Новини

П’ять кроків до працевлаштування

Нд, 24.12.23

Напевно, кожен хоч раз у житті чув чиїсь нарікання на те, що складно знайти роботу. Причин цьому безліч: брак кваліфікації пошукача, низькі зарплати, не завжди запит роботодавця відповідає навичкам людини, яка претендує на вакансію тощо. Однак ця проблема має й другу сторону. Нині, в час війни, український бізнес має величезний кадровий голод. Їм бракує робочих рук, зокрема, через масовий виїзд людей за кордон. 

В Горохівській громаді взялися покращувати становище на ринку праці. Для цього організували зустріч «П’ять кроків до працевлаштування», яка відбулася в освітньому просторі «Горохів Хаб».

«Нинішній захід виник через те, що ми почули про цю потребу. В першу чергу ми поставили для себе за мету звести всіх на одному майданчику. Як показала практика наших попередніх заходів – це буває дуже корисно, особливо в плані інформування», – розповіла співорганізаторка зустрічі, виконавча директорка Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик. 

Цей захід зміг стати діалоговим майданчиком між бізнесом, владою, центром зайнятості та людьми, які в пошуках роботи. Він не претендує на вичерпність, однак, допоміг сформувати картину стану справ у громаді та показати запити усіх сторін процесу. Завдяки цій події вдалося побачити ті проблеми, про які нині нечасто говорять в публічному просторі.

Одну з таких проблем озвучили представники бізнесу: «Наше підприємство має величезний запит на людей. Єдине, у нас така специфіка, що потрібні технічні спеціалісти: токарі, фрезерувальники. Зазвичай це чоловіки, а вони не завжди готові офіційно працювати. Зараз працюємо над тим, аби перелаштувати роботу таким, чином, щоб жінки могли виконувати більше видів робіт на виробництві», – поділився Олександр Калинюк, заступник директора заводу «Горсталь».

Є запит і на інші вакансії. Підприємиця Ольга Краков’як проанонсувала розширення своєї торгової мережі і, відповідно, створення нових робочих місць: касирів, продавців та прибиральників. 

У той же час очільниця Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості розповіла, що їхня установа має програми для тих, хто хоче відкрити власну справу. Допомагають не лише консультаціями фахівців, а й ґрантами.

На зустрічі були також і нові жителі громади (ВПО), які поділилися своїм досвідом. Однією з головних проблем вони назвали брак інформації. Під час цієї зустрічі вони почули про нові вакансії, програми центру зайнятості та інші можливості. Аби вирішити цей недолік представниця Інна Войло, представниця Волинської торгово-промислової палати, запропонувала створити інформаційний ресурс з базою вакансій та резюме пошуковців. Вона вже мала досвід реалізації такого проєкту в Боратинській громаді і він показав свою ефективність. 

Представниця Горохівської міської ради Марія Лотвин анонсувала відкриття в громаді центру інтеграції, який, зокрема, буде сприяти комунікації в питаннях працевлаштування. Про цей запит влада дізналася, в тому числі, завдяки дослідженню проблем і потреб, що виникають у соціальній адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в громаді, яке проводив Волинський Інститут Права. 


Зустріч організована за сприяння Горохівського управління Луцької філії Волинського обласного центру зайнятості, Горохівської міської ради та Волинського інституту права за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське відродження України». Публікація представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Новини

Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями
Пн, 29.04.24
Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями

Розповідаємо, як на Волині працюють громадські організації, створені ВПО, перед якими труднощами постають та зібрали поради від експертів, як варто розвивати свою громадську організацію.

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права