News

ТОП 5 ініціатив Волинського Інституту Права у 2022-му році

Mon, 09.01.23

Ось і минув рік, що зробив команду Волинського Інституту Права сильнішою. Можемо так з впевненістю казати, адже добре пам’ятаємо, як «що буде далі?» досить швидко змінилося на «до роботи, друзі!». Саме тому, наш 2022-й був не лише роком тривог і сумних новин, а й багатим на результативні дії, що творять зміни.

Що саме ми робили? Про це традиційно ділимося з вами у ТОП 5 ініціатив ВІПу року, що минув.

Допомога ВПО в межах проєкту «Шелтер»

Протягом квітня – червня ми надали допомогу 3 прихисткам, щоб зробити життя вимушено переселених українців комфортнішим. Все це відбулося в межах проєкту «Шелтер» за підтримки Фонду Східна Європа. Зокрема, було закуплено та передано у Смідинський прихисток 13 ліжок (2 з них для людей з інвалідністю), 3 матраців, 7 комодів, 9 комплектів постільної білизни та 10 подушок і ковдр. Допомогу також було надано й переселенцям, які мешкають у місцях компактного поселення для ВПО у Нововолинську. А саме: 14 мультиварок та 4 пральних машини. Крім цього, ВІП організував візит посадовців Смідинської громади до Нововолинська для обміну досвідом у роботі з внутрішньо переміщеними особами.

«Допомога переселенцям – це не наша спеціалізація, але ми реагуємо на виклики часу. Хоч діяльність Волинського Інституту Права в цьому проєкті завершена, але результати відчуваються й нині. Так, прихистки Смідина та Новолинська стали ще комфортнішими для життя, а місцеві посадовці отримали важливі знання, що допоможуть їм бути дієвішими», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Підтримка ініціатив громадського сектору Волині, спрямованих на подолання нових викликів життя громад

Цей проєкт стартував ще у 2021 році з 4 тренінгів для активістів волинських ТГ. Далі було оголошено Конкурс адвокаційних ініціатив, в межах якого було підтримано ідеї 5 громадських організацій. Початок їх втілення мав би припасти на березень 2022-го, але агресія росії "внесла" свої корективи.

«Ми розуміли, що реалізація адвокаційних проєктів тоді була не на часі. За згодою донора (Національного фонду на підтримку демократії (NED) було дозволено грантерам Конкурсу змінити ідеї їх ініціатив на такі, які б сприяли подоланню нових викликів. Вони оперативно відгукнулися і з травня по червень втілили їх у життя», – розповідає фінансова менеджера Волинського Інституту Права Богдана Кравчик.

Завдяки ГО «Велика ідея» у Ковелі відбулися воркшопи для волонтерів. Команда ГО «Тивер» організувала у Ківерцях 5 тренінгів з домедичної допомоги. З ініціативи Агенції регіонального розвитку «Прибужжя» у Володимирі та Нововолинську пройшли навчання для всіх тих фахівців, які працюють з ВПО. У Торчинській громаді ГО «МолоДіжка» організувала навчання з домедичної допомоги у тих селах, де подібні заходи раніше не відбувалися. Щоб посилити соціалізацію внутрішньо переміщеної молоді, у Колківській ТГ з ініціативи ГО «Вікторія» відбулися арт-терапевтичні заняття, екскурсія до музею історії, еко-акція, неформальна зустріч з місцевими посадовцями.  

Дії творять зміни

Цей проєкт було реалізовано з початку осені 2021-го по вересень минулого року в Шацькій та Старовижівській громадах. Його мета – сприяти активнішому включенню жителів у прийняття владних рішень. Які дії ми творили для досягнення задуманого? Це: консультації у напрацюванню місцевих нормативних актів, навчання, підготовка та поширення листівок про інструменти локальної демократії. Як результат, було розроблено Статути Шацької і Старовижівської громад. В обох ТГ напрацьовано декілька Положень, що регламентують участь громадян у місцевому самоврядуванні.

