Новини

Спільна справа. Як пекарня в Голобах гуртує людей

Нд, 01.10.23

Інтеграція ВПО в нові громади – це соціальний процес, але в Голобах зуміли його зробити, як би це дивно не звучало, ще соціальнішим. Для того, щоб об’єднати людей тут вирішили створити пекарню. Громадська організація «Центр сімейної культури» започаткувала проєкт «Традиції об'єднують», в рамках якого закупили обладнання і почали творити магію згуртування.

Важливо, що фокус активістів тут був не тільки на переселенцях, бо ж цей процес повинен бути двостороннім. Тож до всіх заходів долучалися як ВПО, так і постійні жителі громади. Разом, пліч-о-пліч вони випікали хліб, дізнавалися щось нове про традиції, допомагали одне одному та веселилися, бо веселощів впродовж усього цього процесу було чимало. Однак, про все по черзі.

У червні ГО «Центр сімейної культури» подалися на конкурс малих ґрантів для малих громад Волині, який проводив Волинський Інститут Права за підтримки Київського Діалогу. І вони стали одними з чотирьох переможців. Отримавши «зелене світло» команда почала роботу над втіленням проєкту. За три місяці їм вдалося провести три кулінарні майстер-класи, тематичний захід, під час якого учасників знайомили з традиціями регіону, і підсумували всі отримані навички вечорницями, які стали фінальним заходом і зібрали півсотні людей.

 

 

Напевно, найбільшою частиною всього проєкту були саме майстер-класи. Усі вони відбувалися в Голобському центрі сімейної культури, де облаштували пекарню. Оскільки з кожного майстер-класу було чимало випічки, то організатори вирішили додати ще одну соціальну складову проєкту – більшу частину готової продукції вони роздавали внутрішньо переміщеним особам і людям похилого віку, які мешкають в громаді та потребують матеріальної допомоги.

Організатори наголошують, що важливою складовою проєкту було те, що учасники не просто вчилися пекти бездріжджовий хліб, печиво чи піцу, а й знайомилися між собою, знаходили точки дотику та розбивали ту стіну страху, яка часом існує між переселенцями та місцевими.

«Мені подобається ідея таких заходів. Сюди приходять люди відкриті до чогось нового. В теперішніх умовах багато хто сидить закритий в якісь своїй мушлі і що вони бачать? А тут і нові навички, і спілкування. Ми тут поїли смачно, пощебетали, пройшлися і настрій у всіх покращився. Варто робити такі заходи, щоб люди приходили до спільної справи. Це породжує спільність», – ділиться враженнями кулінарка Ірина Токарчук, яка проводила майстер-класи з випікання бездріжджового хліба.

Саме традиції є маркером спільності, переконана керівниця проєкту Юлія Франчук: «Ми спочатку думали про кондитерські майстер-класи. Але зійшлись на тому, що потрібно відновлювати традиції, бо нині на це є великий запит. Тож вирішили, що бездріжджовий хліб – саме те, що потрібно. Плюс, це ще про екологічність і здорове харчування».

І схоже, що з вибором теми таки не прогадали, адже охочих долучитись було чимало.

«В нас у планах і далі продовжувати такі майстер-класи, бо є попит серед жителів громади та внутрішньо переміщених осіб. Навіть оголошення не треба давати, щоб прийшла потрібна кількість людей, а це щоразу 15-16 чоловік», – пояснює Юлія Франчук.

Вона додає, що хоч проєкт і завершився, але пекарня працюватиме й далі, бо вона стала невеличким центром згуртування громади. В планах і далі роздавати більшу частину продукції тим, хто цього потребує, однак, думають над тим, аби налагодити і продаж, щоб була змога продовжити функціонування пекарні – оплачувати комунальні послуги та закуповувати сировину.

 

 


Матеріал підготовлено у рамках проєкту Київський Діалог: Створення в українських регіонах соціального капіталу для громадських ініціатив, орієнтованих на реформи, що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

 

Новини

Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями
Пн, 29.04.24
Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями

Розповідаємо, як на Волині працюють громадські організації, створені ВПО, перед якими труднощами постають та зібрали поради від експертів, як варто розвивати свою громадську організацію.

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права