Новини

Володимир-Волинська громада працює над творенням нової ветеранської політики

Ср, 03.07.24

Після початку повномасштабного вторгнення нової актуальності та гостроти набуло питання формування політики щодо ветеранів. Важливо не лише чекати змін у цій сфері на державному рівні, а й працювати самостійно на рівні громад. Усвідомлюючи це, громадський сектор Володимир-Волинської громади спільно з місцевою владою у рамках проєкту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині» за сприяння Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» взялися працювати з цим складним, але вкрай важливим для нашого суспільства напрямом. 

За час своєї роботи команді вдалось малими кроками запровадити ряд змін, що покликані зробити якомога комфортнішим перебування ветерана у цивільному житті. У ЦНАПі відкрили окреме вікно, де учасники бойових дій, не чекаючи в черзі, можуть отримати відповіді на свої питання. На сайті міськради запустили окремий розділ, де зібрані всі актуальні дані, які можуть цікавити ветеранів – виплати, медичні допомоги і навіть проведення дозвілля. Також завдяки налагодженню діалогу між місцевою владою та громадськими організаціями, які опікуються питанням воїнів, відкрили простір «Ветеран Хаб». 

Більше про реалізацію проєкту читайте у матеріалі. 

Проєкт розпочався із дослідження громадської думки. Зокрема, були проведені фокус-групові дослідження, анкетування та діалогові заходи, під час яких громадськість визначила пріоритетні проблеми у громаді. Більшість учасників підтримали ідею взятися за вирішення питання реадаптації учасників бойових дій.

Тож у лютому в Володимирі створили комісію з питань співпраці, до якої увійшли представники громадських організацій, що опікуються питаннями ветеранів та членів їхніх родин («Ветеран Хаб», «Крила матері»), начальники відділів та управлінь міської ради, представники центру зайнятості та ЦНАП.

«Мета нашої діяльності – це узгоджене і прозоре прийняття рішень за допомогою інструментів владно-громадської комунікації задля забезпечення підтримки ветеранів та формування нової ветеранської політики. Ми хочемо, щоб ветеранам, які повертаються, було комфортно проживати в нашій громаді», – зазначає виконавча директорка Агенції регіонального розвитку Прибужжя Ірина Пикалюк.

Завдання масштабне і включає чимало компонентів. У Володимир-Волинській громаді розпочали роботу з базового рівня – налагодження інформування. Адже учасники бойових дій після повернення у цивільне життя мають багато питань щодо виплат, медичної допомоги та інших послуг. Аби допомогти їм знайти ці відповіді, на сайті Володимирської міськради запустили окремий розділ «Ветеранам». У переліку – відповіді на поширені питання, наприклад, як оформити статус учасника бойових дій, де можна отримати медичну допомогу, чи є компенсація на придбання житла і навіть як можна провести дозвілля.

«Інформації зараз багато, але її шукати по різних сайтах дуже незручно. А тепер є можливість знайти відповіді на свої питання на одному сайті, де все систематизовано за розділами. Можливо, для когось це здається невеликою роботою, але насправді щоб зібрати всі ці дані варто було добре попрацювати», – зазначає Ірина Пикалюк.

Наступним етапом стало відкриття у місцевому ЦНАПі адмінсервісу «Ветеран». Це окреме вікно для учасників бойових дій. Завдяки йому ветеранам не потрібно чекати у чергах за консультацією.

«За час роботи цієї адмінпослуги, а це понад два місяці, у нас було 405 звернень, – констатує заступниця начальника управління ЦНАП Юлія Крижановська. – Це вікно створене, що максимально наблизити послуги до ветеранів та зробити для них зручні умови. Бачимо з досвіду, що послуга користується попитом».

Громадська організація «Ветеран Хаб» підняла питання перед міською владою про відкриття у Володимирі ветеранського простору. Завдяки тому, що між активістами та представниками місцевої влади був налагоджений діалог, багато часу на вирішення цієї проблеми не знадобилось. У квітні за сприяння міськради, яка виділила приміщення та меблі, на вулиці Івана Франка відкрили простір «Ветеран Хаб», який є ще одним майданчиком, де учасники бойових дій можуть отримати консультації на різну тему. 

«Я особисто спілкувався з підприємцями, які допомогли укомплектувати це приміщення. Це дуже корисна справа, бо маємо підтримувати людей, які повернулися з війни, які повинні адаптовуватися до цивільного життя», – відзначає міський голова Ігор Пальонка

Постійний прийом там веде радниця міського голови з питань ветеранів Наталія Микита. Окрім цього, є можливість прийти на прийом до психологині Олени Токарєвої. Вона також проводить «кола підтримки» для сімей військовослужбовців.

«Дуже багато військових, на жаль, соромляться приходити та говорити про себе. Тож ми працюємо в цьому напрямку, щоб кожного і кожну витягнути, а також витягнути все те, що у них всередині», – пояснює Наталія Микита.

У рамках комісії співпраці учасники запропонували ще одну ідею – створити міжфракційну депутатську групу, яка опікуватиметься питаннями ветеранів. Ініціаторка її створення, депутатка Оксана Виваль, каже, що важливо обговорювати рішення на таку вкрай чутливу тему ще до сесій, узгоджуючи їх з усіма сторонами.

