Новини

Топ 5 ініціатив Волинського Інституту Права у 2020-му

Пн, 25.01.21

2020-ий завершився. А це значить, що потрібно згадати нашу добру традицію та підсумувати 5 найважливіших ініціатив Волинського Інституту Права у минулому році. Так ми робили у 2018 та 2019 роках. Власне немає причин, щоб  2020-ий був винятком, адже працювали ми активно та результативно. Тому, ділимося з вами нашим «топчиком».

Форум розвитку громадянського суспільства «Імунітет до ілюзій». Волинь

17 грудня у Луцьку відбулася наймасштабніша подія в житті громадського сектору Волині. Мова йде про Форум розвитку громадянського суспільства «Імунітет до ілюзій». Волинь.

Відвідувачі Форуму розвитку громадянського суспільства «Імунітет до ілюзій». Волинь, який відбувся в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, мали змогу взяти участь у чотирьох обговореннях, трьох майстер-класах та презентації роботи громадських організацій.

«Подібні заходи ми організовуємо у Луцьку вже третій рік поспіль. Якщо у 2018-му та 2019-му – це була наша власна ініціатива підтримана ПРООН в Україні (Волинь NGО Форум), то у 2020-му пощастило доєднатися до події всеукраїнського масштабу. Адже окрім Луцька, Форум відбувся у всіх обласних центрах та Криму», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Зауважимо, що цьогорічний Форум був рекордний для Луцька за кількістю учасників. В он-лайн форматі за подію відвідало більше тисячі людей, а оф-лайн – сімдесят п’ять. Всі оф-лайн заходи відбулися з дотримання регламентованих карантинних вимог.

Регіональні заходи Форуму у Волинській області організовувалися ГС «Мережа хабів громадянського суспільства України» в партнерстві з ГО «Волинський Інститут Права» у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізовувалася ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Місцеві партнери: Молодіжний центр YouthСфера, управління у справах молоді та спорту Волинської ОДА, Молодіжний центр Волині, ГО «Молодіжна платформа».

Спільне публічне звітування громадського сектору Волині 2020

Окрім Форуму, у минулому році ВІП організував ще один традиційний і важливий для нас захід. 11 березня вісім волинських громадських об’єднань, які працюють у різних сферах, прозвітували про свої здобутки та реалізацію цікавих та неординарних проєктів 2019-го.

Найбільший інтерес присутніх викликало обговорення таких проєктів як  «Викриття корупції у лісокористуванні природними ресурсами Волині», «Підтримка розслідувальної журналістики у Волинській області», «Створення бази приватизованої і орендованої нерухомості Луцька», «Зміцнення незалежних ЗМІ у Волинській області»; «Разом попередимо цукровий діабет»; «Lutsk Challenge Award»; «Квітами по ямах на асфальті», «Школа нового покоління як культурний центр мікрорайону», «Олів’є для солдат»; «Покращення якості послуг в сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ», «Поводження з відходами в громадах: від інформування до роздільного сортування»; «Фестиваль думок», реалізація програм «Місія Лідер», «Клуби дозвілля», «Активні Громадяни», «Інформування»; а також різноманітні навчальні програми, круглі столи, фокус-групи, воркшопи, які реалізовували громадські організації протягом року.

Родзинкою заходу була інтерактивна взаємодія з учасниками події, які намагалися відгадати символи, принесені представниками громадських організацій – предмети, з якими вони асоціюють свою ОГС. Предмети були дуже своєрідні – і каски, і тістечка, і книги, і набір інструментів, і квіти…

Як результат, більше 50 учасників із числа бенефіціарів, партнерів, прихильників, потенційних партнерів ОГС, започатковані нові ініціативи та народжені нові ідеї.

Захід відбувся за підтримки ПРООН в Україні.

Вдосконалення антикорупційної політики у Смідинській громаді

Проєкт «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні» реалізовувався з лютого по жовтень 2020-го року. Завдяки йому у Смідинській громаді було розроблено та прийнято антикорупційну програму і порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Зауважимо, що Смідинська громада –  наразі єдина волинська ОТГ, де затверджено антикорупційну програму.

Крім прийняття профільних документів, проєкт передбачав профілактичну інформаційну роботу з попередження корупції. Зокрема, у вересні – жовтні відбулися інтерактивні майстерні, антикорупційні теревені за кавою просто неба для активних мешканців Смідинської громади та учнівської молоді.

«А ще, Смідинська ОТГ – єдина, яка зголосилася до участі в цьому проєкті під час його старту. Нині, зацікавленість до впровадження антикорупційних документів та організації інформаційних заходів висловили й інші громади. Тому, залишається сподіватися, що в майбутньому подібна практика буде впроваджена по всій Волині», – зазначає Ірина Гайдучик.

Проєкт виконувався за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди та у партнерстві з Мережею Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії.

Підтримка реалізації реформи освіти в ОТГ

У минулому році, як і в 2019-му, Волинський Інститут Права продовжив працювати у напрямку стратегічного планування впровадження освітньої реформи в ТГ із використанням інструментів громадської участі.

Завдяки проєкту  «Побудова конструктивного діалогу та співпраці влади і громади для впровадження позитивних змін на місця» у Вишнівській та Головненській ТГ були напрацьовані та затверджені  Плани розвитку системи освіти. Щоб розробка та реалізація цих стратегічних документів були результативні, у вищезгаданих громадах було організовано ряд публічних заходів: засідання фокус-груп; обговорення; опитування думки учнів, батьків та вчителів; тренінги та дискусійні клуби для учнів.

У липні 2020-го в рамках проєкту «Діалог, як інструмент порозуміння та ухвалення рішень у громаді» команда ВІПу розпочала розробку Планів розвитку освіти Павлівської та Торчинської громад. Наразі робота над цими стратегічними документами триває. Уже відбулися фокус-групові дослідження; опитування учнів, батьків, вчителів; тренінги для директорів шкіл, вчителів, працівників органів місцевого самоврядування. І от, над розробкою вищезгаданих планів працюють профільні  робочі групи, а результат можна побачити уже у 2021 році.

Усі ці активності відбулися або відбуваються за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Поширюємо інформацію, а не вірус

З квітня по травень 2020 року наша організація  долучилася до інформаційної кампанії, що ініційована ПРООН в Україні, та поширювала у мережі Facebook важливі дописи пов’язані з поширенням коронавірусу та з життям в умовах карантину.

Крім того, у співпраці з Луцькою міською радою та волинськими і рівненськими громадами поширено понад дві тисячі маркувальних наліпок щодо дотримання дистанції в місцях великого скупчення людей (магазинах, аптеках, банках, тощо). Зокрема, наліпки поширені у 45 супермаркетах Луцька, в Голобській, Вишнівській, Люблинецькій, Ківерцівській, Мар’янівській, Смизькій ОТГ, с. Гоща та у Нововолинську.

Звісно, це не всі проєкти та заходи, що реалізовані нами у минулому році. Детальніше про нашу роботу за цей період ви зможете дізнатися під час цьогорічного публічного звітування.

А ще, дякуємо усім нашим партнерам та учасникам ініціатив ВІПу! Готові до нових звершень в новенькому 2121-му.

Новини

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями
Пт, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії
Ср, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини
Пт, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську
Ср, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.