Новини

Волинський Інститут Права працює над інтеграцією переселенців у громади області

Сб, 13.08.22

За оцінками фахівців, від 30 до 50 відсотків переселенців лишаться на постійне проживання у тих селах, селищах містечках і містах, де вони нині мешкають. Тому, для комфортнішого життя та розвитку територіальних громад надзвичайно важливо сприяти їх інтеграції. Іншими словами, потрібно зробити все можливе, щоб ВПО стали не гостями, а повноцінними жителями з усіма відповідними правами та обов’язками.

Саме це і є одним із завдань проєкту Волинського Інституту Права, що з червня цього року за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» реалізовується у Володимирській, Зимнівській, Локачинській, Боратинській, Рожищенській, Ківерцівській, Любешівській, Горохівській, Шацькій та Вишнівській громадах.

«Для сприяння інтеграції ВПО у життя тих населених пунктів, де вони нині мешкають, ми спочатку вивчили потреби, проблеми, настрої переселенців та місцевих жителів, а також їхнього взаємовідносини. Все це зробили завдяки серії фокус-груп та анкетуванню. Зібрану інформацію ми опрацювали та зібрали в аналітичні звіти, які презентували до обговорення під час двадцяти діалогових зустрічей», - розповідає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Протягом липня в кожній громаді відбулося дві таких зустрічі. Одна за участі переселеної та місцевої молоді, а друга для посадовців і решти зацікавлених ВПО та жителів громади. Важливо, що на основі презентованих аналітичних звітів присутні напрацювали рейтинг актуальних проблем та ідеї, що допоможуть переселенцям інтегруватися в життя у нових умовах.

Хоча всі громади різні, але на основі звітів та обговорень можна визначити чотири основні проблеми, які найчастіше згадуються. Це: відсутність роботи, житлові питання, конфлікти на мовному ґрунті та пасивна включеність внутрішньо переміщених осіб в житті громад. Оскільки для їх швидкого вирішення немає належних коштів та й одним рішенням тут нічого не зміниш, то учасники діалогових заходів зосередилися в напрацювання ідей дрібних заходів. Тут мова йде про тренінги з профорієнтації; різноманітні культурно-мистецькі заходи; майстер-класи; екскурсії; зустрічі з представниками влади. Для чого все це потрібно? Власне для того, щоб стати першим кроком для інтеграції переселенців у життя волинських громад.

«У мене такий досвід вперше. Він однозначно позитивний. По-перше, ми креативили, щоб зробити життя в громаді кращим. По-друге, важливо було, що переселенці та місцеві змогли познайомитися. Мені здається, що ми навіть краще зрозуміли одне одного і в тих наших ідеях намагалися, щоб це поширилися й на інших», - ділиться враженнями один з учасників діалогових зустрічей Дмитро.

До слова, найкращі з напрацьованих ідей буде втілено в життя. Зокрема, в найближчі місяці у кожній проєктній громаді буде реалізовано по п’ять заходів, що сприятимуть інтеграції ВПО. За їх анонсами стежте у волинських ЗМІ та на місцевих Facebook групах.

Довідково

Ці активності реалізовано Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»