News

«Питання відбудови України треба розглядати людиноцентрично», – Ірина Гайдучик

Tue, 30.05.23

Об’єднати зусилля, скоординувати дії і накреслити обриси нашого майбутнього. Така мета Форуму громадянського суспільства «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України», який нині триває у Києві.

Організатори на одному майданчику зібрали сотні представників найвпливовіших інститутів громадянського суспільства. Запросили і нашу виконавчу директорку Ірину Гайдучик. Вона поділилася своїм баченням ролі тилових громад у процесі відбудови та відновлення країни.

 

 

«Враховуючи, що на території Волинської області не було бойових дій, за винятком ракетних обстрілів інфраструктурних та військових об'єктів, то тут варто говорити не про відбудову, а скоріше про відновлення соціальної інфраструктури. В першу чергу це питання варто розглядати людиноцентрично. Відновлення людини, її статусу, можливостей, психологічного здоров'я, прав, фінансової спроможності, комфорту тощо», – зазначила керівниця Волинського Інституту Права

Вона зауважила, що нині на Волині робиться чимало кроків для підвищення соціальної згуртованості та включення ВПО і місцевих жителів у процеси розвитку, та не всі вони приводять до видимих результатів. Велика проблема – це те, що багато ініціатив є лише на папері.

 

 

Важливо й те, що в області є чимало успішних прикладів якісної роботи на цьому полі. Розповідаючи про них, Ірина Гайдучик зазначила, що такі кейси не обов’язково працюватимуть в інших громадах. Однак, якщо громада хоче стати територією сталого розвитку, то пошук і запровадження нових інклюзивних інструментів громадської участі необхідний.

«Ми втратили зв’язок з чималою кількістю українців, і не можемо собі дозволити не мати цього зв’язку із тими, хто залишився, або ж переїхав у наші громади та можуть і хочуть ставати до спільної роботи із відновлення громад у різних сферах», – резюмувала виконавча директорка Волинського Інституту Права.

 

Форум громадянського суспільства проводиться Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину “Єднання” завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізовується ІСАР Єднання у консорціумі з УНЦПД та ЦЕДЕМ;

 

News

Thu, 25.07.24
Спільне покращення благоустрою: як у Любешівській громаді проводили аудити безпеки

Активісти та представники влади спільно обстежили територію селища Любешів та склали список зауважень щодо благоустрою та інфраструктури, над вирішенням яких працюють разом.

Tue, 23.07.24
Волинський Інститут Права розпочинає новий проєкт спільно з Турійською та Камінь-Каширською громадами

За підтримки Міжнародного фонду «Відродження» працюватимемо над розробкою Статутів громад та посиленням владно-громадської співпраці.

Thu, 18.07.24
Жінка та місцеве самоврядування: яка її роль у стійкості та відбудові локальних громад

Переказуємо, про що говорили спікерки на панельній дискусії в рамках форуму «Рушій невтраченої демократії».

Mon, 15.07.24
«Від нас залежить, якими будуть наші громади». У Луцьку відбувся форум «Рушій невтраченої демократії»

На дводенному міжрегіональному форумі зібрались понад сто учасників, які обговорили, як розвивати локальну демократію в умовах повномасштабного вторгнення.

Fri, 05.07.24
Як Шацька громада розвиває туризм спільно з місцевим бізнесом та громадським сектором

У громаді хочуть вивести на новий рівень туристичну галузь, аби без проблем приймати велику кількість туристів та створити впізнаваний бренд Шацької громади. Яким чином це хочуть втілити – читайте у статті.

Fri, 05.07.24
Як Ківерцівська громада впровадила інструмент публічних онлайн-консультацій з жителями

Інструмент повинен забезпечити широке долучення жителів до процесу прийняття рішень та налагодити владно-громадський діалог. Про те, як громада розпочала роботу в цьому напрямі, читайте у статті.

Wed, 03.07.24
Володимир-Волинська громада працює над творенням нової ветеранської політики

Мета проєкту – зробити так, щоб після повернення у цивільне життя учасникам бойових дій було максимально комфортно проживати у Володимир-Волинській громаді,

Fri, 28.06.24
Перші успіхи Офісу розвитку Боратинської громади

Офіс створили наприкінці січня із масштабною метою – створити у громаді потужну мережу проєктних менеджерів. Про те, як Офіс впевнено йде до цього шляху, читайте у матеріалі.