Новини

У Маневичах вчились результативно вирішувати наболіле

Вт, 26.10.21

        Освітяни та представники громадського сектору з Маневич, Любешова та інших населених пунктів Камінь-Каширського району  використали рідкісний шанс повчитись основ адвокації. Зокрема, на початку жовтня вони взяли участь у навчанні «Планування та реалізація адвокаційних кампаній для відстоювання прав та інтересів жителів громад в процесі здійснення місцевої політики», що відбулося в Маневичах.

         «У нас дуже рідко організовуються такі заходи. Тому, як тільки я дізналась про таку можливість, відразу вирішила взяти участь у заході. Найціннішими для мене стали знання як і з ким правильно будувати діалог для вирішення актуальних суспільних проблем. Мало просто обговорювати проблеми один з одним, треба їх озвучувати владі і знати як досягнути змін», – розповіла маневиччанка Оксана Пилипчук.

         А спільних проблем, як виявилось під час аналізу, багато. Тому сконцентрувались на тих, які потребують найшвидшого вирішення. Насамперед це інфраструктура доріг і міського простору в питанні освітлення, доступності проїзду і велодоріжок. Друге – це питання працевлаштування. Як вибудовувати адвокаційні кампанії для змін у цих напрямках – роз’яснювала тренерка заходу, юристка громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Марія Красненко:

         «Вперше за час реалізації подібних тренінгів на Волині були озвучені самі ці теми. А ще важливо, що саме у Маневичах усі зміни ми обговорювали через призму інклюзії. Я завжди намагаюся звертати увагу на цей аспект, але тут він був особливо важливим, бо ми обговорювали безбар'єрність в різних сферах. Це свідчення того, що ця тема приймається людьми в громадах і вони готові до змін».

        Директор гімназії Микола Шукалович з колегами на навчання приїхали з Любешовської громади. Впевнені, що набуті знання зможуть використати для покращення освітнього середовища учнів та налагодження ефективнішої роботи із батьками.

         «Колектив нашого навчального закладу молодий і прагне позитивних змін. В нас проводиться багато позакласної роботи і кожне навчання – це шанс запровадити в нас цікаві ініціативи» – підкреслив Микола Шукалович.

         Попри невелику частку приміщень, куди без проблем можна дістатись людині з інклюзією, участь у навчаннях завжди намагається взяти і голова ГО «Довіра» Наталія Шишолік

         «Для мене дуже важливо змінювати Маневицьку громаду. Оскільки я працюю для захисту прав людей з інвалідністю, в мене є задумка адвокаційної кампанії, яку  не наважувалася розпочати через брак знань. Після цього заходу я обов’язково почну діяти. Насправді, не лише в маленьких містах і селах люди не знають як діяти, щоб змінювати щось, це стосується і великих міст. Думаю в кожній громаді, де  відбулись такі навчання, знайдеться кілька мешканців, які розпочнуть діяти, використовуючи здобуті знання», – вважає Наталія.

         Аби вміти застосувати теорію на практиці, учасники навчання виконували різноманітні завдання. Це дало змогу не лише засвоїти матеріал, а й налагодити особисті контакти.

         «Такі навчання – це лише перший етап проєкту «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики». До речі, крім Маневич, подібні заходи вже відбулися у Луцьку, Володимирі-Волинському та Ковелі. Далі буде оголошено грантовий конкурс і всі учасники наших навчань матимуть можливість подати свої адвокаційні проєкти. Найкращі ініціативи отримають кошти для реалізації задуманого», - розповіла організаторка заходу, керівниця ГО «Волинський Інститут Права» Ірина Гайдучик.

         Про те, які саме ідеї отримають шанс на розвиток через застосування адвокаційних кампаній, читайте у наших наступних матеріалах.

         Довідково: Вищезгадані адвокаційній навчання відбулися в рамках проєкту «Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині для запровадження сталих демократичних принципів формування та реалізації місцевої політики», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»