News

Релокація бізнесу можлива, – у Любешові працює Центр спортивної медицини з Бахмута

Tue, 31.10.23

Для оцінки якості роботи громад є багато показників, але одним з найважливіших можна виділити співпрацю з місцевим бізнесом. Адже підприємства – це потужна сила, і за правильної взаємодії її можна направити на корисні проєкти та ініціативи: від фінансування заходів дозвілля, до стратегічних обговорень майбутнього громади. Тим паче, що у більшості випадків бізнес також зацікавлений у тісній співпраці та можливості доносити своє бачення до органів місцевого самоврядування.

Завдання із зірочкою – зробити так, аби новостворений чи релокований бізнес почувався комфортно та одразу відчував, що він є частиною громади. У цьому випадку досвідом може поділитись Любешівська селищна рада, адже їй вдалося побудувати успішні робочі стосунки з підприємством із Донеччини – Донецьким Центром спортивної медицини, який переїхав до Любешова у квітні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення. Розуміючи, що донеччани здолали неблизький та непростий шлях у понад тисячу кілометрів, представники місцевої влади в Любешові вирішили прийняти їх, як то кажуть, з розкритими обіймами.  

«Ми переглянули можливості, де можна розмістити таку кількість людей. Визначили, що під ці потреби підійде вільний гуртожиток школи. Прийняли рішення, що ми маємо можливість і бажання допомогти працівникам центру. Для того, щоб вони могли розгорнути свою професійну діяльність, ми провели переговори з місцевим бізнесом, і розмістили їхнє обладнання у приватному закладі, де по теперішній час вони благополучно працюють і надають послуги», – розповідає секретар Любешівської селищної ради Юрій Боснюк

Завдяки такій підтримці буквально за декілька тижнів центр уже мав змогу працювати. Повноцінно він почав надавати послуги у травні 2022 року. Так у селищі неочікувано почали з’являтись гості з інших регіонів України – професійні спортсмени, які вже давно були клієнтами Центру. Юрій Боснюк переконаний – збільшення кількості гостей громади позитивно вплинуло на селище та допомогло «прокачати» рівень послуг і в інших закладах громади. Хоча, звичайно, рости ще є куди. 

«Вони заселяються в наші готелі, хоча їх не дуже багато, але вони є. Люди мають можливість проживати в нормальних людських умовах. Також вони відвідують заклади громадського харчування. Тим самим вони піднімають економіку нашої громади», – зазначає секретар селищної ради.

Центр став частиною громади і орієнтується на ситуацію в громаді та загалом в Україні. Розуміючи, що в країні є чимало військовослужбовців, які потребують реабілітації після поранень, працівники Центру надають їм послуги безкоштовно. Окрім цього, за послугами центру тепер звертаються  любешівчани.

«Місцевим жителям ми надаємо послуги по відновленню, реабілітації, лікуванню. Тому що дуже багато людей, котрі мали проблеми, мусили їздити до Луцька. Зараз з'явились такі фізіотерапевтичні процедури, яких немає у місцевій лікарні, тому люди йдуть до нас», – розповідає завідувачка відділення центру спортивної медицини Людмила Крячко

Аби працівники установи почувались максимально інтегрованими в життя громади, їх залучають до різних заходів. Наприклад, у червні цього року в Любешові організовували Олімпійський день, під час якого спортсмени змагались у різних дисциплінах. Працівники Центру також виконували свою роботу – надавали медичний супровід. Але співпраця не обмежується лише спортивними заходами. Як розповідає Людмила Крячко, вони долучаються і до обговорень, де напрацьовуються ідеї щодо розвитку Любешова. 

«Нас запрошують на різні засідання. Нещодавно відбувалось обговорення в рамках Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» щодо майбутнього життя громади, де працівники нашого підприємства брали активну участь. Нас регулярно долучають, щоб ми були не просто гостями, а членами громади, і щоб ми могли допомагали одне одному», – зазначає  Людмила Крячко. 

Налагодити ефективну співпрацю з бізнесом - важливе завдання для органів місцевого самоврядування. Адже підприємці можуть суттєво допомагати у реалізації важливих проектів, зокрема, соціальних, а також надають свою точку зору на актуальні для громади питання та проблеми. Наразі Любешівська громада з цим завданням впоралась: Центр спортивної медицини не просто надає послуги на території громади і платить податки, а й допомагає формувати візію її майбутнього. Завдяки такій тісній співпраці та взаєморозумінню громада змінюється на краще. 


Цю публікацію створено ГО «Волинський Інститут Права» в рамках гранту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині» та стало можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

News

Mon, 29.04.24
Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями

Розповідаємо, як на Волині працюють громадські організації, створені ВПО, перед якими труднощами постають та зібрали поради від експертів, як варто розвивати свою громадську організацію.

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права