News

У Любешові реалізували проєкт для інтеграції переселенців у життя громади

Thu, 29.12.22

Любешівська громада почала приймати вимушено переміщених осіб ще в перші тижні повномасштабного військового наступу росії. Крім забезпечення першочергових потреб ВПО, завдяки зусиллям громадського сектору у партнерстві з місцевою радою тут також працюють над їх інтеграцією у життя громади.

Зокрема, для цього у Любешові з червня по жовтень було організовано ряд заходів – фокус-групові засідання, опитування, обговорення, освітні та культурно-мистецькі події. Відбулися вони в межах проєкту Волинського Інституту Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

«Почали ми з двох фокус-груп та опитування думки ВПО, завдяки яким вдалося краще зрозуміти суспільні настрої, запити та актуальні проблеми, які турбують переселенців і місцевих жителів. Отриману інформацію наші експерти проаналізували та подали у відповідному звіті. З його основними тезами змогли ознайомитися всі ті, хто завітав на організовані нами діалогові зустрічі», – розповідає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Крім обговорення аналітичного звіту, під час діалогових зустрічей присутні напрацювали ідеї інтеграційних заходів. Їх було втілено у життя з серпня по жовтень цього року. Йдеться про сплав на байдарках річкою Стохід, арт-терапію, тренінг із започаткування власної справи, екологічну екскурсію для шкільної молоді, презентацію освітніх можливостей місцевого коледжу, майстер-клас з петриківського розпису та «Гурман-вечір любителів книг».

«Цікавий захід вийшов. Завдяки йому я змогла знайти однодумців та познайомитися з творчістю місцевих письменників. Це така подія, про яку зі сміливістю можна сказати  – книга єднає», – зазначає учасниця одного із інтеграційних заходів Юлія Кух.

Також в межах проєкту Волинського Інституту Права відбулося декілька корисних тренінгів. Усі охочі переселенці та жителі Любешівської громади мали змогу покращити свої безпекові знання під час навчань з поводження у надзвичайних ситуаціях. Крім того, завдяки тренінгам організованих в Луцьку, місцеві шкільні психологи та менеджери культури здобули цінні навички роботи в умовах війни.

До слова, подібні активності відбулися не лише в Любешівській громаді. До проєкту також були залучені Шацька, Вишнівська, Боратинська, Ківерцівська, Рожищенська, Горохівська, Локачинська, Володимирська та Зимнівська територіальні громади.

Активності організовано Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»