News

У Голобській та Люблинецькій громадах обговорили проблеми та потреби життя переселенців

Thu, 01.09.22

У Голобській громаді нині проживає близько 350 переселенців, а у Люблинецькій, що неподалік, – понад 200. Щоб краще зрозуміти тенденції їх проблем та потреб, тут організували обговорення за участі ВПО та жителів тергромад. Ці заходи відбулися 22 серпня за ініціативи Волинського Інституту Права та місцевих владних посадовців.

Щоб зустрічі дали максимальний результат, їх організували у форматі фокус-груп. Модераторка заходу озвучувала заздалегідь підготовлені тематичні питання, а кожен присутній чи присутня могли відповісти на них.

Зокрема, йшлося про життя до війни та нині; про взаємовідносини між вимушено переміщеними українцями та місцевими;  про актуальні потреби і проблеми ВПО. Окремим блоком питань з’ясовувалося чи готові переселенці та жителі Голобської і Люблинецької громад долучатися до заходів (в ролі учасників або організаторів), які сприяють розвитку селищ та сіл.

«Ми  усіляко стараємося допомогти українцям, які лишили рідні домівки через війну. У нас працюють прихистки; є місця, де надають гуманітарну допомогу; організовуються різні заходи для дітей. У цей процес включаться всі: влада, церква, жителі громади. Водночас, можливо не все ми врахували, не все знаємо. Тому завдяки цій зустрічі ми ліпше зрозуміємо ситуацію, краще налагодимо діалог і заплануємо подальші дії», –  зазначає голова Голобської громади Сергій Грабарук.

Усі присутні активно включалися в розмову, ділилися своїми міркуваннями, уважно слухали інших. Найбільше думок висловлювали щодо поточних проблем. Зокрема йшлося про потребу ліпшого облаштування житла, де мешкають ВПО;  відсутність роботи; підготовку до зимового сезону; краще налагодження комунікації між переселенцями та місцевими.

«Вийшла дійсно конструктивна розмова. Ми багато собі чого занотували, щоб використовувати в подальші роботі. Більше того, захід дозволив нам проговорити тривожні думки і краще познайомитися між собою», –  каже голова Люблинецької громади Наталія Сіховська.

Зауважимо, що важливі думки занотували не лише посадовці. В подальшому планується продовження дослідження та підготовка відповідних аналітичних звітів, які міститимуть рекомендації щодо спільних дій, які сприятимуть владно-громадській взаємодії та соціальній інтеграції ВПО у приймаючих громадах.  

«Ці зустрічі відбулися в межах нашого нового проєкту. Як тільки звіти будуть підготовлені, ми знову приїдемо до Голоб та Люблинця, щоб публічно обговорити напрацювання зі всіма зацікавленими. Таким чином, спільними зусиллями, ми створимо, так би мовити, дорожню карту для інтеграції переселенців у життя згаданих громад», –  зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Дослідження проводиться в рамках реалізації Волинським Інститутом Права проєкту «Супровід розвитку територіальних громад в умовах викликів спричинених війною», що підтримується програмою «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

News

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

Wed, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Fri, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Wed, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.