News

Жителям Смідинської громади розповіли, як утилізовувати сміття з користю

Wed, 13.04.22

Як зробити скошену траву, кавову гущу, листя, тирсу, недоїдки та інші відходи корисними для навколишнього середовища? Про це йшлося у четвер, 7 квітня, під час тренінгу з основ компостування у Смідині.

 «В минулому році розпочався наш проєкт, мета якого – зробити політику Смідинської громади з охорони навколишнього середовища більш системною, а її мешканців екологічно свідомішими. Для цього вже напрацьовуються відповідні зміни до Стратегії розвитку за участю посадовців, депутатів та активних мешканців. А ще, для досягнення задуманого ми організовуємо різні заходи. Навчання з компостування – одне з того, що ми вже давно запланували», – розповідає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Звісно може видатися, що наразі проведення такого тренінгу не на часі. Водночас, оскільки на Волині спостерігається відносно спокійна ситуація, то розвиток місцевих громад є життєво важливим для перемоги над окупантом. Ну і ще один важливий факт! Те, що про основи компостування зібралося почути чимало мешканців Смідинської громади є свідченням суспільного інтересу до цієї теми.

Для більшої результативності організатори тренінгу відмовилися від лекційного формату і зробили більший акцент на розмові та мозковому штурмі. До прикладу, учасників навчання було поділено на три групи, щоб напрацювати кроки і способи створення компостера для домашнього господарства, комунальної установи та для всього села. Важливо, що присутні активно долучилися до виконання цих завдань: давали свої пропозиції та активно дискутували.

«Всім нам хочеться, щоб відходів на смітниках було менше. Компостування – це якраз можливість на це вплинути. Група, якій я працював, обговорювала створення компостерів у комунальних установах. Ми прийшли до висновку, що запровадити таку практику цілком реально. Потрібно лише визначити відповідальних осіб та бажання цим займатися», – каже депутат Смідинської громади Сергій Мізовець.

 Також  під час заходу чимало йшлося й про те, що можна і не варто класти до компостера. До прикладу, жир, олію, рибу, кістки, м’ясо, відходи життєдіяльності тварин, молочка – не припустимі, а овочі та фрукти, листя, солома, папір, кавова гуща, чайна заварка, пір’я, скошена трава – навпаки.

«Наприкінці заходу тренерка запитала: чи реально масово компостувати у нашій громаді? Я вважаю, що так, але потрібно підвищувати обізнаність людей і їх мотивацію. У моїй сім’ї саме в такий спосіб й утилізовують органіку. Тому з власного досвіду скажу, що користі більше ніж клопотів», – зазначає голова Смідинської ТГ Оксана Піцик.

Щоб захід не завершився за принципом «говорили балакали», з ініціативи присутніх було напрацьовано план дій із популяризації та поширення ідеї правильного компостування. Адже чим більше людина знає, тим більше вмотивована до змін.

Тренінг організував Волинський Інститут Права за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

News

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Fri, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

Wed, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Fri, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Wed, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.