Новини

Чим займаються молодіжні працівники на Волині?

Пт, 21.02.20

Побутує думка, що робота з молоддю не потребує якихось додаткових вмінь. Головне -  переживай за «підростаюче покоління» і все в тебе вийде. Водночас, якщо користуватися тільки таким принципом, то виявиться, що привернути їх увагу неймовірно важко, а залучити до реалізації тих чи інших ініціатив «не для галочки» взагалі нереально. Той хто ефективно хоче працювати з молодими людьми добре розуміє, що без неформальної освіти не обійтися. Адже дізнатися про сучасні тенденції розвитку молоді, навчитися креативних підходів в роботі з нею, краще зрозуміти актуальну проблематику, надихнутися на реалізацію цікавих проектів можна лише відвідуючи різноманітні тематичні  навчання та лекції.

З 2014 року в Україні діє програма «Молодіжний працівник», що об’єднує людей різного віку та професій, які працюють з молоддю. Окрім навчання, програма передбачає грантову підтримку ініціатив випускників курсу «Громадянська освіта для молодіжних працівників». На приклад, у Волинській області в листопаді 2019 року було визначено 5 проєктів, що були підтримані в рамках вищезгаданої програми і нині реалізовуються. Що це за ініціативи? – читайте далі.

«Захисти себе Fest»

Як поводити себе під час нападу, як не «повестися» на шахраїв в Інтернеті, як надати першу медичну допомогу - про це і не тільки лучанки могли дізнатися під час фестивалю «Захисти себе Fest». Також, під час  дійства  була створена мапа проблемних та небезпечних місць  Луцька, яку згодом передали до відповідних владних органів для того, щоб на ці місця звернули особливу увагу. Щоб ще більше актуалізувати проблематику проєкту, було створено та поширено буклети «5 кроків самозахисту». Ця друкована продукція містить поради експертів щодо того, як  оберігати себе.

«Захисти себе Fest» покликаний надати знання щодо різних видів самозахисту, нагадати жінкам та дівчатам, що кожна  має право на гідне, безпечне життя. А будь-яку проблемну  життєву ситуацію можна вирішити, не соромлячись звертатися за допомогою до фахівців. Під фестивалю, його учасниці мали можливість познайомитися з тими, хто може «кинути рятівний круг», - зазначає керівниця ініціативи, тренерка програми  «Молодіжний працівник», аспірантка спеціальності соціальна робота Світлана Мілінчук.

Проєкт реалізується громадською організацію «ВірГоу»

«Помічник патрульного»

Середовище, в якому перебувають діти чи молодь має бути максимально безпечним. Щоб сприяти цьому, ініціатори проєкту розробили та впроваджують у Луцькій ЗОШ №17  шкільний факультативний курс «Помічник патрульного». В рамках ініціативи, школярі взяли участь в тематичних тренінгах; побували на екскурсії в Управлінні патрульної поліції у Волинській області; познайомились із поліцейськими, що проходять службу у підрозділі патрульної поліції з охорони громадського порядку, тощо.

«Маю надію, що застосовуючи метод «рівний-рівному», учасники проєкту стануть агентами змін у рідній школі та зможуть передати досвід превентивної роботи одноліткам із інших шкіл», - зазначає керівниця ініціативи, молодіжний працівниця, методистка обласної бібліотеки для юнацтва Оксана Романюк.

Проєкт реалізовується ГО «Молодіжна Платформа» у партнерстві з Управлінням патрульної поліції у Волинській області, Волинською обласною бібліотекою для юнацтва та Луцькою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №17.

«Місія.Лідер»

Щоб мотивувати молодь до змін та активної громадської позиції, важливо розвивати їх професійні навички.  В рамках проєкту «Місія.Лідер» відбулося спеціалізоване триденне навчання, де 40 учасників із тренерами досліджували питання адвокації та її складових. Завдяки тренерам, учасники ініціативи розробили соціологічне опитування, для того щоб дослідити актуальні молодіжні проблеми. Отримані дані вони проаналізували та взяли за основу в подальшій розробці соціальних проєктів.

«Ця ініціатива - яскравий приклад того, що молодь працює із молоддю заради молоді. 40 учасників охопили за 2 дні понад 1000 осіб, дослідивши ту чи іншу проблему і ставлення молоді до неї. Далі, команди учасників будуть шукати шляхи рішення цих проблем та реалізовувати власні соціальні проєкти на благо міста та області», - розповідає керівник ініціативи, громадський активіст Дем’ян Петрик.