І ще трішки про результати. Завдяки консультації ВІПу активних мешканців Мельників (Шацька ТГ), у цьому селі був створений орган самоорганізації населення.

«Так вже склалося, що в Мельниках немає старости чи депутата, які б мешкали у нашому селі. Але жителі хочуть, щоб їх інтереси та позиції були більш представлені під час прийняття рішень органами влади, а місцеві проблеми вирішувалися швидше. Оскільки ОСН дає нам таку можливість, тому і вирішили його створити. Дякуємо Волинському Інституту Права, який допоміг нам в цьому», – каже голова ОСН «Мельники» Руслана Сидорук.

 Проєкт було реалізовано за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety.

Сприяння інтеграції ВПО у життя волинських громад за підтримки проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

152 заходи за 5 місяців, в яких взяло участь більше 3 тисяч волинян та ВПО – все це про нашу ініціативу, що була реалізована у 10 громадах області за підтримки проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Почалося все з фокус-груп, анкетування, обговорення, аби визначити найактуальніші проблеми та запити. В результаті у кожній проєктній громаді були напрацьовані ідеї інтеграційних заходів, що було втілено в життя з серпня по жовтень. Також ініціатива мала потужний освітній компонент  – серія онлайн-навчань для громадських активістів та посадовців, тренінги з поводження у надзвичайних ситуаціях, навчання для шкільних психологів і культурних менеджерів щодо роботи в умовах війни.

«Всі ці активності допомогли налагодити містки комунікації між ВПО та жителями волинських громад; надихнули активних переселенців і волинян на створення громадських організацій; сприяли започаткування важливих громадських ініціатив; мотивували посадовців до зміни підходів у вирішенні актуальних проблем. Звісно всього цього не вдалося б досягти без спільних старань локальних координаторів,  громадського сектору, активних ВПО, місцевої влади. Дякуємо за спільну важливу роботу і готові до подальшої співпраці», –  зазначає проектна менеджера Волинського Інституту Права Орися Терещук.

Підтримка громадських ініціатив в межах Програми «Київський діалог»

У 2021 році громадські організації Волині та місцеве самоврядування отримали важливу підтримку завдяки українсько-німецькій програмі «Київський Діалог». Йдеться, як про чотириденну «Школу адвокації та партисипації, так і про конкурс громадських ініціатив. Щоб і далі підтримувати локальні ініціативи та сприяти позитивним змінам у громадах, подібні активності відбулися і в 2022-му.

Так, у серпні було організовано трьохденну Школу громадської участі та взаємодії. Потому було оголошено Конкурс, в межах якого було підтримано 5 проєктів, реалізованих з вересня по жовтень. А саме: Інформаційно-консультаційний центр створення та розвитку підприємництва (ГО «Смідин»), «ВПО – не ті, кому допомагають, а ті, хто допомагає» (ГО «МолоДіжка»), «Театральна студія «Байрактар» (ГО «ТЕРІУС»), «Сміливий крок у е-маркетинг, час якого настав» (ГО «Еколого-культурне об'єднання «Буг»), Школа громадської участі «Ти можеш все» (ГО «Тивер»).

«Якщо порівняти ситуацію в громадському секторі Волині 5 років тому і зараз, то з впевненістю можна сказати, що збільшилася кількість активних ОГС у громадах області. Це дуже і дуже позитивна тенденція! Раді, що завдяки цьому проєкту ми змогли допомогти їм стати сильнішими і дієвішими», – вважає менеджер з комунікації Волинського Інституту Права Дмитро Безвербний.

Власне, це – не всі ініціативи реалізовані ВІПом у 2022 році, але ТОП-5 диктує свої правила. Більше про все, що ми зробили, плануємо традиційно прозвітувати. Тому стежте за нашими дописами у соціальних мережах та публікаціями на сайті.

А ще, дякуємо усім тим, з ким ми у 2022-му діяли, щоб творити зміни. Рухаємося далі і без вас, друзі, ніяк!

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»