News

Як у Смідинській громаді працюють над вдосконаленням антикорупційної політики

Wed, 01.07.20

Смідинська громада –  наразі єдина волинська ОТГ, де затверджено антикорупційну програму.

Скептикам може здатися, що наявність такого документу є окозамилюванням, але практика свідчить про зовсім інше. Її затвердження – це узаконення конкретних «правил гри». Чи будуть вони дотримуватися залежить не лише від посадовців, а й від активних мешканців громади.

«Будь-які зміни мають на чомусь ґрунтуватися. Чіткий механізм, який прописано у цій програмі та нашому положенні про конфлікт інтересів, не лише попереджує порушення законодавства у сфері запобігання корупції, а й робить нашу громаду більш привабливішою для потенційних інвесторів», – вважає голова Смідинської ОТГ Оксана Піцик.

Зауважимо, що розробка згаданих посадовцем документів відбулася в рамках проєкту  «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні». Ініціатива  реалізовується у Волинській, Львівській, Чернігівській, Одеській, Миколаївській,  Херсонській, Дніпропетровській та Луганській областях.

«Смідинська громада – єдина волинська ОТГ, яка зголосилася взяти участь у цьому проєкті. Рада, що тут не злякалися "страшного" словосполучення «антикорупційне законодавство» та готові до вдосконалення місцевих нормативних документів у даному напрямку», – зазначає керівниця Волинського Інститутут Права Ірина Гайдучик.

Зокрема, з лютого по червень тут відбулися тематичні особисті зустрічі та онлайн-обговорення та було створено робочу групу, яка займалася розробкою антикорупційної програми та положення про попереджання конфлікту інтересів. 19 червня ці документи були затвердження під час чергової сесії Смідинської ОТГ.

 

Важливо, що нині, завдяки позитивному досвіду цієї громади, інші волинські ОТТ теж виявили бажання напрацювати подібні нормативні акти та звернулися до Волинського Інституту Права, як регіонального партнера проєкту, за допомогою.

Діяльність проходить в рамках проекту Центру Доброчин «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що виконується за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди та у партнерстві з Мережею* Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії.

*Волинський Інститут Права (Волинська область), Центр Громадської Адвокатури (Львівська область), Асоціація сприяння самоорганізації населення (Одеська область), Фонд Розвитку міста Миколаєва (Миколаївська область), Причорноморський Центр Політичних і Соціальних досліджень (Херсонська область), Громадська Ініціатива Луганщини (Луганська область), Центр «Доброчин» (Чернігівська область), Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики (Дніпропетровська область).

News

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.