та жителями», – зазначає локальна координаторка проєкту Анастасія Дем’янчук.

Онлайн-інструмент має чимало переваг, переконана головна спеціалістка з проєктної діяльності Ківерцівської міськради Ольга Матвійчук.

«Ми навчились жити і розвиватись завдяки онлайн-інструментам, перспективи стали ширшими, а можливості – більшими. Колись для обговорень важливих питань проводили збори, потім громадські обговорення, куди приходили мешканці громади. Але потім у зв’язку з пандемією ми навчились працювати онлайн. Це дуже зручно, бо часто люди через зайнятість на роботі або через інші життєві обставини не можуть бути присутні на громадських обговореннях офлайн. А онлайн-консультації – це зручно. Будь-який мешканець громади може долучитись, авторизуватись на сайті та запропонувати своє рішення», – зазначає посадовиця.

Після проведення фокус-груп та консультаційних зустрічей вирішили створити комітет співпраці. Туди увійшли профільні заступники, секретар міської ради, проєктна менеджерка громади і представники громадських організацій. Усі взялися вивчати досвід інших громад. Так, до прикладу, 2 квітня у форматі онлайн працівники Ківерцівської міськради зустрілись із колегами з Рокитнівської громади, де публічні консультації активно використовують впродовж тривалого часу.

24 травня відбулося навчання, яке провела національна модераторка платформи е-демократії E-DEM Ірина Стасюк. Вона розповіла, як ефективно впровадити публічні консультації, як заохочувати мешканців до обговорень та запропонувала декілька вправ, аби учасники самостійно склали перелік майбутніх тем для консультацій з громадськістю.

«Навчання з Іриною Стасюк було інформативне, ми дуже задоволені. Завдяки цьому тренінгу ми більше дізнались про можливості платформи E-Dem та як завдяки цьому інструменту можна чути думку людей», – пригадує Ольга Матвійчук.

Паралельно у громаді працювали над створенням необхідної документальної бази. Після декількох місяців роботи напрацювали положення про публічні електронні консультації з громадськістю. Документ винесли на чергову сесію, і депутати його затвердили.

Тож у червні запустили першу публічну консультацію – мешканців закликали ознайомитись з проєктом Статуту громади та написати свої пропозиції. На цьому етапі, відзначають локальні координаторки проєкту, вкрай важливим є інформування громадян, адже мешканці ще незнайомі з цим інструментом і  потрібно їм постійно пояснювати, як працює і чому це потрібно. 

«Ми як координаторки ведемо інформаційну кампанію, точково пояснюємо жителям призначення цих консультацій та чому важливо до них долучатись», – зазначає Анастасія Дем’янчук. 

У подальшому тематика питань для консультацій розширюватиметься, планують у міськраді.

«У нас є генеральні плани від архітекторів, від земельників, громадські слухання по регуляторних актах, питання перейменувань вулиць чи навчальних закладів. За потребою будемо використовувати цей інструмент. Завдяки йому можна уникнути безплідних сварок, а лише збирати аргументовану позицію мешканців, зареєстрованих у нашій громаді», – переконана Ольга Матвійчук.

Запровадження публічних консультацій – лише перший із багатьох кроків, які необхідно зробити, щоб сформувати довіру між владою та громадськістю. Для того, аби налагодити це порозуміння, треба, щоб ці кроки були послідовними та системними. І хоч Ківерцівська громада перебуває лише на початку цього шляху, відчуваються певні зрушення, каже локальна координаторка проєкту Ірина Корнелюк.

«Я помітила, що влада набагато краще йде на контакт, набагато активніше включається у процес, якщо порівнювати з першою фокус-групою, проведеною 1 вересня. З’являється розуміння, що застосовуючи прозорі та зрозумілі інструменти для комунікації з громадою буде більше порозуміння і не буде нарікань, що влада все сама вирішує і ні в кого нічого не запитує», – підсумовує вона.

