News

Учні волинських громад запропонували своє бачення шкільної реформи

Wed, 26.02.20

Якісні реформи в громаді залежать від широкого залучення її мешканців до обговорення і реалізації таких змін. Це добре розуміють у Головненській та Вишневській ОТГ, тому й вирішили залучити до обговорення теми розвитку освіти учнів.

3 та 14 лютого у цих волинських громадах  відбулися дискусійні клуби  «Реформи у моїй школі. Якими я їх бачу». Участь в них взяли учні місцевих шкіл.

«Мета цих заходів – збір ідей, пропозицій та думок старшокласників щодо подальшого розвитку освітніх закладів громади, формування запиту від старшокласників» - зазначає модераторка дискусійних клубів, проєктна менеджерка Волинського Інституту Права Зарина Дацик.

Зауважимо, що передували проведенню цих заходів, шість навчальних семінарів «Молодь може впливати». Під час проведення згаданих навчань, школярі проявляли бажання спробувати себе у ролі доповідача на дискусійному клубі.

«Важливо, що діти самі захотіли взяти участь у дискусійних клубах. Тому їх виступи були натхненними та креативними. Таким чином, свої презентації представило 20 школярів. Ці виступи відбувалися в присутності вчителів та учнів шкіл Головненської та Вишнівської громад, які активно долучилися до обговорення почутого», - розповідає Зарина Дацик.

Більшість учасників відзначили те, що актуальними є питання ремонту корпусів навчальних закладів, урізноманітнення меню шкільних їдалень, збільшення кількості різноманітних розвиваючих гуртків, забезпечення шкіл належним технічним оснащенням (сенсорні дошки у кожен клас, новітні комп’ютери, фотолабораторії, хімічні реактиви) тощо.

Серед цікавинок, які пропонували окремі виступаючі: уроки добра і моралі, запровадити можливість визначати уроки на вибір учнів, започаткувати конкурсидитячих ініціатив для покращення шкільного життя, відмінити домашні завдання, створити кімнату релаксації тощо.

Зарина Дацик розповідає, що ці заходи не проводилися за принципом – «розмова заради розмови». Найцікавіші пропозиції, які звучали під час дискусійних клубів, будуть внесені до плану розвитку освітньої мережі Головненської та Вишнівської громад, а найактивніші школярі увійдуть до робочої групи з напрацювання цього стратегічного документу.

 

Довідково:

Навчальні семінари для молоді та дискусійні клуби організовано Волинським Інститутом Права (ВІП) за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

News

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

Wed, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Fri, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Wed, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.