Новини

“Кращого місця ніж тут у нас навряд вже буде”. Історія переселенки, яка оселилася на Волині

Пн, 13.03.23

Пані Наталія - переселенка з Авдіївки. Через війну 67-річна жінка була змушена вже вдруге залишити все: своє рідне місто, квартиру і те, що нажила працюючи на Авдіївському коксохімі. Тепер вона мешкає у притулку в селі Дубище біля Рожища. Раніше це була амбулаторія, а тепер прихисток для таких, як пані Наталія. 

 

 

Тут вона живе разом із 34-річною донькою і 12-річною онукою вже майже півроку. 

Вперше втікати від війни довелося в 2015-му. Тоді вона разом із рідними пересиділа найстрашніше в Покровську (до 2016-го - Красноармійськ). 

- “Той жах, який ми пережили… Мало хто його розуміє. Коли війна починалася, води не було, ми з моєю трирічною онукою встали в чергу за водою, а довкола на землі червоні крапельки: “Бабусю, це компотик вишневий, а де ж самі вишеньки?”. І тут я дізнаюся, що вчора тут стояли розмовляли 11 людей і їх усіх підкосило. Тільки двоє залишились в живих. Онука думає, що то компотик, а це людська кров і от ми по людській крові ходимо, а води ж треба”.

Потім, коли ситуація стабілізувалася і в Авдіївці стало відносно безпечно, вони  повернулися. Однак пережиті тоді жахи повторилися 24 лютого 2022 року.

- “Цього разу з Авдіївки ми виїхали 16 березня. Після того, як прилетіло в дах нашого будинку. Двох бабусь в сусідньому під’їзді вбило. Ми з дому вискочили в чому були і в сусідній підвал. І звідти вже вибиралися евакуаційними автобусами. Нам ледве це вдалося. Били по колесах. Довелося пересісти в інший автобус. Молилися всю дорогу, щоб доїхати. Я як навіжена кричала “Господи, зі мною дитина їде. Спаси і сохрани!””.

Цього разу вони також вибралися в Покровськ. Однак, за два тижні довелося їхати далі. Кілька днів у Тернополі, пару місяців у Ківерцях і Дерно. Врешті жінка разом із рідними опинилася в цьому притулку. Приміщення було не надто адаптоване для постійного проживання багатьох людей. Тож було складно налагодити побут.

- “А ще в нас же нічого не було. В чому, як то кажуть, приїхали. Добре, що ця моя спідниця не треться не мнеться і у цій куртці я й приїхала. Нічогісінько не взяла. Якось ходила гуманітарку вибрати, але на мою комплекцію складно щось знайти. Пам'ятаю, як копирсалася в тому одязі, а з мене сльози течуть, думаю, що все своє залишила, а тепер риюся в чужому. Співробітниця приміщення, де ці всі речі звозять, підійшла до мене і питає, чи хтось мене образив. А я кажу, що ні. На кого тут ображатися?

 

 

Прати цей одяг також було проблемно.

- “Раніше прали вручну. Добре, що тепер нам передали пральну машинку”.

 

 

Пральну машинку, електроплиту, постіль, побутову хімію і засоби гігієни для цього прихистку передав Волинський Інститут Права за підтримки програми Європейський Обмін гГмбХ (КИЇВСЬКИЙ ДІАЛОГ). Допомогу отримали й переселенці, які мешкають у Горохівській громаді та в Володимирі.

- “Добре, що нам так допомагають. Бо без цього не знаю, як би ми були. А так, я маю можливість з пенсії помогти онучці. Христині вже 12. Вчиться дистанційно в Авдіївській школі. Вона чи не єдина відмінниця з дітей-переселенців на Волині. Кругла відмінниця. Оце нещодавно від Рожищенської громади їй для навчання навіть ноутбук подарували”

 

 

А ще, каже жінка, побутової хімії та засобів гігієни завжди не вистачає, тож те, що привезли - дуже на часі. Також вона радіє і новенькій постелі, а особливо демісезонній ковдрі, яка підійде і для холодної пори, і для літа. Бо, впевнена пані Наталія, пробути тут їм доведеться ще не одне літо.

- “Неймовірно сумую за Авдіївкою. У нас там все було. Але не вірю, що ми туди повернемося, бо її вже не існує. Кращого місця ніж тут у нас навряд вже буде”

 

 

 

Новини

Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни
Пт, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»