News

«Молодь відчула, що потрібна своїй громаді». Наші грантери проадвокували створення молодіжних рад у двох громадах

Wed, 18.09.24

Молодь – це рушій позитивних змін у громаді. Вона має багато ідей, вона ініціативна і натхненна, а також не боїться перепон. А ще, побачивши результати своєї роботи, молоді люди часто залишаються жити у своїх громадах та розвивають їх і надалі.

А як же згуртувати активну молодь? Наші грантери, ГО «Центр суспільного розвитку та ініціатив» запропонували таке вирішення: вони проадвокатували створення молодіжних рад у двох громадах – Цуманській та Шпанівській.

Про те, як наші грантери працювали над цими завданнями, читайте у статті.

***

Громадська організація «Центр суспільного розвитку та ініціатив» не перший рік займається молодіжною політикою. У рамках адвокаційного гранту, який ми оголосили за підтримки Національного фонду на підтримку демократії, вони поставили за мету створити у двох громадах молодіжні ради та зробити все, аби залучити до їхньої роботи активних молодих людей.

Співпрацювати вирішили з двома громадами: Шпанівською громадою на Рівненщині та Цуманською на Волині. Керівник громадської організації, Дмитро Свердлюк, зазначає, що якщо зі Шпанівською громадою контакти були налагоджені, то з Цуманською довелося вибудовувати все з нуля. Це значно складніше, але й цікавіше.

«У Цуманській громаді було важче, бо інша область і абсолютно незнайома громада. Можу порадити з власного досвіду, що для того, аби досягти успіху, потрібно комунікувати з органами місцевого самоврядування як з партнерами, а не з позиції «ви нам повинні». Потрібно шукати точки перетину, чому б це було цікаво як владі, так і громаді, де вигода для громади інституційно», – зазначає Дмитро Свердлюк.

Паралельно працювали над тим, аби налагодити контакти з активною молоддю. Для цього у кожній громаді провели опитування. Опісля організували навчання, де молодим людям розповіли про адвокацію та про те, як такий консультативно-дорадчий орган як молодіжні ради можуть стати дієвим інструментом для розвитку молодіжної політики. 

Представниця молоді зі Шпанівської громади Ольга Процишина розповідає, що зустрічі були корисними.

«Було дуже цікаво. До цього була на різних навчаннях щодо роботи молодіжних рад, але не завжди було все зрозуміло. А цього разу все було максимально інформативно і водночас просто. І головне, нам детально розповіли, з чого почати», – зазначає вона.

А починати треба, бо, за її словами, потреба створити у громаді молодіжну раду та об’єднати активних молодих людей з різних сіл вже давно назріла.

«У нас села розташовані трохи далеко одне від одного і тому не завжди є комунікація між молоддю. А якщо буде молодіжна рада, ми зможемо створювати щось таке, що буде об’єднувати нас всіх, – пояснює Ольга Процишина. – Ми хочемо пропонувати свої ідеї владі, бо ми як молодь маємо бути активними у житті нашої громади».

Після серії навчань у обох громадах затвердили положення про молодіжні ради і створили робочі групи щодо організації молодіжних рад. А також підсумком проєкту став круглий стіл «Стійкі громади» у Рівному, на який запросили представників влади та громадських організацій, що займаються молодіжною політикою. Завдяки цій зустрічі представники громадських організацій познайомились між собою, поспілкувались, поділились історіями успіху та спільно поміркували, як реагувати на актуальні проблеми.

***

За словами Дмитра Свердлюка, попри повномасштабне вторгнення у молоді, як і раніше, є великий запит на громадську діяльність. Втім, когось зупиняє нерішучість, брак знань або досвіду. Проєкт став спробою заповнити ці прогалини та дати молодим людям максимум знань, яка стане основою для розвитку молодіжних ініціатив.

«Окрім цього, органи місцевого самоврядування звернули увагу на молодь та зацікавились її думкою, її потребами. А сама молодь усвідомила, що вона потрібна своїй громаді. Вона готова віддавати свій досвід, знання і працювати у межах громади», – підсумував Дмитро Свердлюк.

Матеріал створено Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Посилення стійкості та підвищення професійної спроможності локальних інститутів громадянського суспільства у територіальних громадах Волинської та Рівненської області», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Підписуйтесь на наші соцмережі:

Facebook: https://www.facebook.com/VolynskyyInstytutPrava

Instagram:

https://www.instagram.com/vol.vip/

Telegram:

https://t.me/VIPLutsk

News

Wed, 18.09.24
«Молодь відчула, що потрібна своїй громаді». Наші грантери проадвокували створення молодіжних рад у двох громадах

У рамках проєкту наші грантери, ГО «Центр суспільного розвитку та ініціатив», працювали над налагодженням продуктивної співпраці між владою та молоддю Цуманської та Шпанівської громад.

Fri, 13.09.24
Проєкт «Жінки лідерки». Як на Волині працюють над активним залученням жінок до творення змін у громадах

Наші грантери, ГО «Молодіжний простір “Тандем”», проводили навчання та тренінги для жінок-лідерок у чотирьох громадах Волині. За підсумками цих тренінгів були створені Координаційні ради з гендерних питань.

Mon, 09.09.24
Змінити суспільство через соціальні ініціативи. Як у Нововолинську розвивають соцпідприємництво

Наші грантери, ГО «Агенція регіонального розвитку Прибужжя», проадвокували прийняття оновленої Програму підтримки бізнесу, яка повинна стати опорою у розбудові соцпідприємництва в Нововолинській громаді.

Fri, 06.09.24
Рівні права для жінок та чоловіків. Як у Здолбунові працюють над темою гендерної рівності

Завдяки адвокаційному гранту ГО «Жінки в громаді» провела ряд заходів у Здолбунівській громаді на тему гендерної рівності, а також проадвокатувала створення Координаційної ради з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Wed, 28.08.24
«Відчувати, що ти не один». Як у Торчинській громаді підтримують військовослужбовців та їхні родини

Завдяки ефективній адвокаційній кампанії, проведеній ГО «Чарівне янголятко», у громаді організували низку заходів для родин військовослужбовців, а також ініціювали прийняття програми підтримки військових та їхніх родин на 2025 та 2026 роки.

Mon, 19.08.24
У Турійську та Камені-Каширському провели фокус-групові дослідження

Волинський Інститут Права досліджує думку жителів щодо стану владно-громадської співпраці у громадах.

Wed, 07.08.24
Центр громадських консультацій у Локачах допомагає налагоджувати владно-громадський діалог

Центр громадських консультацій та комунікацій – це простір, де влада та жителі можуть зустрітись на рівних та обговорити важливі для громади проблеми. Такі зустрічі покращують діалог та сприяють налагодженню якісної владно-громадської співпраці.

Mon, 05.08.24
Перші результати впровадження шкільного бюджету у Зимнівській громаді

Під час реалізації проєкту учні пройшли низку тренінгів з написання проєктних заявок та навчились проводити інформаційні кампанії. А сільська рада, побачивши зацікавлення учнів роботою місцевого самоврядування, вирішила проводити у громаді дні молоді.