Цей матеріал створено ГО «Волинський Інститут Права» в рамках гранту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Підписуйтесь на наші соцмережі:

Facebook: https://www.facebook.com/VolynskyyInstytutPrava

Instagram: https://www.instagram.com/vol.vip/

Telegram: https://t.me/VIPLutsk

Новини

У Турійську та Камені-Каширському відбулися діалогові зустрічі
Пт, 11.10.24
У Турійську та Камені-Каширському відбулися діалогові зустрічі

Представники влади, активні жителі та молодь вчилися спільно вирішувати проблеми у громаді. А ще – багато говорили про владно-громадську співпрацю та те, як її можна покращити.

Як бути актуальними і йти в ногу з часом? Ми поговорили про це з п'ятьма керівниками громадських організацій Волині і Рівненщини
Ср, 02.10.24
Як бути актуальними і йти в ногу з часом? Ми поговорили про це з п'ятьма керівниками громадських організацій Волині і Рівненщини

П'ятеро наших грантерів поміркували над тим, яким чином громадські організації повинні шукати актуальні теми для роботи, як співпрацювати з владою навіть попри її недовіру та які теми для проєктів станом на 2024 рік є найбільш важливими та актуальними.

Зберегти Україну і зберегти демократію. Про що говорили на форумі «Дії творять зміни»
Вт, 24.09.24
Зберегти Україну і зберегти демократію. Про що говорили на форумі «Дії творять зміни»

Волинський Інститут Права організував міжрегіональний форум «Дії творять зміни» у Луцьку. Понад сто учасників, серед яких представники громадського сектору, влади та донорських структур говорили про роль інститутів громадянського суспільства у розвитку та відбудові України.

«Молодь відчула, що потрібна своїй громаді».  Наші грантери проадвокували створення молодіжних рад у двох громадах
Ср, 18.09.24
«Молодь відчула, що потрібна своїй громаді». Наші грантери проадвокували створення молодіжних рад у двох громадах

У рамках проєкту наші грантери, ГО «Центр суспільного розвитку та ініціатив», працювали над налагодженням продуктивної співпраці між владою та молоддю Цуманської та Шпанівської громад.

Проєкт «Жінки лідерки». Як на Волині працюють над активним залученням жінок до творення змін у громадах
Пт, 13.09.24
Проєкт «Жінки лідерки». Як на Волині працюють над активним залученням жінок до творення змін у громадах

Наші грантери, ГО «Молодіжний простір “Тандем”», проводили навчання та тренінги для жінок-лідерок у чотирьох громадах Волині. За підсумками цих тренінгів були створені Координаційні ради з гендерних питань.

Змінити суспільство через соціальні ініціативи. Як у Нововолинську розвивають соцпідприємництво
Пн, 09.09.24
Змінити суспільство через соціальні ініціативи. Як у Нововолинську розвивають соцпідприємництво

Наші грантери, ГО «Агенція регіонального розвитку Прибужжя», проадвокували прийняття оновленої Програму підтримки бізнесу, яка повинна стати опорою у розбудові соцпідприємництва в Нововолинській громаді.

Рівні права для жінок та чоловіків. Як у Здолбунові працюють над темою гендерної рівності
Пт, 06.09.24
Рівні права для жінок та чоловіків. Як у Здолбунові працюють над темою гендерної рівності

Завдяки адвокаційному гранту ГО «Жінки в громаді» провела ряд заходів у Здолбунівській громаді на тему гендерної рівності, а також проадвокатувала створення Координаційної ради з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

«Відчувати, що ти не один». Як у Торчинській громаді підтримують військовослужбовців та їхні родини
Ср, 28.08.24
«Відчувати, що ти не один». Як у Торчинській громаді підтримують військовослужбовців та їхні родини

Завдяки ефективній адвокаційній кампанії, проведеній ГО «Чарівне янголятко», у громаді організували низку заходів для родин військовослужбовців, а також ініціювали прийняття програми підтримки військових та їхніх родин на 2025 та 2026 роки.