Новини

ТОП 5 ініціатив Волинського Інституту Права у 2021-му році

Пт, 28.01.22

«Який насичений січень, але в лютому трохи відпочинемо. Який насичений лютий, але в березні трохи відпочинемо. Який насичений березень…»

З такими словами минув 2021-ий рік Волинського Інституту Права (ВІП). Проєктів було чимало і в кожному ми віддавались на повну. Водночас, продовжуючи традицію започатковану у 2018-му, не обійдеться без визначення ТОП 5 наших найважливіших минулорічних ініціатив. Тому, як то кажуть, поїхали!

Конкурс міні-грантів в рамках програми «Київський діалог»

У червні шість команд волинських громад було відібрано до участі в проєкті українсько-німецької програми підтримки локальних ініціатив «Київський Діалог». А далі було організовано дві частини Школи адвокації та партисипації, завдяки якій громадські активісти і посадовці отримали чимало знань про те, як  бути дієвим на місцях.

Наступний крок – Конкурс, за результатами якого було відібрано п’ять з семи поданих учасниками Школи проєктів. А саме: «Профорієнтаційний кемпінг OPEN YOURSELF – ВІДКРИЙ СЕБЕ» від ГО «МолоДіжка» (Торчин);  «Дорога безпечного життя» від ГО «Школа безпеки та виживання дітей «ТИВЕР» (Ківерці); «Живи відповідально – сортуй сміття» від ГО «Вікторія» (Годомичі); «Екоторбинка і я – чиста громада моя» від ГО «Центр сімейної культури» (Голоби) ; «Відсортуй сміття – подаруй майбуття» від ГО «Еколого-культурне об’єднання «Буг» (Шацьк).

«Проєкт особливий тим, що не просто підтримує ідеї, а формує владно-громадські команди змінотворців. Таким чином, вони не лише краще можуть налагодити контакти одне з одним, а й разом реалізувати важливі та корисні для їх громад ініціативи» – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Реалізація цієї ініціативи відбулася в рамках проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Спільне публічне звітування громадського сектору Волині

Якщо вже мова зайшла про традиції, то ніяк без цієї ініціативи, яку разом з колегами реалізовуємо третій рік поспіль. У 2020-му  участь в заході взяло 9 громадських організацій: ВІП, Творче об‘єднання «Гармидер», Молодіжна Платформа, Центр журналістських розслідувань «Сила правди», Розвиток мікрорайонів міста, Розвиток Волині, Луцький відокремлений підрозділ Фундації регіональних ініціатив, Станція Добра (Ківерці); Княгининівська спілка учасників АТО, Волинський осередок Федерації дебатів України.

Усі спікери не просто так були одягненні в захисні медичні халати, адже крім звітування багато йшлося про «короновірусні виклики» для місцевого громадського сектору.

«Зібралися дуже різні організації, але є у нас і спільне. Зокрема, кожен тоді відзначив, що 2020-ий був складний, але наповнений різними заходами та ініціативами. Можна навіть сказати, що виклики карантину додали ще більше стимулів до активної роботи», – вважає менеджер з комунікації Волинського Інституту Права Дмитро Безвербний

Підтримка реалізації реформи освіти в територіальних громадах (ТГ)

У минулому році, як і в попередніх, Волинський Інститут Права продовжив працювати у напрямку стратегічного планування впровадження освітньої реформи в громадах із використанням інструментів громадської участі.

Завдяки проєкту  «Діалог, як інструмент порозуміння та ухвалення рішень у громаді» команда ВІПу допомогла розробити Плани розвитку освіти Павлівської та Торчинської громад. Весь цей процес супроводжувався публічними заходами – засідання фокус-груп; обговорення; опитування думки учнів, батьків та вчителів; тренінги. Подібна ініціатива, але вже у Рожищенській та Любешівській ТГ в рамках проєкту «Запровадження якісної комунікації та взаємодії влади та громади для успішної» розпочалася в 2021-му і продовжується реалізовуватися в 2022-му.

«Є декілька особливостей таких наших проєктів. По-перше, це фахова допомога незалежного експерта. По-друге, обговорення освітніх проблем громад у широкому діалозі. По-третє, крім власне напрацювання Планів, освітяни та посадовці мають можливість дізнаватися нову інформацію під час унікальних для їх громад зустрічей. Ну і звісно все це сприяє розробці локальних рішень, які регулюють безбар’єрність використання інструментів громадської участі та впливу» – зазначає проєктна менеджера Волинського Інституту Права Людмила Василюк.

Зауважимо, що всі ці активності відбулися за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Підтримка напрацювання екологічної політики в громадах

Новий напрям, над яким ми почали працювати на початку 2021-го і продовжуємо це робити  в цьому році, – це допомога в напрацюванні змін до Стратегії розвитку у частині охорони довкілля. Яскравий приклад – проєкт «Запровадження системної роботи Голобської територіальної громади у напрямі охорони довкілля». Важливо, що крім обговорень та безпосередньо розробки вже згадуваного документу, в рамках цієї ініціативи ми організували дві еко-акції. Останні передбачали не лише прибирання території, а й тематичні майстер-класи, квести і вікторини.

«Заходи були різні, адже ми хотіли не лише в широкому колі розробити відповідні зміни до Стратегії, а й привернути увагу мешканців і посадовців громади до питань екології. З огляду на те, що депутати підтримали на сесії наші напрацювання, а учасники і фокус-груп, і обговорень, і акцій дякували нам за роботу, то проєкт вдався» – ділиться своїми думками фінансова менеджера Волинського Інституту Права Богдана Кравчик.

Зауважимо, що робота в цьому напряму й далі триває. Так, в листопаді ВІП розпочав проєкт «Супровід Смідинської громади у процесі реалізації заходів із охорони довкілля». Завершити його передбачено вже у цьому році.

Як і у випадку попереднього нашого ТОПу, всі ці активності відбулися за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Посилення адвокаційних спроможностей громадського сектору Волині

Щоб вирішувати навіть невеликі суспільні проблеми на місцях, потрібно кілька факторів: бажання змін, готовність їх впроваджувати та знання того, як це робити. Саме все вище перераховане об’єднало представників громадського сектору та місцевого самоврядування, викладачів та учнів у серії воркшопів «Планування та реалізація адвокаційних кампаній для відстоювання прав та інтересів жителів громад в процесі здійснення місцевої політики». Ці заходи відбулися восени у Луцьку, Ковелі, Володимирі-Волинському та Маневичах.

 «Увагу учасників я акцентувала на двох моментах. Перший – це особливості усіх етапів адвокаційних кампаній і чим їх наповнювати. А друге про що ми говорили – це робота із стейкхолдерами (авт. зацікавленими сторонами). Адже їх правильне визначення та залучення є важливою засадою успішної адвокаційної кампанії», – розповідає про воркшопи їх тренерка, юристка громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Марія Красненко.

Але на цьому все не завершилося. Далі ми оголосили конкурс адвокаційних проєктів, результати якого скоро оголосимо. Тому, ще одна ініціатива, яку ВІП почав у 2021-му, матиме продовження вже у новому році. Реалізовується все це за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Ось такий ТОПчик видався! Більше та детальніше про нашу роботу в минулому році ви зможете дізнатися під час спільного цьогорічного публічного звітування (до речі, якщо хочете долучитися, то пишіть/дзвоніть). А ще, дякуємо усім тим, з ким ми у 2021-му діяли, щоб творити зміни. Рухаємося далі і без вас ніяк, друзі!

Новини

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями
Пт, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.