Новини

«Моя громадська діяльність – робота, а не хобі», - історія Катерини Андрусик

Пн, 10.02.20

Громадську діяльність часто ототожнюють з волонтерством. Тобто, якщо ти громадський активіст, то маєш самовіддано працювати на благо людей без заробітної плати. Але в такому випадку постає логічне питання: за що ж тоді харчуватися, одягатися і т.д.? Одна з ймовірних відповідей: працюй, а у вільний від роботи час будь громадським діячем. Гаразд, кажу я, «але є одне але». Роботи в цій сфері так багато, що в такий спосіб якісних змін досягти нереально. Я не кажу, що не повинно бути волонтерства, але, якщо говоримо про системність, професійність, якість, то громадська діяльність має бути роботою, а не хобі.

 Волинський Інститут Права – дії творять зміни

Я почала працювати у цій сфері відносно нещодавно і, як кажуть, “випадково-невипадково”. Переїхавши з Білої Церкви до Луцька, шукала роботу і – вуаля, два роки я частина команди Волинського Інституту Права (ВІП). Наша громадська організація – одна з найдосвідченіших у Волинській області. Створена вона ще у 2010 році. Все, що ми робимо, направлено на те, щоб громадські організації та місцева влада були більш професійними. Тобто, проводимо навчання; допомагаємо розробляти різноманітні документи (статути, стратегії, дорожні карти); реалізовуємо ініціативи, які активізують мешканців громади, тощо.

Гасло Волинського Інституту Права – дії творять зміни. Ці слова не тільки про те, що ми робимо, а й про зміни в кожному з нашої команди. Наприклад, два роки тому я навіть поняття не мала, що таке громадська організація і чим вона займається; що таке проєкти і як їх реалізовувати; що таке статути, і ОТГ, і так далі… Але зараз, сама дивуюся, як мої рідні цього не знають.

Трішки про мою роботу

У Волинському Інституті Права я працюю логістом. Якщо, у нас протягом дня заплановано поїздки до п’яти ОТГ і ми скрізь приїхали вчасно – це моя робота. Якщо усі 100 учасників Волинь NGO Форуму оперативно отримають інформацію про захід – я зробила свою роботу. Якщо “глючить” сайт і потрібно з цим розібратися – це теж моя відповідальність.

Одним словом, роботи у мене – чимало, адже діяльність нашої громадської організації надзвичайно активна. На мою думку, серед найуспішніших проєктів ВІПу:

  • 10 воркшопів для представників громадського сектору Волині;
  • Фестиваль Ukrazians;
  • Фестиваль Думок у Луцьку;
  • Волинь NGO Форум.

«Один в полі не воїн»

Майже два роки тому Волинський Інститут Права приєднався до Мережі хабів громадянського суспільства України. «Один в полі не воїн», тому потрібно об’єднуватися з однодумцями. Завдяки Мережі, маємо можливість не тільки долучатися до важливих спільних ініціатив, а й допомагати громадським організаціям Волині бути більш професійними.

Зокрема, У 2019 році нашою командою було організовано 5 тематичних тренінгів для громадських активістів, які спрямовані на покращення їх професійних навичок. Тему кожного навчання, шляхом онлайн-голосування, визначали його учасники. Таким чином, більше 70 волинян змогли покращити свої навички у публічному виступі, стратегічному плануванні, організаційному лідерстві, волонтерстві, соціальному підприємництві та базових інструментах громадської організації.

Зауважу, що ми не лише організовуємо ці воркшопи, а й самі беремо в них активну участь. Адже навчання не лише сприяють покращенню професійних навичок кожного, а й допомагають простим колегам стати справжньою командою.

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»