Новини

Як самоорганізація допомагає розвивати Україну?

Чт, 28.04.22

Щоб вирішувати актуальні проблеми своєї громади і тим самим розвивати її, не обов’язково бути чиновником чи депутатом. Як цього досягнути? Варіантів чимало, але в цій публікації поговоримо про ОСН.

Не будемо голослівними і відразу перейдемо до практики. Орган самоорганізації населення (саме так перекладається вже згадана абревіатура) «Комітет мікрорайону «Березняки - Тельбін» був створений ще у 2003 році. Нині цей ОСН об’єднує близько 23 тисяч киян, які не чекають позитивних змін, а самі їх творять. Облаштування парку, діяльність громадських інспекторів з благоустрою, організація різноманітних спортивних заходів та толок, успішна боротьба з нелегальними забудовами  – це далеко не повний перелік їх досягнень.

«Ще хотілося б згадати про проєкт «Безпечні Березняки», який ми реалізовуємо вже 5 років в рамках конкурсу місцевих ініціатив. Завдяки йому, вдалося встановити більше сотні камер на вулицях нашого мікрорайону і тим самим фіксувати аварії та різноманітні злочини», – розповідає керівник ОСН «Комітет мікрорайону «Березняки - Тельбін» Валерій Гуманенко.

Про ефективність роботи цього представницького органу свідчить і нинішня діяльність. Адже в реаліях війни вони не стоять осторонь, а діють: допомагають продуктами харчування соціально вразливим мешканцям свого мікрорайону та співпрацюють з територіальною обороною.

Водночас, не Києвом єдиним. Успішні ОСН працюють й в інших населених пунктах України. Ініціатива забезпечення населення якісною водою (ОСН «Перлина гаю», м. Вознесеньк); вирішення проблем вуличного освітлення та ремонту доріг (ОСН «Луначарський», м. Черкаси), облаштування дитячих майданчиків та місць для відпочинку (ОСН «Варва-плюс», смт. Варва), лобістська кампанія з будівництва господарсько-побутової каналізації (ОСН «Квартальний комітет «Малоомелянівський», м. Луцьк)... Подібних прикладів є чимало.

Досягнути таких результатів вдається не лише завдяки фаховій роботі керівництва органу самоорганізації та активності його членів, а й через повноваження ОСН, які визначені у законодавстві. Наприклад,  вони можуть: представляти інтереси мешканців в органах влади; вносити у встановленому порядку пропозиції до проєктів місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку; організовувати на добровільних засадах участь населення у здійсненні заходів щодо охорони довкілля; отримувати фінансування на поточну діяльність з місцевого бюджету, тощо.

Водночас, постає логічне питання. Якщо цей механізм участі громадян в напрацюванні місцевої політики такий ефективний, то чого органи самоорганізації населення не створені в кожній громаді? Відповідей є декілька і одна з них – погана поінформованість людей про ОСН. Хто би мав працювати у цьому напрямку? На нашу думку, найкраще це виходить у громадських організацій, які спеціалізуються на вже згаданій темі. Шкода тільки, що таких НГО в Україні відносно не багато. Проте, «геть, думи, ви хмари осінні!», бо і тут не обійдеться без успішних практик.

Ми не просто так процитували уривок вірша Лесі Українки, адже далі піде мова про близький їй край. У 2021-му році на Волині розпочалась реалізації проєкту «Дії творять зміни». Одне із завдань цієї ініціативи сприяти створенню ОСН у Шацькій та Старовижівській громадах.

«В лютому у селах Мельники, Прип’ять, Світязь ми організували тренінги «Самоорганізація, як інструмент представлення інтересів жителів периферійних громад у відносинах із владою». Завдяки досвідченому у цій темі експерту Валерію Гуманенку, нам вдалося вичерпно пояснити присутнім особливості роботи ОСН та на прикладі успішних історій мотивувати до дій», – розповідає керівниця ГО «Волинський Інститут Права» Ірина Гайдучик.

Це звісно не все, що планується зробити для досягнення задуманого. Зокрема, в травні відбудеться зустріч з активними мешканцями і посадовцями Шацької громади та подібне навчання у Старовижівській громаді. Чи створяться після цього нові органи самоорганізації населення? Відповісти на це мають посадовці та активні мешканці згаданих ТГ. Водночас, ми знаємо відповідь на інше питання, яке зараз часто виникає.

 Чи на часі створення ОСН і їх діяльність, як така? На правду, воно тотожне з іншим – чи на часі зараз розвивати громади? Адже діяльність органів самоорганізації населення якраз про це. В тих регіонах, де нині спостерігається відносний спокій, дуже важливо прикласти максимальних зусиль для розвитку. Чим більше осіб буде залучено в цьому процесі, тим кращих результатів вдасться досягти. Водночас, є й ще інший кут зору! Повномасштабне вторгнення агресора активізувало людей. Чимало українці допомагають військовим, вимушено переселеним, чергують на локальних блок-постах. Тому, дуже мудро нині скерувати частину такого запалу на вирішення актуальних місцевих проблем через діяльність ОСН. Врешті-решт, міцна і розвинута Україна – це наша спільна мета. Тому, й досягати цього найкраще разом.

Довідково:

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

 

Новини

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями
Пт, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.

У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії
Ср, 07.02.24
У Локачах публічну бібліотеку планують перетворити в Центр комунікації і взаємодії

Волинський Інститут Права організував зустріч з обміну досвідом між Локачинською та Зимнівською громадами. Представниця Зимного розповіла про досвід запуску Центру комунікації і взаємодії

Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини
Пт, 02.02.24
Волинські посадовці переймали успішні досвіди співпраці з жителями від колег із Рівненщини та Вінничини

Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА зібрав активістів і представників Боратинської, Вишнівської, Володимир-Волинської, Горохівської, Зимнівської, Ківерцівської, Локачинської, Любешівської, Рожищенської та Шацької місцевих рад, аби розповісти про кращі практики реалізації інструментів владно-громадської взаємодії в умовах воєнного часу

Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську
Ср, 17.01.24
Як впливати на життя в громаді: навчання в Горохові та Нововолинську

Волинський Інститут Права організував навчальні зустрічі для нових мешканців й активних жителів Нововолинська та Горохова. Учасники та учасниці дізнавалися про інструменти, які допоможуть їм більше та якісніше впливати на зміни в своїх громадах.