Проєкт реалізовується Молодіжним центром Волині

«Soft Skills. Навчаємо мислити екологічно»

Окрім Луцька, ініціативи-переможці охоплюють й інші міста. Так, проєкт «Soft Skills. Навчаємо мислити екологічно» спрямований на розвиток неформальної освіти серед студентів Нововолинського електромеханічного коледжу та актуалізацію теми відповідального споживання і сортування сміття. Завдяки цій ініціативи, студенти взяли участь у тренінгах «Лідерство та комунікація», «Проєктний менеджмент та фандрайзинг», «SMM & PR» «Екологічні звички та життя в стилі zero waste». Використовуючи отримані під час навчання знання, вони разом з викладачами розробили Програму впровадження роздільного збору сміття у їх навчальному закладі та спільно працюють над її реалізацією.

«Ми намагаємося поділитися саме тим досвідом, який в подальшому сформує екосвідомість студентів і принесе користь їх навчальному закладу», - зазначає керівник ініціативи, молодіжний працівник Павло Медина.

Виконавець проєкту - Молодіжний ресурсний центр «Нові крила».

«Молодіжна рада, діє!»

Молодіжні ради при органах місцевого самоврядування – важливий інструмент діалогу молоді та влади. Водночас, часто їх ефективній роботі перешкоджає відсутніх належного досвіду у молодих людей, що входять до таких дорадчих структур. Тому, заходи передбачені проєктом направленні на покращення професійних знань членів Молодіжної ради Ківерець.

«Тренінги, які відбулися в рамках нашого проєкту, допомогли покращити обізнаність його учасників у сфері молодіжної політики та  сприяли виникненню креативнихідей молоді для розвитку громади», - зазначає керівниця ініціативи, молодіжна працівниця Людмила Тананайська.

Проєкт реалізовується ГО «Школа безпеки та виживання дітей «Тивер».

Довідково:

Навчальна програма «Громадянська освіта для молодіжних працівників» розроблена в рамках програми «Молодіжний працівник», яка втілюється Міністерством культури, молоді та спорту України, Державним інститутом сімейної та молодіжної політики України та Програмою розвитку ООН з 2014 року.

Проект впроваджується Громадською організацією «Сучасний формат» у партнерстві із організаціями: Волинський Інститут Права (м. Луцьк), Джерело надії (м. Вінниця), Асоціація економічного розвитку (м. Вознесенськ) у рамках проекту ПРООН "Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні", що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Новини

У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів
Вт, 09.04.24
У Горохові відбулися інтеграційні заходи для ВПО та місцевих жителів

Протягом двох днів, 4 і 5 квітня, учасники активно проводили дозвілля та спілкувались на важливі соціальні теми, зокрема, інтеграцію ВПО у активне життя громади.

Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб
Чт, 04.04.24
Як працюють на Волині ради з питань внутрішньо переміщених осіб

На Волині почали активно створювати ради внутрішньо переміщених осіб. Чим вони займаються, з якими проблемами стикаються та як можна покращити їхню роботу? Розбирались у цих питаннях.

Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську
Вт, 02.04.24
Майстер-клас, кіноперегляд і арт-терапія: яким був «Разом-фест» у Нововолинську

Волинський Інститут Права організував заходи для ВПО та постійних жителів громади. Головною темою, яка об'єднала всі події, було питання інтеграції ВПО у життя громади.

Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади
Вт, 05.03.24
Як співпраця влади з жителями сприяє розвитку громади

Відбувся другий модуль «Школи співпраці між громадянами та владою» для представників влади та активістів з десяти громад Волині

Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році
Вт, 27.02.24
Провідні громадські організації Волині розповіли про те, що зробили в 2023 році

26 лютого 2024 року провідні ОГС Волинської області прозвітували за роботу в 2023-му році. Вони розповіли про успіхи, зміни та свої фінанси

Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів
Вт, 27.02.24
Оголошено переможців конкурсу малих адвокаційних грантів

У Луцьку відбулася настановча зустріч для переможців конкурсу малих адвокаційних грантів, який провів Волинський Інститут Права

«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку
Вт, 20.02.24
«Школа взаємодії влади та громади»: Представники десяти волинських громад вчилися співпрацювати задля розвитку

Упродовж двох днів у Луцьку посадовці та активісти вчилися працювати разом задля розвитку своїх громад. 16-17 лютого 2024 року відбувся перший модуль «Школи взаємодії влади та громади», організований Волинським Інститутом Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями
Пт, 09.02.24
Волинські громади переймали практики налагодження взаємодії з жителями

Як налагодити ефективну співпрацю влади з жителями. Своїми рецептами ділилися експертки з трьох різних громад.