News

У селах Старовижівської громади розповіли, чому самоорганізація зараз актуальна, як ніколи

Fri, 17.06.22

Активність людей для вирішення різноманітних соціальних, комунальних, культурних та інших питань нині не на часі – хоча би один волиняни, який так думає, знайдеться в багатьох громадах області.  Чому ця позиція хибна? Відповідь на це питання була одною з тем тренінгів «Самоорганізація, як інструмент представлення інтересів жителів периферійних громад у відносинах із владою», що нещодавно відбулися у селах Старовижівської громади.

Під час заходів в Седлищах, Галиній Волі та Смолярах насамперед йшлося про те, як кожен житель може впливати на їх розвиток. Впливати своєю активною позицією не на словах, а на ділі. Впливати, долучившись до створення та роботи громадських організацій чи органів самоорганізації населення. Всі ці інституції не лише об’єднують людей, що близькі за поглядами, а дають реальну можливість крок за кроком міняти життя в громадах на краще.

Як зазначає експерт з самоорганізації населення Петро Лавринюк, який був один із спікерів тренінгів, є чимало можливостей, які можна використовувати для розвитку. В кожній області є безліч прикладів, коли люди об’єднуються і організовують заходи, що дають бажані результати. Крім цього, зараз відкриваються нові програми міжнародних організацій для підтримки позитивних змін в різних сферах. Водночас, поодинці таку підтримку не здобути. Ось тут якраз важливу роль і відіграє діяльність громадських організацій і органів самоорганізації населення. Особливо це актуально в тих ситуаціях, коли села не мають старости чи депутата, які живуть у їх населеному пункті, але вони хочуть впливати на розвиток їх громади.

«Ніколи таких зустрічей ще не було. Перший раз. І знаєте, що вам скажу? Самоорганізація має перспективи та допомогла б нашим людям жити краще. У нас є ті, хто б взяв на себе ініціативу, але треба більше знань і активності. Тоді більше авторитету у них було», - вважає один з учасників тренінгів Володимир.

Зауважимо, що подібні думки можна було почути в кожному селі, де відбувалися вже згадані заходи. Але, були й такі люди, які скептично сприймали все почуте. За їх словами, активність жителів то все не на  часі, бо ситуація складна і селянам не до того. Проте, у спікера тренінгів Петра Лавренюка інша думка:

«Знаєте, відмазка «не на часі» можливо б спрацювала в інший час. Але коли в життя України ввірвалася війна і військові викладаються на повну, то мешканці громад, які живуть у відносному спокої, теж мають викладатися на повну. Тобто докласти максимум зусиль і зробити ту роботу, до якої не доходили руки в мирний час. Тому більше включення людей в розвиток їх рідних сіл, селищ, містечок і міст є сьогодні актуальним, як ніколи».

Зауважимо, що вже неодноразово згадані тренінги відбулися в межах проєкту «Дії творять зміни», що реалізовує громадська організація «Волинський Інститут Права». Крім цих заходів у Старовижівській громаді ще у минулому році відбулося навчання для депутатів та місцевих посадовців, а завдяки консультації авторитетних фахівців розроблено статут громади та положення про інструменти громадської участі. Згадані документи нині чекають затвердження сесією ради. Все це для того, щоб створити більше можливостей для активнішої участі жителів Старовижівської громади у її розвитку.

Довідково:

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»