News

У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Wed, 07.02.24

У понеділок 05 лютого відбулася зустріч із обміну досвідом між представниками Зимнівської громади, де вже успішно працює Центр комунікації і взаємодії, і представниками Локачинської селищної ради та комунальних установ громади. 

Юлія Степанюк, радниця Зимнівського сільського голови, розповіла про те, як вони змогли реалізувати такий проєкт в своїй громаді та чому центр вирішили облаштувати не в центральній садибі, а в селі Бубнів.

«Те, що він (центр) у старостинському округу, не стало на заваді активностям простору. Люди там збираються регулярно. Здебільшого це місцеві, але часто є й заходи, на які приїздять з інших старостатів і з самого Зимного», – зазначила пані Юлія.

Ідея створити подібний центр в Локачинській громаді виникла під час реалізації проєкту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині», який втілює Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Цьому передувало дослідження владно-громадської співпраці, діалогові заходи та навчання для представників самоврядування.

Цей простір повинен стати центром різних активностей і, перш за все – майданчиком для спілкування жителів із владою.

Заступник Локачинського селищного голови Тарас Хом'як розповів: «Після зустрічі з представницею Волинського Інституту Права ми задумались над тим, як би максимально практично впровадити в життя ідею якісної комунікації з громадою. На базі нашої бібліотеки ми часто збираємося із людьми, тож залучивши цей ресурс можна значно ефективніше реалізувати ідею створення центру».

Як зауважила виконавча директорка Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик, для налагодження діалогу з жителями важливо, щоб він відбувався не в владних кабінетах, а в окремому приміщенні, де всі матимуть змогу відчувати себе рівними. За її словами, такі практики вже показали свою ефективність не тільки в Зимному, а й в Горохові.

Погоджується із цим і керівниця Волинського регіонального офісу  Проєкту «ГОВЕРЛА» Ірина Бойко: «Не можна працювати для людей без людей і ця активність, яку планують започаткувати в Локачах, може допомогти в вирішенні цього питання. Потрібно використовувати різні інструменти і механізми, аби залучати людей».

Далі в планах Локачинської громади створити ініціативну групу з представників влади та місцевих жителів, яка візьме на себе відповідальність за реалізацію проєкту. Волинський Інститут Права допоможе громаді надавши професійну менторську підтримку для учасників. Інститут вже анонсував консультацію з проєктного менеджменту, що в подальшому допоможе із залученням фінансування на діяльність центру комунікації і взаємодії.


Цей захід був проведений ГО «Волинський Інститут Права» в рамках гранту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»