Новини

«Заговори, щоб я тебе почув» або, як на Волині спільно звітувалися ГО

Пн, 04.03.19

На жаль, громадський сектор на Волині, як і у всій Україні, не може похвалитися високою довірою і позитивною оцінкою роботи громади. Будьмо відверті, десь можливо й не допрацьовуємо, але переважно ця недовіра зумовлена різного роду стереотипами (до прикладу, громадські організації – це політичні структури), поганою поінформованістю населення про роботу ГО, несистемною роботою багатьох організацій, тощо.

З одної сторони, можна чекати, поки ситуація зміниться сама собою. Часто чуємо, суспільство не розуміє великого внеску нашої організації в розвиток громади, тому треба чекати, щоб воно дозріло. З іншої сторони, можна показувати свою відкритість та прозорість, більше комунікувати з громадою. І втішно, що на Волині обрали другий варіант.

У перший день весни, 1 березня, з ініціативи Волинського інституту права та за підтримки ПРООН в Україні 7 місцевих громадських організацій спільно прозвітувалися про свої напрацювання у 2018 році. До ініціативи приєдналися ГО «Громадське.Волинь», Центр журналістських розслідувань «Сила правди», ОМГО «Волинський Інститут Права», ГО «Розвиток Волині», ГО «Переселенці Криму та Донбасу», Любешівська районна громадсько-екологічна організація «Світ навколо нас», ГО «Молодіжна Платформа».

53315474_2213251808753671_8484550173458956288_o

«Публічне звітування взагалі не популярне серед громадських організацій України. Більше того, прикладів спільного звітування  у цьому секторі – одиниці. Тому, тішуся, що в Луцьку проводимо такий захід. Сьогодні хочемо дати відповіді на три блоки запитань. Зокрема, «хто ми?», «чим можемо похвалитися за 2018 рік?» та «за які кошти ми працюємо?», – зазначила на початку заходу керівниця Волинського інституту права Ірина Гайдучик.

52935495_2213252278753624_7319877135819079680_o

Все відбувалося максимум інформативно, лаконічно, динамічно. Ніби нічого нового, але водночас по-іншому. Одне – розповідати про себе, інше – чути колег і відчувати себе частинкою глобальних змін. Хтось працює у сфері екології, хтось з молоддю, хтось відстоює права внутрішньопереміщенних осіб, хтось розвиває незалежну журналістику, але все це з єдиною метою – зробити життя громади кращим. І, як показало публічне звітування – результати є!

Закупівля обладнання для оцінки якості води у школах; створення потужного комунікаційного майданчика для розвитку волинської молоді; публікація матеріалів, які виводять на чисту воду корупційні схеми; проведення фестивалю громадської активності, завдяки якому більше тисячі лучан дізналися про роботу місцевих ГОшок; більше 70 волинян отримали гранти на обладнання для започаткування або розширення власної справи – це лише маленька частинка зробленого за 2018 рік на Волині громадськими організаціями, які взяли участь у звітуванні. Все це мотивує та надихає до подальшої роботи.

«Цікаво було почути про досягнення колег із громадського сектору. Такі заходи сприяють відкритості, появі нових ідей та розвитку партнерства між організаціям», – ділиться своїми враженнями керівниця Центру журналістських досліджень «Сила правди» Валентина Куць.

53395021_2213252215420297_2506039685512429568_o

І це правда, адже уже після проведення звітування присутні ще довго не розходилися, обговорювали почуте, дискутували про довіру до громадського сектору та публічність.

«Одна із проблем нашого громадського сектору – це закритість. Існує купа фейкових організацій, існують персони, які кажуть: «я маю 3 організації” і звісно існують ті, хто прикриваючись цим брендом робить темні справи. Висновок – довіряйте тим хто відкритий, хто показує не тільки роботу але і структуру, свої фінанси. Довіряйте, це важливо», – стверджує голова ГО «Молодіжної платформа» Захар Ткачук.

53110616_2213252168753635_3464630133476818944_o

Не погодитися з цими словами не можливо. Лишається тільки додати ще один висновок – спільне звітування правильний захід. Подібні ініціативи потрібно організовувати й надалі, щоб відчути спільну силу та не нарікати, що про нас не знають і нашу роботу неналежно оцінюють.

ДОВІДКОВО: Захід ініційовано ОМГО “Волинський Інститут Права”, що працює як хаб для інститутів громадянського суспільства на Волині та фінансується Програмою розвитку ООН в Україні та Міністерством закордонних справ Данії. 

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»