Новини

«На громадське життя я змогла подивитись з обох сторін медалі», - Заріна Дацик

Пт, 30.08.19

Моя історія співпраці із громадськими організаціями сягає далекого 2005 року, коли я, вчорашня студентка, почала працювати в управлінні молоді та спорту Волинської облдержадміністрації. У мої безпосередні обов’язки входила робота із молоддю та  громадськими організаціями. Вже тоді я почала розуміти яка це праця, які завзяті ці люди, як вони відстоюють свої ідеї і хочуть розвивати своє місто, селище, село – свою громаду. У 2013 році з чиновниці я стала громадською діячкою, бо прагнула змін та розвитку. Нині можу сповна відчути себе приналежною до тієї когорти активних та креативних, які змінюють суспільство.   

«Молодь – це не просто наше майбутнє, а й наше сьогодення»

Луцьк – невелике місто, і тут переважну більшість громадських лідерів чудово знають «в обличчя». Мені пощастило приєднатись до однієї з найбільш професійних організацій та команд – Волинського Інституту Права. Перевага організації – її системна робота. Ми планомірно працюємо із об’єднаними територіальними громадами, акцентуючи на потребі стратегічного планування та розвитку, й допомагаючи їм у цьому. Приділяємо багато уваги поінформованості громадян щодо інструментів громадської участі, адже наша мрія – крокувати все ближче до ідеалів активного та свідомого суспільства.

У Волинському Інституті Права я працюю переважно з молоддю, адже любов до роботи з цією категорією сягає ще часів мого становлення як професіонала. Глибоко переконана, що молодь – це не просто наше майбутнє, а й наше сьогодення. Сучасна молодь – це мобільні, амбіційні, креативні люди, вони хочуть вже сьогодні впливати на зміни, жити краще, відігравати важливу роль у житті громади.

Мережа хабів – об’єднання агентів змін

У 2018 році Волинський Інститут Права приєднався до Мережі хабів, що однозначно посилило нашу інституційну спроможність. За цих неповних два роки, спільно із іншими представниками Мережі хабів, ми вже реалізували низку цікавих програм, презентували різні проекти, один з яких – U-Inn 2.0: RELOAD «Перезапуск місцевої демократії». Пріоритети конкурсу якомога краще відповідають пріоритетам нашої організації й нашій щоденній роботі. І якщо хтось думає, що молодь не цікавиться місцевою демократією – це велика помилка або стереотипне судження, що й засвідчив інтерес до конкурсу. Сподіваємось, скоро на нас очікує низка цікавих, ефективних, дієвих ініціатив у сфері інклюзії та доброчесності.

 Хочу згадати й про фестиваль «uCRAZYans», який ми організували у 2018 році. Під час цього дійства найбільш потужні громадські організації Волині представляли свою діяльність у незвичному форматі – за посередництвом креативних експонатів, які «розповідали» про діяльність тої чи іншої ГО. А ще, з тих пір ми презентуємо свій новий винахід – гру «Виміряй свій громадський пульс», і мали честь проводити її навіть під час VІІ форуму організаційного розвитку громадянського суспільства у Києві, як представники Мережі хабів.

Які ще надбання від діяльності Мережі хабів? Їх безліч, але головні – обмін досвідом, наставництво й допомога, навчання, експертні поради, спільне бачення. Мережа хабів – це об’єднання тих агентів змін, які, таке відчуття, ніколи не втомлюються, бо їхня робота – це їх натхнення. Тому, у наших головах і наших серцях вже сьогодні безліч ідей для спільних проектів, про які незабаром Ви точно почуєте!

 

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»