Новини

Смідинська громада долучилася до антикорупційного проєкту

Пт, 21.02.20

«Корупція» - слово, яке в пересічного Українця викликає багато питань, міркувань та емоцій. За результатами дослідження «Індексу сприйняття корупції», що проводила міжнародна організація Transparency International  у 2019 році, Україна набрала 30 балів зі ста можливих (на два менше, ніж у 2018-му)  і посіла 120-е місце. Поруч з нами у рейтингу - Киргизстан, Азербайджан та Джибуті.

Водночас, варто пам’ятати, що українське законодавство до поняття «корупції» відносить не лише отримання неправомірної вигоди, а й порушення, заповнення декларацій та вимог щодо конфлікту інтересів. Тому, випадки, коли до переліку "страшних корупціонерів" потрапляють посадовці, які не знають профільного законодавства, непоодинокі.

В у мовах, коли у центральної влади немає ні належних ресурсів, ні коштів для антикорупційного просвітництва в регіонах, на допомогу місцевому самоврядуванню приходять громадські активісти. Так, ініціатива «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що реалізовується громадською організацією «Доброчин» у партнерстві з Мережею Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії, має на меті не лише інформування посадовців, а й вдосконалення місцевих антикорупційних документів.

Проєкт реалізовується у Волинській, Львівській, Чернігівській, Одеській, Миколаївській,  Херсонській, Дніпропетровській та Луганській областях. На Волині до цієї ініціативи залучили Смідинську громаду.

«Ця ОТГ – єдина, яка зголосилася до участі в цьому проєкті. Рада, що тут не злякалися "страшного" словосполучення «антикорупційне законодавство» та готові до вдосконалення місцевих нормативних документів у даному напрямку», - зазначає керівниця Волинського Інституту Права (партнерської організації проєкту) Ірина Гайдучик.

Перша зустріч в рамках вищезгаданої ініціативи відбулася у вівторок, 18 лютого, в Смідині. Під час заходу, присутні посадовці змогли поспілкуватися з профільною експерткою, головою ГО «Центр громадської адвокатури» Тетяною Яцків та більше дізнатися про те, що буде реалізовано в рамках цього проєкту.

«Розробка та прийняття антикорупційних документів стала хорошою практикою для ОТГ, яка дозволяє якісно відрізнятися громаді як такій, що прагне забезпечити впровадження передбачених законодавством заходів. Участь в таких ініціативах сприяє не тільки покращенню підзвітності, прозорості та відповідальному управлінню, а й формуванню позитивному іміджу для потенційних інвесторів та донорів», - зазначила Тетяна Яцків.

В рамках проєкту, у Смідинській громаді передбачено проведення майстер-класів, дискусії, презентаційних заходів і, як результат, розробка програми заходів запобігання корупції та роботи із конфліктом інтересів.

Діяльність проходить в рамках проекту Центру Доброчин «Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні», що виконується за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди та у партнерстві з Мережею* Ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії.

*Волинський Інститут Права (Волинська область), Центр Громадської Адвокатури (Львівська область), Асоціація сприяння самоорганізації населення (Одеська область), Фонд Розвитку міста Миколаєва (Миколаївська область), Причорноморський Центр Політичних і Соціальних досліджень (Херсонська область), Громадська Ініціатива Луганщини (Луганська область), Центр «Доброчин» (Чернігівська область), Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики (Дніпропетровська область).

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»