«Міжфракційне об’єднання депутатів – той майданчик, який у подальшому дасть можливість зрушити процеси на рівні місцевої влади. У нас повинне бути розуміння ветеранів на рівні органів влади та загалом у суспільстві, а для цього треба провести якісну інформаційну кампанію і нагадувати мешканцям про те, що людина, яка пішла воювати, потребує постійної підтримки навіть після демобілізації», – додає депутатка.

24 червня відбулося підготовче засідання, у межах якого до ініціативи долучились десять депутатів. Наразі триває робота над формуванням положення про створення міжфракційної групи. Після цього питання про її створення буде озвучено на черговій сесії Володимирської міської ради.

У рамках проєкту проводили й ряд навчань. Зокрема, активісти поспілкувались із експертом Костянтином Татаркіним – ексрадником Міністра у справах ветеранів та керівником директорату Мінветеранів. У червні відбулась зустріч із керівником «Ветеранського Бізнес Хабу» міста Львова Павлом Зведенюком, на якій учасники дізнались про найкращі практики роботи з ветеранським середовищем, діючі програми підтримки військовослужбовців та членів їхніх сімей, можливості для ветеранів, а також постратегували щодо шляхів розвитку ветеранських організацій. Також активісти відвідали ветеранський простір «Плюс Плюс» у Луцьку, аби обмінятись досвідом.

Ірина Пикалюк додає: формування нової ветеранської політики – це тривалий процес. Але судячи з результатів проєкту та перших досягнень у цьому напрямі, фундамент закласти вдалося. На її думку, дуже важливо те, що між представниками влади та громадськості налагоджений діалог.

«Ми всі свідомі того, що це лише початок і попереду багато роботи на благо громади і ветеранського середовища. Ветерани повертаються зі своїми питаннями і проблемами, тому треба, щоб громадськість і влада об’єднувались, спільно намагались вирішувати ці проблеми і максимально допомагали», – підсумовує Ірина Пикалюк.

Цей матеріал створено ГО «Волинський Інститут Права» в рамках гранту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Підписуйтесь на наші соцмережі:

Facebook: https://www.facebook.com/VolynskyyInstytutPrava

Instagram: https://www.instagram.com/vol.vip/

Telegram: https://t.me/VIPLutsk

 

Новини

Рівні права для жінок та чоловіків. Як у Здолбунові працюють над темою гендерної рівності
Пт, 06.09.24
Рівні права для жінок та чоловіків. Як у Здолбунові працюють над темою гендерної рівності

Завдяки адвокаційному гранту ГО «Жінки в громаді» провела ряд заходів у Здолбунівській громаді на тему гендерної рівності, а також проадвокатувала створення Координаційної ради з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

«Відчувати, що ти не один». Як у Торчинській громаді підтримують військовослужбовців та їхні родини
Ср, 28.08.24
«Відчувати, що ти не один». Як у Торчинській громаді підтримують військовослужбовців та їхні родини

Завдяки ефективній адвокаційній кампанії, проведеній ГО «Чарівне янголятко», у громаді організували низку заходів для родин військовослужбовців, а також ініціювали прийняття програми підтримки військових та їхніх родин на 2025 та 2026 роки.

У Турійську та Камені-Каширському провели фокус-групові дослідження
Пн, 19.08.24
У Турійську та Камені-Каширському провели фокус-групові дослідження

Волинський Інститут Права досліджує думку жителів щодо стану владно-громадської співпраці у громадах.

Центр громадських консультацій у Локачах допомагає налагоджувати владно-громадський діалог
Ср, 07.08.24
Центр громадських консультацій у Локачах допомагає налагоджувати владно-громадський діалог

Центр громадських консультацій та комунікацій – це простір, де влада та жителі можуть зустрітись на рівних та обговорити важливі для громади проблеми. Такі зустрічі покращують діалог та сприяють налагодженню якісної владно-громадської співпраці.

Перші результати впровадження шкільного бюджету у Зимнівській громаді
Пн, 05.08.24
Перші результати впровадження шкільного бюджету у Зимнівській громаді

Під час реалізації проєкту учні пройшли низку тренінгів з написання проєктних заявок та навчились проводити інформаційні кампанії. А сільська рада, побачивши зацікавлення учнів роботою місцевого самоврядування, вирішила проводити у громаді дні молоді.

«Говорити чесно і правдиво». У Рожищенській громаді працюють над покращенням владно-громадського діалогу
Чт, 01.08.24
«Говорити чесно і правдиво». У Рожищенській громаді працюють над покращенням владно-громадського діалогу

Завдяки проєкту у представників органів місцевого самоврядування з’явилось розуміння, що комунікувати з жителями треба постійно. Тож у міськраді вже почали працювати над новою комунікаційною стратегією.

«Ми змогли відірвати дітей від гаджетів». Як у Вишнівській громаді реалізували шкільний бюджет
Пн, 29.07.24
«Ми змогли відірвати дітей від гаджетів». Як у Вишнівській громаді реалізували шкільний бюджет

Проєкт не лише дав змогу учням освоїти основи проєктного менеджменту та реклами, а й дав відчуття, що долучатись до змін можна тут і зараз.

Спільне покращення благоустрою: як у Любешівській громаді проводили аудити безпеки
Чт, 25.07.24
Спільне покращення благоустрою: як у Любешівській громаді проводили аудити безпеки

Активісти та представники влади спільно обстежили територію селища Любешів та склали список зауважень щодо благоустрою та інфраструктури, над вирішенням яких працюють разом.