News

“Кращого місця ніж тут у нас навряд вже буде”. Історія переселенки, яка оселилася на Волині

Mon, 13.03.23

Пані Наталія - переселенка з Авдіївки. Через війну 67-річна жінка була змушена вже вдруге залишити все: своє рідне місто, квартиру і те, що нажила працюючи на Авдіївському коксохімі. Тепер вона мешкає у притулку в селі Дубище біля Рожища. Раніше це була амбулаторія, а тепер прихисток для таких, як пані Наталія. 

 

 

Тут вона живе разом із 34-річною донькою і 12-річною онукою вже майже півроку. 

Вперше втікати від війни довелося в 2015-му. Тоді вона разом із рідними пересиділа найстрашніше в Покровську (до 2016-го - Красноармійськ). 

- “Той жах, який ми пережили… Мало хто його розуміє. Коли війна починалася, води не було, ми з моєю трирічною онукою встали в чергу за водою, а довкола на землі червоні крапельки: “Бабусю, це компотик вишневий, а де ж самі вишеньки?”. І тут я дізнаюся, що вчора тут стояли розмовляли 11 людей і їх усіх підкосило. Тільки двоє залишились в живих. Онука думає, що то компотик, а це людська кров і от ми по людській крові ходимо, а води ж треба”.

Потім, коли ситуація стабілізувалася і в Авдіївці стало відносно безпечно, вони  повернулися. Однак пережиті тоді жахи повторилися 24 лютого 2022 року.

- “Цього разу з Авдіївки ми виїхали 16 березня. Після того, як прилетіло в дах нашого будинку. Двох бабусь в сусідньому під’їзді вбило. Ми з дому вискочили в чому були і в сусідній підвал. І звідти вже вибиралися евакуаційними автобусами. Нам ледве це вдалося. Били по колесах. Довелося пересісти в інший автобус. Молилися всю дорогу, щоб доїхати. Я як навіжена кричала “Господи, зі мною дитина їде. Спаси і сохрани!””.

Цього разу вони також вибралися в Покровськ. Однак, за два тижні довелося їхати далі. Кілька днів у Тернополі, пару місяців у Ківерцях і Дерно. Врешті жінка разом із рідними опинилася в цьому притулку. Приміщення було не надто адаптоване для постійного проживання багатьох людей. Тож було складно налагодити побут.

- “А ще в нас же нічого не було. В чому, як то кажуть, приїхали. Добре, що ця моя спідниця не треться не мнеться і у цій куртці я й приїхала. Нічогісінько не взяла. Якось ходила гуманітарку вибрати, але на мою комплекцію складно щось знайти. Пам'ятаю, як копирсалася в тому одязі, а з мене сльози течуть, думаю, що все своє залишила, а тепер риюся в чужому. Співробітниця приміщення, де ці всі речі звозять, підійшла до мене і питає, чи хтось мене образив. А я кажу, що ні. На кого тут ображатися?

 

 

Прати цей одяг також було проблемно.

- “Раніше прали вручну. Добре, що тепер нам передали пральну машинку”.

 

 

Пральну машинку, електроплиту, постіль, побутову хімію і засоби гігієни для цього прихистку передав Волинський Інститут Права за підтримки програми Європейський Обмін гГмбХ (КИЇВСЬКИЙ ДІАЛОГ). Допомогу отримали й переселенці, які мешкають у Горохівській громаді та в Володимирі.

- “Добре, що нам так допомагають. Бо без цього не знаю, як би ми були. А так, я маю можливість з пенсії помогти онучці. Христині вже 12. Вчиться дистанційно в Авдіївській школі. Вона чи не єдина відмінниця з дітей-переселенців на Волині. Кругла відмінниця. Оце нещодавно від Рожищенської громади їй для навчання навіть ноутбук подарували”

 

 

А ще, каже жінка, побутової хімії та засобів гігієни завжди не вистачає, тож те, що привезли - дуже на часі. Також вона радіє і новенькій постелі, а особливо демісезонній ковдрі, яка підійде і для холодної пори, і для літа. Бо, впевнена пані Наталія, пробути тут їм доведеться ще не одне літо.

- “Неймовірно сумую за Авдіївкою. У нас там все було. Але не вірю, що ми туди повернемося, бо її вже не існує. Кращого місця ніж тут у нас навряд вже буде”

 

 

 

News

Fri, 19.04.24
Яких інтеграційних заходів потребують ВПО на третьому році війни

Волинський Інститут Права поспілкувався із ВПО, які мешкають у різних регіонах Волині, представниками громадських організацій та влади, аби з’ясувати відповідь на питання: яких інтеграційних заходів потребують внутрішньо переміщені особи.

Tue, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Thu, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Tue, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Tue, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Tue, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Tue, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

Tue, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»