News

Волинський досвід запобігання корупції або історія однієї громади

Tue, 20.10.20

Ракова пухлина України, гальма розвитку, печальна традиція... Всі ці слова осуду уже 29 років незалежності нашої держави лунають на адресу  корупції, але віз і нині там. Тобто, весь цей час вона залишається топ проблемою українського суспільства.

За результатами дослідження «Індексу сприйняття корупції», що проводила міжнародна організація Transparency International  у 2019 році, Україна набрала 30 балів зі ста можливих (на два менше, ніж у 2018-му)  і посіла 120-е місце. Поруч з нами у рейтингу – Киргизстан, Азербайджан та Джибуті.

Чи високий рівень корупції на Волині в порівнянні з іншими областями? Важко сказати, адже таких досліджень чи опитувань немає. Врешті, й громадських ініціатив щодо боротьби з таким негативним суспільним явищем на Волині можна порахувати на пальцях. Зокрема, це – діяльність Центру журналістських розслідувань «Сила правди» та проєкт «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що у наші області реалізовує Волинський Інститут Права.

«Проєкт розпочався у лютому 2020-го року. Завдяки йому у Смідинській громаді було розроблено та прийнято антикорупційну програму та положення про попереджання конфлікту інтересів. Зауважу, що Смідинська громада –  наразі єдина волинська ОТГ, де затверджено антикорупційну програму», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Крім прийняття профільних документів, проєкт передбачає профілактичну інформаційну роботу з попередження корупції. Зокрема, у жовтні - вересні відбулися тренінги, інформаційні зустрічі для активних мешканців Смідинської громади та антикорупційні теревені з учнівською молоддю «Подарунки та благодійні внески – хабар чи традиція?».

«Проблема хабарництва, на жаль, тісно пов’язана з менталітетом українців і багатьма людьми сприймається, як традиція. Хто ж має перервати такі печальні звичаї, як не молоде покоління, тобто сьогоднішні школярі? Вони хіба що чули про корупцію, але на власному досвіді точно не знають, що це таке. Тому, робота з ними – дуже важлива», – ділиться своїми думками модератор антикорупційних теревень, журналіст Дмитро Безвербний.

Учасники таких заходів не лише могли почути чимало важливої інформації, а й самі мали можливість відповісти на прості-непрості питання. Що таке корупція? Чому вона виникає? Як з нею боротися?

Може здатися, що така  серйозна “доросла” тема є не цікавою для дітей. Ні. Навпаки, вони активно висловлювали свої думки, задавали питання та ділилися різними життєвими історіями, які траплялися з їх батьками. Тому, антикорупційне зерно в їх голови точно засіяне.

Щодо інформаційних зустрічей просто неба з активними мешканцями Смідинської громади, то вони хоч із меншим захватом сприймали почуту інформацію, але теж уважно слухали, задавали питання та ділилися своїми міркуваннями щодо цієї болючої для України теми.

А ще, Смідинська ОТГ – єдина, яка зголосилася до участі в цьому проєкті під час його старту у лютому. Нині, зацікавленість до впровадження антикорупційних документів та організації інформаційних заходів висловили й інші громади. Тому, залишається сподіватися, що в майбутньому подібна практика буде впроваджена по всій Волині.

Діяльність проходить в рамках проекту Центру Доброчин «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що виконується за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди та у партнерстві з Мережею* Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії.

*Волинський Інститут Права (Волинська область), Центр Громадської Адвокатури (Львівська область), Асоціація сприяння самоорганізації населення (Одеська область), Фонд Розвитку міста Миколаєва (Миколаївська область), Причорноморський Центр Політичних і Соціальних досліджень (Херсонська область), Громадська Ініціатива Луганщини (Луганська область), Центр «Доброчин» (Чернігівська область), Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики (Дніпропетровська область).

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»