Новини

Як Школа адвокації та взаємодії допомагає налагодити співпрацю активістів Волині та Рівненщини

Вт, 05.12.23

Навчання та налагодження зв'язків – такі дві головні цілі Школи адвокації та взаємодії, яку проводить Волинський Інститут Права. Цей проєкт складається з двох навчальних модулів. Першим було дводенне навчання в Луцьку. Двадцять чотири активісти та активістки, які представляють 15 громадських організацій з двох областей (Волинська та Рівненська), розбиралися в правилах і тонкощах проведення адвокаційних кампаній.

Голова громадянської мережі «ОПОРА» у Рівненській області Андрій Токарський розповів про те, як побудувати та вести адвокаційну кампанію, які інструменти для впровадження адвокації можна використовувати в своїх громадах, які нестандартні рішення можуть допомогти в цьому процесі.

«Адвокація – це про командну роботу з чітким розподілом обов'язків. Самотужки вести адвокаційну кампанію вас просто не вистачить, бо це немалий шмат роботи. Окрім того кількість людей в команді – це також  і про безпеку», – ділиться тренер.

Очільник рівненської «ОПОРИ» розповів про власні успішні практики адвокації в Рівному та області. Саме на прикладах він розповів про нестандартні підходи до справи, які можуть стати в нагоді. 

Однак, спочатку важливо визначити тему адвокації: «Щоб не розпорошуватися, фокус проблеми має бути вузький, бо всю сферу ми не зможемо охопити. Окрім теми важливий правильний аналіз проблеми. Саме це є основою успішного вирішення. Ми повинні професійно підходити до будь-якої теми, за яку беремось. Якщо ми не вивчили проблему, не володіємо даними, то не варто за неї братися».

Саме тому учасники й учасниці вчилися робити мапування проблематик, проводити аналіз зацікавлених сторін і креативити. Як зазначив Андрій Токарський, креативний підхід дуже важливий, особливо на етапі проведення публічних заходів в рамках кампанії.

Перевірити свою креативність і спробувати втілити отримані знання на практиці активісти змогли під час роботи в групах. Спочатку вони проводили аналіз зацікавлених сторін, визначали рівні впливовості та рівень інтересу цих сторін, а потім розробляли план адвокаційної кампанії за визначеними тематиками.

Окрім планування майбутніх кроків також важливий і моніторинг результатів, каже тренер. Для цього необхідно визначити індикатори успішності. Важливо пам’ятати, що ухвалення проєкту рішення ще не дорівнює його імплементації. Саме тому не можна складати руки навіть коли органи влади прийняли документ. Індикатори ж допоможуть нам зрозуміти чи він працює.

«Класно, що на таких заходах можна не тільки отримати нові знання, щось від тренера взяти, а й познайомитися ближче з учасниками і обмінюватися досвідом із ними. Це дуже цінно», – поділилася наприкінці заходу учасниця Катерина.

Саме такий обмін, каже виконавча директорка Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик, і є однією з ідей нашої Школи адвокації та взаємодії: «Одна з наших стратегічних цілей – це здружити активістів двох сусідніх областей і схоже, що це нам вдалося».


Навчання організував Волинський Інститут Права в рамках проєкту «Посилення стійкості та підвищення професійної спроможності локальних інститутів громадянського суспільства в територіальних громадах Волинської та Рівненської області», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

 

Новини

Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями
Пн, 29.04.24
Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями

Розповідаємо, як на Волині працюють громадські організації, створені ВПО, перед якими труднощами постають та зібрали поради від експертів, як варто розвивати свою громадську організацію.

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права