News

Шкільні психологи волинських громад навчилися краще працювати з переселеними дітьми

Thu, 28.07.22

Понад 2000 учнів волинських загальноосвітніх навчальних закладів Волині – це вимушено переселені діти. Їх інтеграція в нове середовище сьогодні залежить від дій багатьох фахівців. І мова йде не лише про директорів, завучів та вчителів. Важливу роль у цьому відіграють шкільні психологи, але є одне але. Вони самі наголошують, що для якісної роботи з ВПО, їм необхідно більше спеціалізованих знань та навиків.

Щоб допомогти фахівцям здобути ці знання і навички, громадська організація «Волинський Інститут Права» організував дводенний тренінг «Особливості роботи шкільного психолога з внутрішньо переміщеним дітьми». У заході взяли участь шкільні психологи з Рожищенської, Ківерцівської, Зимнівської, Володимирської, Любешівської, Горохівської, Локачинської, Зимнівської, Вишнівської та Шацької громад.

Присутні мали змогу більше дізнатися про особливості надання допомоги дітям та сім'ям зі  статусом ВПО в залежності від періоду та фази сприйняття кризи; зрозуміли можливості і обмеження шкільних психологів, які надають кризове консультування; розібралися, що має містити особиста психологічна “тривожна” валізка; вчилися працювати за протоколом GTEP в індивідуальній та груповій роботі з дітьми; ознайомилися з різними терапевтичними техніками.

Тренінг був наповнений не лише теоретичною інформацією, а й практичними завданнями. Учасники навчання багато працювали в групах, обмінювалися досвідом, пропрацьовували різні ситуації у форматі рольових ігор.

«Я ставила за мету створити простір в якому б проходила взаємоДІЯ та взаємоОБМІН. Це і про ресурс, про техніки, про вдячність, про силу, про цінності. І можу впевнено констатувати, за відгуками учасниць, моїх колег: нам вдалося. Незважаючи на те, що група була велика, понад 30 учасників, ми плідно попрацювали» – зазначає тренерка заходу Світлана Сасюк.

Вона додає, що отримані знання допоможуть учасникам заходу на практиці результативніше долати травматичні наслідки війни у переселених школярів в різні періоди стресу, а також сприятимуть підвищенню адаптації, життєстійкості та ресурності дітей.

Крім знань, ще одною цінністю заходу для його учасників стала можливість живого спілкування з колегами, що довгий час не вдавалося зробити через карантинні обмеження.

«Щаслива, що стала учасницею тренінгу. Відбулася глибока робота у професійному колі, насичена знаннями, емоціями, знайомствами, практичними навичками», – ділиться своїми враженнями одна із учасниць тренінгу Наталія Гмитрук.

Захід організовував Волинський Інститут Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

News

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.